<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=357436&amp;fmt=gif">
Header 97

Behaal je marketingdoelstellingen met Inbound Marketing.

Jasper Wouters
Geschreven door Jasper Wouters
20 augustus 2018
witvlak1

Inbound marketing wint iedere dag aan populariteit in België. Traag maar gestaag zien marketeers in dat het anders moet én kan. Ze willen met een geruster gevoel hun marketinginspanningen rapporteren en zijn op zoek naar een manier om ROI aan te tonen. Geef ze maar eens ongelijk…

Het blijven verdedigen van creatieve ideeën waarvan je de impact op de resultaten niet kent, gaat er stilaan uit. Daarom kijken meer en meer marketeers naar andere oplossingen. Inbound marketing reikt deze aan.

Inbound marketing is een overkoepelende filosofie die in allerlei domeinen van je bedrijf verwerkt zit. Voorzie dus een structurele aanpak als je met inbound marketing je marketingdoelstellingen wilt halen
- Marc Waelbers.

Inbound marketing zit in je marketingstrategie, je marketing- en sales afdeling, je content marketing team, je website,… Je organisatie zal dus anders moeten gaan functioneren.

Om de Belgische marketeers een duwtje in de rug te geven organiseerden we in oktober 2016 voor het tweede jaar op rij Inbound Marketing Day. Toen kregen zij al te horen hoe je je marketingdoelstellingen behaalt met inbound marketing. We schrijven het nu ook voor je uit.

Inbound marketing is aan het gebeuren terwijl je dit leest

Nog te vaak zien marketeers inbound marketing als een hype. Toch beseffen ze niet dat het al meer dan tien jaar succesvol aanwezig is in het marketinglandschap. Inbound marketing is aan het gebeuren. Nu. Terwijl je deze zin leest. Overal ter wereld. In Amerika. In Zweden. Maar ook in België. Bovendien zijn verschillende soorten bedrijven in zowel B2B als B2C ermee bezig. Denk maar aan technologiebedrijven, voedingsbedrijven, bouwbedrijven,...

marketingdoelstellingen 2017 

Inbound marketing is de juiste oplossing om je marketingdoelstellingen te halen. Maar als je succesvol wilt zijn, moet je volgende stappen volgen: 

Begin met je eindpunt

Wanneer is iets succesvol? Beter nog: hoe ziet succes eruit? Wel, dat begint met je marketingdoelstellingen te definiëren. Gebruik hiervoor SMART-doelstellingen en onze handige template. Hier verzamel je wat je wilt bereiken met je marketinginspanningen. Wat wil je bereiken met inbound marketing? Welke kanalen moeten voor meer trafiek en leads zorgen? Hoeveel klanten wil je uit je marketinginspanningen halen?

Teams met gezamenlijke doelstellingen zullen sneller slagen in hun opzet. Of het nu een voetbalteam, medisch team of salesteam is. Toch wringt hier het schoentje in de marketingwereld, want sales en marketing zijn geen beste vrienden.

Dat we niet overdrijven, bewijst een onderzoek van het Corporate Executive Board. 87% van sales- en marketingdepartementen gebruiken negatieve termen toen ze elkaar moesten beschrijven.

Enkele quotes?

“Marketing is a black hole, money goes in, nothing tangible comes out”

“Sales is simple-minded, lazy, and incompetent!”

“Marketing spends all the money that we work so hard to bring in”

Het is enorm jammer dat het merendeel van professionele marketing- en salespersonen zo over hun collega’s denken. Terwijl sales niet zonder marketing kan en omgekeerd. Er moet dus iets veranderen.

Deva Rangarajan


Slide van Deva Rangarajan I Inbound Marketing Day 2016 

Goede afspraken maken goede vrienden

Sales en marketing hebben gezamenlijke doelstellingen. Neem nu lead generation. Dat is voor zowel marketing als sales een belangrijk gegeven. Leads connecteren en converteren dankzij de inspanningen van marketing. Wanneer ze klaar zijn om te converteren, neemt sales ze over om er een nieuwe verkoop uit te halen. Maar wanneer sales en marketing niet met elkaar praten, verloopt dat proces niet vlot.

Marketing's job is to get rid of all sales' excuses
- Dr. Prof. Deva Rangarajan

Hoe laat je het proces vlotter verlopen?

 •      Spreek dezelfde taal.
 •      Hanteer een duidelijk lead kwalificatieproces.
 •      Definieer MQL’s en SQL’s. Samen.
 •      Spreek af wanneer een lead klaar is om doorgestuurd te worden.
 •      Bouw een 360° rapportage.
 •      Focus op goede leads. Slechte leads kosten tijd en geld.
 •      Stel een SLA tussen marketing & sales op.
 •     Maak de communicatie transparant.
 •      Vertrouw op de data.

Ken jij je doelgroep wel écht?

Hét grote verschil tussen inbound-en outbound marketing is dat je bij inbound vanuit je doelgroep vertrekt. Ook hier is een probleem. Iedereen zegt dat ze hun doelgroep kennen, maar in realiteit is dat niet zo. Als gevolg richt je je inbound marketing campagne niet op je ideale klanten.

The Better We Know Our Customer, The Better We Are At Marketing To Them.
- Benji Hyam

Vergeet socio-demografische doelgroepen. Gooi Nielsen-criteria in de vuilbak. Leer je doelgroep echt kennen. En met écht bedoelen we geen oppervlakkig onderzoek, maar een diepgaande analyse. Na deze doorlichting moet je antwoorden hebben om volgende vragen:

 • Welke zaken houden mijn ideale klanten wakker?
 • Hoe ziet een online dag eruit in het leven van mijn ideale klanten?
 • Hoe, waar, wanneer zoeken ze naar informatie?

Eenvoudiger gezegd dan gedaan. Gelukkig hebben we enkele gouden tips voor je.

Hoe leer je je doelgroep écht kennen?

Het klinkt flets, maar je huidige klanten hebben een schat aan informatie. Toch zijn niet al je klanten representatief. Verdeel je klanten in goede én slechte klanten. Geen idee hoe je hieraan begint?

Goede klanten zijn:

 • gemakkelijk om mee te werken.
 • goedkoop om te closen.
 • rendabel.
 • gefocust op een langetermijnvisie.

Slechte klanten zijn:

 • duur om te closen.
 • een blok aan je been.
 • zenuwachtig en bemoeizuchtig.
 • niet rendabel.

Als je niet genoeg hebt met de informatie hierboven, moet je met je salesteam praten en de data in je CRM analyseren.

blogimd16.jpg 

De overgebleven, goede klanten zullen je waardevolle informatie geven. Maar die geven ze niet zomaar. Stel open vragen in de vorm van een survey, telefoongesprek of face-to-face gesprek en vraag ze naar hun doelstellingen, waarom ze klant zijn geworden, waar ze informatie zochten, welke zoekwoorden ze gebruiken, welke kanalen,…

De resultaten gebruik je in je content strategie. Een concreet voorbeeld?

Door je klanten te interviewen, weet je met welke vragen ze zitten en welke zoekwoorden ze gebruiken. Deze vragen map je op je funnel en verdeel je onder awareness, consideration en decision. Deze vragen link je ook aan de long-tail-keywords die je goede klanten gebruiken. Hierrond schrijf je content zodat je nog meer goede klanten kunt binnenhalen.


If we hadn’t done the user research, we would’ve written
about the same things as everyone else.
- Benji Hyam.

Alles begint met je website.

"Je website is het hart van je digitale strategie." - Thierry De Vynck

"Je website is je grootste marketingtroef én krachtigste salespersoon." - Luke Summerfield

"Don’t do anything on your website you wouldn’t do on a first date." - Karl Gilis

Professionals zijn het over één ding allemaal eens: alles begint met je website. Je moet een goed converterende website hebben, anders landen de leads nergens. Dat zou zonde zijn. Zeker als je sales en marketing met elkaar hebt laten communiceren én diepgaande user research hebt gedaan…

Gebruik de gekozen SMART-doelstellingen en de resultaten van je user research bij het bouwen van je website.

Zie je website als een eerste date met je bezoeker. Zo houdt niemand van wachten. Optimaliseer daarom je sitesnelheid voor optimale conversie. Wees ook geduldig. Geen enkele bezoeker vindt een tongzoen net na de kennismaking leuk. Forceer daarom niets. Je hoeft je nieuwsbrief, promotie of producten niet in het gezicht van je bezoeker te rammen.

"Offline marketing is about getting attention. Online marketing is about paying attention." - Gerry McGovern

Schreeuw dus ook niet om aandacht. Het feit dat bezoekers op je website zijn, betekent dat ze al op de één of andere manier geïnteresseerd zijn. Vermijd daarom banners, sliders of andere hopeloze kreten om aandacht. Wist je trouwens dat een slider de conversie doodt?

Geef je date ook de nodige aandacht. Het gaat helemaal niet om jou. Vraag je dus niet af wat de doelstelling van de website is, maar wat de doelstelling van de bezoeker is.

“Great marketing starts with not sucking” - Karl Gilis

Een website verdient continu aandacht

Een website is trouwens nooit af. Je moet continu blijven bouwen aan je website en A/B-testen, A/B-testen en nog eens A/B-testen. Doe experimenten met je ideale klanten en gebruik de analyse daarvan om verder te bouwen aan je website.

Het traditionele webdesign proces is trouwens achterhaald. Gelukkig maakten we meteen kennis met een nieuwe manier: Growth-Driven Design.

There's no such thing as a perfect #website.
The only thing that's close to perfect is something that works better than today 
- Luke Summerfield


Growth-Driven Design is een compleet nieuwe aanpak en een nieuwe manier van denken over het bouwen én groeien van je website. In plaats van drie maanden aan een website te bouwen, hem op te leveren en hopen dat hij een resultaat oplevert, sleutel je met Growth-Driven Design continu aan je website op basis van een analyse. Door alles te gaan analyseren en in kaart brengen, geef je prioriteit aan de essentiële zaken. Zo bouw je stap voor stap een een succesvolle website.

 Growth Driven Design

Wat is jouw excuus om niet te starten met inbound marketing?

Inbound marketing blijft nog steeds onderschat. Daarmee bedoelen we niet de visie op zich, wel wat er allemaal bij komt kijken. Je kunt niet snel even 'aan inbound marketing doen'. Inbound marketing is zoals vriendschap. Je helpt en behandelt klanten met oprechte interesse. Bovendien heb je met je beste vrienden een vertrouwensrelatie en een wederzijds begrip. Dat bouw je op.

Inbound marketing lijkt heel veel werk. Eerlijk? Dat is het ook. Maar laat dat je echt niet afschrikken en begin niet met excuses te maken. Begin er gewoon aan. Wat het is aan het gebeuren op dit eigenste moment.

Veel succes. Kunnen we ergens mee helpen? Stuur Marjan of Dirk dan even een mailtje. 

Of wil je liever eerst rustig kennismaken met inbound marketing? Download dan onze presentatie waarin je stap voor stap kennis maakt met deze marketingstroming.

New call-to-action