<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=357436&amp;fmt=gif">
Header 5

22 online marketing trends van 2017

Jasper Wouters
Geschreven door Jasper Wouters
27 augustus 2018
witvlak1

Het online marketinglandschap evolueert continu. Wat vandaag ‘the next big thing’ is, kan morgen niet meer relevant zijn. Jep, zo snel gaat het tegenwoordig.

Om ons statement: ‘Wij halen jouw marketingdoelstellingen’ te blijven verwezenlijken, moeten we natuurlijk bijblijven met al die nieuwigheden. Daarom hebben wij ons enerzijds laten inspireren door verschillende sessies op evenementen zoals INBOUND 2016, maar anderzijds ook door te praten met mensen en door eigen ervaringen op te doen.

Daaruit bundelden we 22 gebruiksklare tips waar je morgen mee aan de slag kunt. Zit je goed? Klaar?

#1 Stuur unsubscribe e-mails

Stuur je nieuwsbrieven uit? Dan heb je waarschijnlijk een goed gespekte database. Wist je dat je drie soorten mensen in je database hebt zitten?

1. Contacten die je nieuwsbrieven openen en doorklikken.

2. Contacten die aangeven dat ze het niet interessant vinden en vervolgens ook unsubscriben.

3. Daartussen zit een publiek dat je ooit interessant vond, maar nu geen interactie meer aangaat.

Met andere woorden: slapende contacten.

Die laatste groep moet je wakker maken met unsubscribe e-mails.

Selecteer de mensen die je mails af en toe openen, maar niet doorklikken. Vervolgens stuur je hen een e-mail met de boodschap: ‘We willen onze database schoonmaken en niet-geëngageerde contacten verwijderen. In een ver verleden gaf je met je opt-in het ja-woord, maar nu lijkt de liefde wat bekoeld. Daarom gaan we je e-mail schrappen uit onze database. Wil je alsnog onze newsletter aankrijgen, klik dan op de knop hieronder. ’

Vervolgens plaats je een call-to-action in de mail waarop het slapende contact kan klikken om in de lijst te blijven.

Dit is een win-win situatie voor iedereen. Je contacten die blijven slapen, verwijder je en zo krijg je een geëngageerde database. De slapende contacten die je hebt wakker gemaakt, engageren zich opnieuw.

#2 Technische SEO is niet dood

Schrijf goede content en het organisch verkeer zal wel komen” was een adagium dat lange tijd klopte. In 2017 zal goede content alleen niet meer werken. Technische SEO moet terug uit de vergeethoek worden gehaald.

Technische SEO draait grotendeels rond de usability van je website. Denk maar aan de laadtijd (Google AMP), propere code, mobiele versie,…

Zorg er dus voor dat je website ook aan ‘de achterkant’ SEO-proof is.

#3 Plan lead nurturing in op basis van het salesproces

Heb je het voorbije jaar veel leads gecapteerd? Dan weet je ook dat ze zich niet vanzelf omvormen tot klant. Nee, je moet ze nurturen (ofwel: voeden met waardevolle content). Het meest gebruikte kanaal hierbij is e-mail.

Plan dus e-mails in op basis van de lengte van het salesproces. Verkoop je auto’s? Dan duurt je salesproces minstens drie maanden. Daarom zul je verschillende touchpoints in die drie maanden moeten voorzien.

Extra tip: elk lead nurturing traject heeft een micro-doelstelling nodig. Dat doel moet niet zijn: koop iets van ons.

Een voorbeeld: als iemand vijf blogs rond SEO heeft gelezen, stuur je hem een nurturing mail met de vraag om het eBook rond SEO te downloaden. Het doel is dus om ontvangers een stap verder in de funnel te laten zetten.

#4 Steek voldoende tijd in het repurposen van je content

Content repurposing was in 2016 hét buzzword in content marketing. Maar het zal in 2017 pas echt een grote rol spelen. Content repurposing is de content die je al hebt verbouwen tot iets helemaal nieuw.

Neem het niet te licht op, want als je content repurposing goed wilt aanpakken, ben je minstens evenveel tijd kwijt als met de creatie van een nieuw stuk content.

Er bestaan 101 manieren om je content te repurposen. Je kunt een Q & A doen over een blogbericht via Facebook live. Je kunt een webinar die je geeft aanbieden als content offer inclusief lead nurturing flow. Je kunt een eBook schrijven en over elk hoofdstuk een aparte blog schrijven…

Het is belangrijk dat je in 2017 content repurposing opneemt in de content calendar én budgeteert

#5 Optimaliseer een oude blog zodat het een nieuwe lijkt

Heb je héél weinig tijd, maar wil je toch genieten van content repurposing? Dan kun je een oude blog snel optimaliseren zodat hij lijkt op een nieuw stuk content.

Wat moet je doen?

  •  Herschrijf de titel
  •  Herschrijf de titel
  •  Verander de hoofdafbeeldingen
  •  Verander de auteur en laat de nieuwe auteur het blogbericht promoten 
  •  Herschrijf de intro
  •  Plaats afbeeldingen ter ondersteuning
  •  Zet na de intro een call-to-action naar een content offer. (voorbeeld hieronder)
  •  Herschrijf de titel

Zo lijkt het toch alsof je aan de lopende band content creëert.

Schermafbeelding 2016-12-23 om 09.54.59

#6 Geef mensen de kans om je content te beluisteren

Als je vandaag de dag aan iemand vraagt: “En? Hoe is het op het werk?” zal het standaardantwoord “druk, druk druk!” zijn. In de meeste gevallen is dat ook effectief zo. Toch willen veel mensen blijven bijleren. Daarom moet je je bloglezers de kans geven om je blogbericht te beluisteren.

Zo kunnen ze het blogbericht beluisteren terwijl ze in een ander tabblad zitten of als ze in de file staan.

Hoe pak je dat aan?

1. lees je blogbericht in en geef extra uitleg waar nodig
2. plaats het op SoundCloud
3. sta ‘downloaden’ toe
4. embed de SoundCloud bovenaan het blogbericht

Schermafbeelding 2016-12-23 om 09.55.36.png

#7 Chatbots gaan het klantencontact drastisch veranderen

Had je vroeger een vraag voor een bedrijf? Dan stuurde je een brief en kreeg je weken later een antwoord. Later werd dat een e-mail of een contactformulier & dan kreeg je twee weken later een antwoord (of niet). Nog later werd dat social media, maar ook dan kreeg je soms geen of een laat antwoord.

Dat probleem zal tegen 2020 uit de wereld zijn volgens Dharmesh, medeoprichter van HubSpot. Hij is ervan overtuigd dat tegen 2020 het grootste deel van het klantencontact automatisch zal verlopen dankzij chatbots.

Sommige organisaties zijn er al mee bezig. Denk maar aan Woof van creativeskills, Cooper van cinemapp of Growthbot van HubSpot. Neem hieronder een kijkje wat die kunnen.

Wil je zelf aan de slag met bots? bekijk dan eens api.ai, Flow XO of Botsify

blogtrends2.png

#8 Zoek niet naar een copywriter, maar naar een video editor

Laten we eerlijk zijn: ieder van ons heeft ooit gegoogeld naar ‘online marketing trends 20xx’. Ieder jaar leer je daar wel dingen van. Toch kom je al sinds 2008 hetzelfde tegen: video content gaat een héél grote rol spelen. Negen jaar later gaat het écht gebeuren.

We hebben 360° video’s, we hebben live video’s, we hebben webinars, we hebben Instagram,…. Alle benodigde platformen bestaan, nu is het enkel een kwestie van skills. Investeer daarom in een video editor en niet in de pure schrijver. Volgens Brian Halligan, CEO van HubSpot, moet zelfs 50% van al je content volgend jaar uit video bestaan. Hij voegde daaraan toe dat 26% van ondervraagde, Amerikaanse bedrijven van plan zijn om een video editor aan te nemen in 2017.

Ben jij dit ook van plan?

#9 Analyseer eerst het type zoekresultaten vòòr het keyword

Vooraleer je content gaat creëren rond een bepaald keyword, moet je eerst het type zoekresultaat onderzoeken. Wil je bijvoorbeeld op ‘Tandarts Antwerpen’ ranken, moet je eerst gaan kijken naar de top 10 van Google. Daar zal je zien locaties boven webpagina’s staan. Vervolgens weet je dat je Google My Business instellen meer effect zal hebben dan een blogartikel rond ‘Tandarts Antwerpen’ te schrijven.

Schermafbeelding 2016-12-23 om 10.06.12.png

#10 Vergeet open rates. Zet alles in op CTR

Als je de resultaten van je laatste e-mailcampagne gaat onderzoeken, is het belangrijk om te weten dat open rates niet 100% betrouwbaar. Het is een schatting. Het click-through-ratio is het enige dat betrouwbaar is.

Bovendien heb je niet veel aan mensen die je mail openen, maar niet engageren.

#11 Analyseer website gebruik met HotJar (en HubSpot)

Bekijk het gedrag van je bezoekers via heatmaps en schermopnames. Zo weet je waar ze bewegen op je website (of op een bepaalde pagina). Vervolgens weet je welke struikelblokken er zijn en kun je deze wegnemen.

Dit is ideaal om de conversie op een landingspagina de hoogte in te jagen. Gebruik hiervoor tools zoals HotJar.

Voor de HubSpot gebruikers: HotJar is geïntegreerd in HubSpot.

#12 Focus niet op een groeiende lijst maar op actieve gebruikers

Bestaat er iets irritanter dan een website die meteen een levensgrote pop-up in je gezicht gooit met de boodschap: ‘Schrijf je in voor onze newsletter’? Waarschijnlijk niet. Die pop-ups zullen blijven bestaan omdat veel marketeers zich focussen op een groeiende database.

Toch is het relevanter om te werken aan actievere database. Maak slapende contacten wakker (kijk tip 1), personaliseer, stuur premium content naar actieve klanten en ga via e-mail een één-op-één relatie aan.

#13 Video keert terug naar een 'silent era’

Iedereen heeft de volgende situatie al eens meegemaakt: je zit op de trein, aan tafel bij je schoonouders of in een meeting en iemand stuurt je een video op social media door. Omdat je niet wilt dat je er plots geluid speelt, bekijk je het filmpje zonder geluid.

Dat is doodnormaal. 80% van de video’s op social media worden zonder geluid bekeken. Als je in 2017 video content gaat inzetten, moet je je video’s aan aan het platform aanpassen. Bovendien moet je ervoor zorgen dat je zonder geluid ook nog kunt volgen. Zorg dus ook voor creatieve verwerkingen zoals het VTM nieuws dat doet.

Schermafbeelding 2016-12-23 om 10.08.40.png

#14 Gebruik slechte cases in salesgesprekken

Salesgesprekken zijn vaak borstklopperij. Je vertelt in geuren en kleuren over al je goede cases, maar die met een slechte afloop worden doodgezwegen. Toch moet je ook mislukte cases aanhalen.

Prospects zijn niet dom, ze weten ook dat marketing geen exacte wetenschap is. Vertel daarom meer over een mislukte case. Wat liep er fout aan welke zijde? Zo weet de prospect meteen welke mogelijke valkuilen er zijn en zal hij er alles aan doen om dat te vermijden.

Neem in 2017 dus ook een slechte case mee in een salesgesprek.

#15 Ga all-in op je unicorns

Facebook Ads staan nog maar aan het begin van hun tijdperk. En je behaalt er nu al geweldige resultaten mee als je het slim aanpakt. Eén van de technieken die je in 2017 moet toepassen is: ‘Ga all-in op je unicorns”.

Hoe gaat dat in zijn werk?

1. Test organisch welke Facebookposts het meest bereik, kliks en engagement halen.

2. Kies daaruit één post die je gaat boosten voor een bepaald bedrag.

3. Houd het aantal link, kliks, de kost per betrokkenheid en de relevantiescore in het oog.

4. Zijn er veel kliks? Is de kost per betrokkenheid laag? Is de relevantiescore hoger dan 8 op 10? Dan is de Facebook-advertentie een unicorn.

5. Ga vervolgens all-in op je unicorns. Met andere woorden: pomp extra budget in de advertentie. Je hebt niets te verliezen, want je hebt een klaveren aas en klaveren koning in je hand.

#16 Maak gebruik van negatieve headlines en subject lines

A) 7 fantastische e-mails die je gezien moet hebben

B) 7 soorten e-mails die je nooit mag verzenden

Vergeet even de tip die hierboven staat en antwoord heel eerlijk: op welke titel zou je eerder klikken?

Wist je dat mensen twee keer zo gemotiveerd zijn om iets te leren als ze daardoor ellende vermijden? Vertellen hoe je iets niet moet doen werkt dus beter dan vertellen wat wat je wel moet doen

Volgens onderzoek performen negatieve superlatieven 30% beter dan positieve superlatieven. Maak dus gebruik van negatieve titels en subject lines, maar overdrijf niet. Zorg voor een ideale mix van zowel positieve als negatieve headlines.

#17 Stuur nieuwe subscribers eerst je top content

Stuur je een mail uit met een update van je content? Wat krijgen nieuwe subscribers dan eerst te zien? In 99% van de gevallen is dat de content die je het laatst hebt ontwikkeld. Terwijl die mogelijk niet dé beste content is die je hebt gemaakt.

Stuur nieuwe subscribers dus eerst een mail met enkele content-items die goed presteerden. Pas dan moet je ze opnemen in de normale flow.

#18 SERP CTR krijgt nog meer gewicht

“Je meta discription heeft geen invloed op je ranking.” Dat heb je al vaak gelezen, toch? Wel, dat is niet helemaal waar. Het klopt dat je meta discription op zich geen ranking factor is, maar wel het SERP CTR. Klinkt dat Russisch? Het SERP CTR is het ratio van mensen die iets zoeken en klikken op je zoekresultaat. Zo heeft het eerste zoekresultaat een gemiddeld CTR van 36,4%. De tweede zoekopdracht heeft nog maar een gemiddeld CTR van 12,5%.

Als jouw zoekopdracht een slechte CTR heeft, wil dit mogelijks zeggen dat je title tag of meta discription niet geoptimaliseerd zijn. Vervolgens zal Google je afstraffen en zal je zakken.  

Optimaliseer dus je title tag en meta discription voor de gebruiker. Extra tip: beperk je meta discription tot 120 tekens. Zo ben je zeker dat ook mobiele zoekopdrachten er piekfijn uitzien.

Google+SERP+CTR1.png

 

#19 Schrijf niet enkel content voor je eigen website

Zoals je al las bij tip 2 is alleen maar content creëren niet voldoende. (Dit betekent niet dat je geen content meer moet creëren) Naast technische SEO, moet je ook backlinking uit de vergeethoek halen.

Schrijf dus in 2017 niet alleen content voor je eigen website, maar ook voor andere relevante websites en platformen.

#20 Een live chat op je website verbetert de customer experience

Ook een live chat zal meer en meer te zien zijn in 2017. Hiermee verbeter je de ervaring van de bezoeker. Bovendien kan je met hem connecteren in real time en hem missende informatie geven. Live chat kun je dus ook inzetten als een kanaal om leads te genereren.

Opgelet: Wees zeker niet te opdringerig. Er is niets zo vervelend als een chat met ‘HOE KUNNEN WE JE HELPEN?’ in je gezicht krijgen als je een website bezoekt. Laat het chatvenster niet openspringen, maar zet beneden in de hoek een subtiele ‘praat met een inbound marketing expert’. Plaats de functie ook zeker niet op alle pagina's, maar enkel op pagina’s waarbij extra hulp aangewezen is zoals je prijsmodules.

Opgelet deel II: Kies je voor een livechat functie, zorg dan dat je dit kunt bemannen. Een bezoeker moet binnen de minuut antwoord hebben op zijn vraag. Wijs de taak aan iemand toe met kennis van zaken én sales skills.

#21 Pay per lead is het nieuwe pay per click

We zijn geëvolueerd van een kost per impressie naar een kost per klik. In de toekomst gaan we naar een advertentiewereld waarin je per lead een prijs betaalt. Maak voor jezelf dus nu al uit hoeveel een lead voor je waard is. Op dit moment speelt Facebook hier al goed op in met hun Lead Ads.

Wij zijn alvast benieuwd of Google dit model ook gaat volgen.

lead ads.gif

#22 Durf te falen

Het is helemaal niet erg om te falen. We doen marketing en geen hartoperaties. Durf risico’s te nemen en innovatief te zijn. Als je op je bek gaat, krabbel je terug recht en trek je er lessen uit. Blijf ook hongerig en leergierig. Hopelijk helpen bovenstaande tips je daarbij.

Met welke trends wil jij impact maken?

 

Ook interessant

Deze verhalen over Strategie