Van Jane Austens ‘Pride and Prejudice’ zag ze eerst de tv-reeks (“ja, met Colin Firth als Mister Darcy!”) voor ze besliste om Engelse literatuur te gaan studeren. De journalistieke kopstukken van de vrouwenbladen die ze graag las, werden later haar collega’s. En ingangsexamen voor Herman Teirlinck deed ze nooit, maar toch heeft ze haar weg naar de mediawereld gevonden. Vooral de social-mediawereld, tegenwoordig. Dames en heren, hier komt ze, Alix de Mey, Content Manager bij Dallas Antwerp.
Contentlover. Spraakwaterval. podiumbeest. cinefiel. cultuurtripper.
Hoewel ze al zo’n tien jaar in Mechelen woont, liggen haar roots in “het mooie Keerbergen. Ik ging er naar het Atheneum, de school in het groen, en deed er Latijn-Moderne Talen. Vooral omdat talen me beter lagen dan andere vakken.”
Vrouwenbladen, ‘de boekskes’, daar kon ze echt in opgaan. Dit waren dan ook de late jaren ‘90, toen print media nog ‘top of mind’ waren. “De journalistes van de Flair, Feeling en Marie Claire, daar keek ik naar op. Ze werden later mijn collega’s bij Sanoma Magazines. Grappig wel.”
Naar de mediawereld?
Van kindsbeen af danste ze graag. “Jazzballet, hip-hop, you name it. Ik was een echt podiumbeest. Vanaf mijn zestiende gaf ik ook dansles. En ik speelde toneel. Bij het Keerbergs Amateurtheater, in ‘De Golf’, bijvoorbeeld, een stuk over extremisme. Dat maakte veel indruk op me. De mediawereld trok me aan. Maar ingangsexamen Herman Teirlinck heb ik nooit gedaan, die drang heb ik anders gekanaliseerd. Om bij de ‘boekskes’ of de televisie aan de slag te kunnen, moest je Germaanse of Romaanse doen, ontdekte ik. Dus trok ik naar de VUB, waar ik voor literatuur en theaterwetenschappen koos.”
“Altijd nogal vrijgevochten geweest.”
Begin 2000 begon ze te studeren. Uitgerekend het moment waarop de social media begonnen op te komen. En daardoor groeide bij haar het besef dat je, als je in de mediawereld wil geraken, ook die media moet kennen. “Dus koos ik na de Germaanse voor Communicatiewetenschappen als master-na-master. Daar hing een stage aan vast, misschien kon ik me zo een weg banen naar de mediawereld?”
Van redactie naar marketing.
En inderdaad, ze ging stage lopen bij Sanoma Magazines, op de redactie van Marie Claire. “Daar bleek dat ik nog wat meer kon dan alleen maar schrijven. Regelen, organiseren en opvolgen, bijvoorbeeld. Na de stage mocht ik starten als Trade Marketeer. En na die eerste kennismaking met de praktijk van marketing stapte ik over naar sQills, de content marketing en custom publishing afdeling. Gestructureerd zoals een reclamebureau binnen een grote uitgeverij. Daar werkten we crossmediaal. Out-of-the-box denken, dat mocht. Dat was ook de tijd van de eerste QR-codes, Layar en andere digitale technieken. Kort op de bal spelen door te werken voor klanten als Electrabel en Carrefour heb ik daar geleerd.”
"Content moet informeren en inspireren, maar ook activeren.
Dat is me altijd bijgebleven."
Na sQills ging het richting salesafdeling waar ze Project Manager Content Advertising werd. “Daar legden we de link tussen de doelgroepen van onze media en de producten/diensten van adverteerders. Geen kwestie van ‘platte pagina’s’. We creëerden een geïntegreerd content verhaal, bijna altijd crossmediaal. Voor tv werkten we via The pool samen met SBS.”
Naar inbound marketing en Dallas.
Het creatieve, native advertising, content marketing, inbound marketing, de mediawereld: zowat alles wat haar aantrok, leek samen te komen bij Dallas Antwerp. Over de ‘next step’ in haar loopbaan hoefde ze dus niet lang na te denken.
Hoe sta jij tegenover reclame?
“Ik maak altijd een onderscheid tussen reclame enerzijds en content marketing anderzijds. Dat laatste kan heel waardevol zijn. Niet alleen voor de adverteerders, maar zeker ook voor de doelgroep. Informeren en inspireren, maar ook activeren, daar gaat het om. Jaren geleden heb ik voor sQills whitepapers van HubSpot gedownload, ik kende het dus wel. Content en inbound marketing zijn niet de marketing van de toekomst maar van vandaag, zoals Joe Pulizzi al meer dan tien jaar verkondigt.”
"Inbound marketing is niet de marketing van de toekomst, maar van vandaag."
“Content marketing cases hebben me altijd bijzonder geïnteresseerd. Op dat vlak is ‘Zin in meer’ van Procter & Gamble in België een absolute topper.
Ook de content marketing van Delhaize, Carrefour, Lidl, Bio Planet, Ici Paris XL en JBC is goed gemaakt… Ik heb een voorliefde voor merken die ook een content brand geworden zijn, zoals Coca-Cola en Red Bull (ook Red Bull Media House), bijvoorbeeld.”
Waar kijk je naar uit bij Dallas?
“Ik wil veel bijleren, vooral. Dallas is de kers op de taart van mijn ervaring in de uitgeverswereld, het métier dat ik heb geleerd van content experten, mijn ervaring in het samenwerken met klanten. Dit jaar wil ik nog mooie campagnes tot een goed einde brengen, niet onbelangrijk. Mét impact, hoe dan ook. Het gaat alvast de goede richting uit.”
Is er nog leven naast de job?
“Uiteraard. Ik heb een cinema-abonnement, storytelling en film interesseren me. Daarnaast volg ik ook al 6 jaar naailes. Creatief bezig zijn, daar hou ik van. En ook reizen staat geregeld op het programma. Op mijn bucketlist zijn Japan, Peru en Australië (waar mijn zus woont) de top 3. Niet dat het altijd ver moet zijn. Of lang.”
Dé nummer één in jouw all-time top 10?
“Omdat het een feelgood nummer is én mijn mantra: Ain’t No Mountain High Enough van Marvin Gaye en Tammi Terrell.”