Header 71

9 vooroordelen over inbound marketing: waar of niet?

Dominique Verniers
Geschreven door Dominique Verniers
27 februari 2019
witvlak1

"Inbound marketing is een puur digitaal verhaal." Of: "Je kan dat eenvoudig in je eentje opzetten, hoor." Er bestaan heel wat vooroordelen over inbound marketing. Maar zijn ze waar, of helemaal niet? We nemen 9 vooroordelen onder de loep.

1. INBOUND MARKETING IS ENKEL RELEVANT VOOR B2B BEDRIJVEN.

Doorgaans wordt gedacht dat B2C-bedrijven geen voordeel zullen halen uit inbound marketing omdat de aankoopbeslissing veel minder lang op zich laat wachten. Maar dat klopt niet helemaal: met inbound marketing kan je net het verschil  maken ten opzichte van je concurrenten.

Een belangrijke noot: het is enkel relevant voor een B2C-product of -service waarbij consumenten zoekgedrag vertonen en waarbij er dus een researchfase voorafgaat aan de beslissing. Fast moving consumer goods of producten/diensten waar je snel over de aankoop beslist, zijn geen goede fit voor een inbound marketingstrategie.

2. INBOUND MARKETING KAN ENKEL VIA EEN marketing automation TOOL ZOALS HUBSPOT.

Inbound marketing is eigenlijk een opvatting, een manier van denken en werken. Het is mogelijk om te focussen op de SEO-insteek van je blogposts en webpagina’s, je content te boosten via social en leads te verzamelen via nieuwsbrieven en downloads zonder over een overkoepelende tool te beschikken.

Maar laten we eerlijk zijn: inbound marketing is arbeidsintensief en zonder een marketing automation tool zoals HubSpot zal je nooit efficiënt kunnen werken en de effectiviteit van je campagnes kunnen meten. 

3. INBOUND MARKETING EN CONTENT MARKETING: dat IS HETZELFDE.

Content marketing maakt deel uit van inbound marketing. Bij content marketing focus je heel hard op het creëren van oplossingsgerichte content voor je doelpubliek, terwijl je bij inbound marketing verder gaat en aandacht hebt voor de volledige customer journey van je leads.

4. INBOUND MARKETING IS GEWOON EEN ANDERE TERM VOOR SEO.

SEO is Search Engine Optimization, een manier om je vindbaarheid online te verhogen en de kwaliteit van je bezoekers op te krikken. Zo komen ze met de juiste zoekintenties op jouw website terecht. Het is een belangrijk onderdeel van inbound marketing, zeker als traffic driver. Maar de inbound methodologie ziet het heel wat ruimer, want websiteverkeer is hierbij slechts de eerste stap. De bezoekers van een website worden leads, leads worden klanten.

5. INBOUND MARKETING IS EEN TREND.

Mensen zijn heel vaak weigerachtig ten opzichte van verandering, dus worden evoluties - ook in marketing - makkelijk weggezet als een hype of trend. Een hype is een fenomeen dat tijdelijk heel wat media-aandacht krijgt en daardoor belangrijker lijkt dat het in werkelijkheid is. Inbound marketing is dat duidelijk niet.

Maar de traditionele aanpak van reclame stuit steeds meer op tegenstand. En dat is geen tijdelijk fenomeen, maar een steeds groter wordende frustratie bij het publiek. Inbound marketing vertrekt vanuit leefwereld van het doelpubliek en probeert via content oplossingen aan te reiken.

Inbound Marketing in Google Trends

6. De telefoon van het salesteam zal roodgloeiend staan met prospects die iets willen aankopen.

Dat zou geweldig zijn, niet? Maar we moeten een realistische bril ophouden. Natuurlijk zal een inbound marketing aanpak zijn effect niet missen, maar dit effect is er niet in één vingerknip. Het is een werk van lange adem, waar je vooral op langere termijn de vruchten van zal plukken. De actieve leads zullen maar een klein duwtje in de rug nodig hebben, iets wat niet opgaat voor passieve leads die gewoon ‘even rond willen kijken’.

Het salesteam zal dus wel nog aan de bak moeten komen. Zij moeten de leads - die marketing via lead nurturing tot in de beslissingsfase heeft gebracht - begeleiden en een relatie met hen opbouwen. Deze nauwgezette opvolging is mogelijk omdat je dankzij inbound marketing over heel wat meer informatie beschikt om je leads te helpen en hen volgens hun noden bij te staan. 

7. INBOUND MARKETING IS ENKEL EEN DIGITAAL VERHAAL.

Een groot deel van een inbound strategie speelt zich af op online platformen, maar je kunt het niet zomaar gelijk trekken. Zolang je je leads aan het helpen bent om de juiste beslissing te nemen via relevante informatie op het juiste moment - of dat nu online of offline is - hoort dit bij de inbound marketing filosofie. 

8. HET SALESTEAM KAN GEWOON ZIJN DING BLIJVEN DOEN.

Kiezen voor inbound marketing is niet zomaar een vernieuwing van de marketingstrategie. Het salesteam moet ook mee op de kar om succesvolle verkoopresultaten te behalen.

Sales moet ook een transformatie doorlopen naar inbound sales, want de marketing- en salesafdeling moeten nu nauwer samenwerken. Een groot deel van het salesproces - gelijklopend aan de buyer journey - wordt nu verlegd naar marketing. Een potentiële klant komt nu goed voorbereid, door de content en begeleiding van de marketingafdeling, bij het salesteam terecht. Als je werkt met marketing automation tools, zal de kennis die je over deze leads hebt opgedaan (Welke blogs heeft hij gelezen? Wat heeft hij gedownload?) goed van pas komen voor sales.

9. INBOUND MARKETING KAN JE IN JE EENTJE OPZETTEN.

Laten we even opsommen wat inbound marketing allemaal omvat: SEO, social media, content creatie, design, development, strategie, project management, rapportage, optimalisaties ... Het is onrealistisch om te zeggen dat je al deze taken aan één persoon toevertrouwt.

Als je de inbound methodologie wil uitzetten binnen je bedrijf dan moet je een beroep kunnen doen op een team. Ofwel je eigen marketingteam, ofwel een agency dat voor jou deze taken kan overnemen.

marjan_800x800

Eens praten over inbound marketing? 

Boek een call met Marjan

Ook interessant

Deze verhalen over Inbound marketing