Skip to content
Annelies Florquin
Marita Daenekindt 20 augustus 2018 6 min read

Positieve spirit met de voeten op de grond

Het zonnetje in huis? Dat moet Annelies zijn. Deze hive leader heeft veruit de meest aanstekelijke lach bij Dallas Antwerp. Kenner van alle sappige roddels uit de boekskes? Dat kan niemand anders dan Annelies zijn. Naast een topcollega is Annelies ook de bezige bij die er mee voor zorgt dat alles als een trein blijft lopen. Wist je trouwens dat Annelies de geboorte van Dallas Antwerp meemaakte? Je ziet: genoeg redenen om haar even voor het voetlicht te halen.

Hoe zou je jezelf typeren?

Annelies:Ik ben heel positief ingesteld, ik praat graag en ik houd van sociale contacten leggen én onderhouden. Een job in de communicatiewereld is me dus eigenlijk op het lijf geschreven. Ik heb graag mensen rondom mij en dan het allerliefste mensen die me inspireren, van wie ik kan leren en die zichzelf weten te relativeren. Daarnaast heb ik ook een enorme drive. Ik wil dat de dingen vooruitgaan. Projecten op gang trekken en zorgen dat alles op rolletjes blijft lopen, dat is mijn ding."

"Dat leiding nemen en die behoefte aan veel sociaal contact heb ik altijd al gehad. Wellicht zit het me ook in de genen. Al zo lang als ik weet, engageer ik me sociaal. Als er iets georganiseerd moet worden, komt dat naar mij toe. Zoals de Dallas Antwerp-teambuilding, daar was ik dit jaar ook hive leader van."

Wat doe je bij Dallas Antwerp?

Annelies: “Mijn jobfunctie is officieel ‘Account Director’ maar bij Dallas Antwerp heet dat ‘Hive Leader’. Op zich is de jobinhoud heel vergelijkbaar, maar de hive-werking is toch anders dan hoe het er in een traditioneel communicatiebureau aan toe gaat."

De hive is het vaste team dat op een klant werkt, dat is op zich niet zo anders, maar elk lid van de hive heeft ook afzonderlijk contact met de klant als het over zijn/haar expertisedomein gaat. Onze project managers zitten dus niet overal tussen. De volledige hive wordt in het begin van de samenwerking aan de klant voorgesteld en werkt dagelijks samen: grotere briefings opnemen en bespreken, resultaten bespreken en aanbevelingen formuleren, het gebeurt allemaal binnen de hive. Op deze manier is iedereen te allen tijde betrokken en ziet elk van ons het grotere plaatje. We doen dit nu al meer dan een jaar op die manier en het wérkt.”

“Wat we ook weten is dat een hive niet zonder een account kan. Er moet iemand zijn die alles in goede banen leidt en de planning het budget in de gaten houdt. De Hive Leader is het senior aanspreekpunt, zowel intern als voor de klant. Ik stuur dus de hive aan, trek grotere projecten op gang, houd het helikopter-perspectief, zoek naar opportuniteiten voor de klant, denk strategisch mee, grijp in waar problemen zijn en hak knopen door. Momenteel ben ik voor een aantal klanten zowel hive leader als project manager, maar de versterking op het project management-front is volop in de maak en dan is het dus de bedoeling dat ik me volop op het ‘hive leadership’ kan focussen.”

annelies1.jpg

Hoe kom je bij Dallas Antwerp terecht?

Annelies: “Omdat ik goed was in talen, ben ik Germaanse gaan studeren. Ik wilde eigenlijk altijd graag voor tv werken. Ik heb dan nog een jaar journalistiek gedaan en daarna ging ik aan de slag als producer in een audiovisueel productiehuis dat later door Videohouse werd overgenomen. Ik merkte dat het commerciële aspect van de job me eigenlijk wel lag: klantencontacten, budgetten maken, planningen maken, zorgen dat de klant tevreden was,… Na drie jaar vond ik enkel het audiovisuele te beperkt en wilde ik mijn horizon verbreden en ben ik begonnen in een communicatiebureau, Haenen & Co.

Mijn eerst functie was redactrice, klinkt minder sexy dan Content Creator, maar ik hield me dus voornamelijk bezig het schrijven. Omdat we maar met z’n vijven waren en ik daarmee ervaring had, maakte ik ook alle budgetten en planningen voor de klanten voor wie ik schreef. Ik was dus eigenlijk Content Creator én Account Manager. Maar op termijn was dat niet meer houdbaar, het combineren van die twee snelheden, dus werd ik toch voor de keuze gesteld: schrijven of account management. Vanaf dat moment ben ik vol voor dat tweede gegaan. Bij Dallas Antwerp was ik eerst Account Manager en ben ik intussen doorgegroeid naar de functie van Account Director.”

Welke tips wil je aan beginnende Project Managers geven?

Annelies: “Vijf tips die ik heb geleerd uit mijn ervaring zijn: 

1. Denk niet in vakjes, je kan van iedereen leren. Steel met al je zintuigen: hoe meer je alle ins & outs kent, hoe beter je kunt coördineren en aansturen.

2. Account zijn is een grote uitdaging, maar probeer je niet te verliezen in de praktische kant en verlies vooral nooit het eindresultaat dat je met het hele team wilt bereiken uit het oog; 

3. Probeer altijd een stap vooruit te denken;

4. De momenten dat je groeit, zijn de momenten waarop je obstakels overwint. Het is normaal om eens met je hoofd tegen de muur te lopen. Het is hoé je daarmee omgaat dat bepaalt of je vooruitgaat of ter plaatse blijft trappelen;

5. Vergeet niet af en toe eens diep in en uit te ademen en let op je houding ;-)

Wat vind je leuk aan Dallas Antwerp?

Annelies: “Ik voel me supergoed in mijn sas in de open, no-nonsense cultuur van Dallas Antwerp. Hier aarden ook alleen mensen die hierin passen: gedreven mensen, to-the-point, maar ook empathisch en collegiaal. We zijn heel transparant, naar elkaar toe, maar ook voor onze klanten. Dallas stimuleert het ondernemerschap bij elke medewerker, je kunt veel realiseren, je moet het gewoon ‘pakken’. En er wordt veel gelachen, dat is ook belangrijk."

"Bovendien vind ik dat we een toffe uitstraling hebben: we stralen een dynamiek uit die er echt is. Het feit dat ROI-gedrevenheid onze USP is, is voor mij ook wel belangrijk. Ik ben helemaal niet zweverig en houd ervan om op een slimme manier oplossingen te bedenken voor klanten, oplossingen waar ze iets aan hebben, niet omdat we het zelf leuk vinden om te doen. Ook het feit dat we als een van de eerste bureaus in België op de “Inbound Marketing-kar” gesprongen zijn vind ik een plus."

"Om ons scherp te houden en die dynamiek te behouden, gaan we ieder jaar op teambuilding. Dat zijn de hoogdagen van Dallas Antwerp! De werkweken vliegen voorbij alsof het niets is, en in alle drukte is er niet altijd zoveel tijd om elkaar beter te leren kennen. Op ‘de teambuild’ kan dat wel en daar praten we altijd nog een jaar lang over na."

Is Dallas Antwerp de liefde van je leven of ben je ook bezig met andere zaken?

Annelies: “Ik heb een gezin met twee zonen van 3 en 6 jaar, daar gaat het grootste deel van mijn vrije tijd naartoe. Een passie die ik deel met mijn man is lekker eten. Hij kookt graag, ik eet het graag op. Ook samen op restaurant gaan doen we vaak. We hebben een voorkeur voor vernieuwende restaurants die trends zetten en experimenteel bezig zijn. Ik hou ook van (verre) reizen en vroeger heb ik veel gereisd. Gezien onze levensfase staat dat momenteel op een lager pitje, maar ik droom er al van het reizen weer op te pikken over een aantal jaar."

"Ik hou van mensen om me heen, dus mijn sociaal leven is ook heel belangrijk. Geregeld met de vriendinnen gaan eten of op café gaan is een must. Daar krijg ik energie van. Maar net zoals ik kan genieten van veel mensen om me heen, heb ik ook tijd op mezelf nodig. Het is vandaag de dag een uitdaging om echt ‘op jezelf’ te zijn, de social media liggen altijd op de loer. Om daarvan los te komen is lezen en lopen voor mij een manier om te ontsnappen aan de dagelijkse ratrace en mijn iPhone-verslaving."