Header 7

Online marketing voor de bouwsector: hoe werkt dat?

Olivier De Laet
Geschreven door Olivier De Laet
20 augustus 2018
witvlak1

Weet je wat de Belg typeert naast frieten, bier, wafels en chocolade?


Bakstenen.

De Belg heeft een baksteen in de maag. Gemixt met wat frieten en pintjes.

Ook wij van Dallas Antwerp houden van bouwen en verbouwen. Toch loopt dat niet altijd van een leien dakje. Keer op keer ligt die baksteen zwaar op de maag. En niet zozeer omwille van een tegenvallend eindresultaat, maar door de communicatiefase die eraan voorafgaat. Zo duurt het proces meestal langer dan normaal. Wat is nog normaal, trouwens?

Dat proces zorgt voor heel wat frustraties. Ook bij Dallas Antwerp. We lieten enkele Dallasianen hun (ver)bouwfrustraties ventileren en brachten hun ervaringen bij elkaar in een stevige blog.

Zo weet jij, beste professional uit de bouwsector, wat er schort en hoe je jouw online marketing kan bijsturen.

De jacht naar informatie

Herkenbaar?

‘Ik ben die tegels in de badkamer zo beu als koude pap’

‘Dat opstapje van de douche hangt me nu al tien jaar de keel uit’

‘Shit, die energiefactuur is weer zo hoog!’ 

Ieder van ons heeft zijn ergernissen over zijn stekje. Belgen misschien wel meer dan anderen.

Toch denken ze niet meteen aan verbouwen. Ze gaan eerst nog enkele maanden of zelfs jaren bewust en onbewust op jacht naar informatie. 

Dus vooraleer het woord ‘verbouwen’ in hen opkomt, zoeken ze bepaalde dingen op. Hier spelen zoekmachines, sociale media en magazines een belangrijke rol. En dit in zowel actieve als passieve vorm.

Actief: Iemand komt net uit douche en heeft bijna een arm gebroken door het lastige opstapje. Vervolgens pakt hij zijn iPad en googelt hij bewust naar ‘inloopdouches’. 

Passief: Iemand ligt na een zware dag voor de televisie, maar het tv-aanbod laat te wensen over. Dan kruipt hij maar achter zijn laptop en opent hij Pinterest. Plots ziet hij pins van een mooie badkamer. Hij droomt even weg en gaat vervolgens op zoek naar meer badkamers. Op dat moment wordt zijn behoefte getriggerd en is de trein vertrokken…

 Inspiratie op Pinterest

 

En wat nu?

Pinterestbezoekers botsen op zoveel leuke informatie, maar het blijft allemaal in de inspiratiesfeer hangen. Ze kunnen dus een Pinterestbord met 2.000 leuke prentjes bewonderen, maar daarmee is hun badkamer nog niet vernieuwd. Of hun energiefactuur verlaagd…

Vervolgens beslissen ze of ze effectief wel gaan verbouwen. Hier kan twee jaar of meer tussen zitten. Mogelijk verbouwen ze gewoonweg niet. Wanneer de kogel door de kerk is en ze besloten hebben om te verbouwen, luidt de vraag: wie gaat al dat werk doen? Steken zij zelf de handen uit de mouwen of nemen zij een aannemer onder de arm?

De jacht naar informatie: deel II

Wanneer de consensus is bereikt om effectief te gaan verbouwen, gaan ze opnieuw op informatiejacht. In deze fase is hun zoektocht veel concreter. Deze gebeurt grotendeels offline. Ze gaan luisteren bij buren, familie en vrienden en peilen naar hun ervaringen. Volgende situatie komt dus enorm vaak voor:

‘Zeg, je hebt toch even geleden je keuken gerenoveerd hé? Ik zag enkele foto’s op Facebook verschijnen. Prachtig! Wie is dat komen doen? En ben je tevreden over de service?”

Langs de andere kant is er ook hier een online luik. Mensen gaan actief online op zoek naar aanbieders in de buurt die hen kunnen helpen.

Ook daar botsen ze op frustraties...

Wanneer ze via een online zoekopdracht op een website van een aanbieder belanden, zien ze dat de communicatie vaak de wensen overlaat. Ze praten alleen maar over zichzelf en helemaal niet over oplossingen waarnaar de verbouwers-in-spe op zoek zijn. Er schort dus wat aan de manier waarop de bouwsector met hun eigen marketing omgaat. 

Omdat er enkel subjectieve bronnen aan bod komen, gaan de toekomstige verbouwers op zoek naar mond-tot-mond reclame en reviews.

Nog meer voorbeelden van informatiebronnen

Wat leren we nu uit deze beide informatiezoektochten?

De informatiefase is zeer, zeer lang en uitgebreid en bestaat uit verschillende subfases, waaronder: inspiratie zoeken, aanbieders verkennen en vergelijken. Dit duurt zo lang omdat mensen geen antwoorden vinden. Ze twijfelen en dat is 100% terecht.

Daarom ook zijn zoveel Belgen onzeker als ze gaan verbouwen. Het is een serieuze investering voor de komende 20, 30, 40 jaar. Die smak geld moet dus met de nodige sérieux behandeld worden. Daarom willen ze de juiste aanbieders kiezen. Alleen kunnen ze vandaag niet beoordelen of die keuze juist is of niet. 

Hieronder zie je alvast een samenvatting van een gemiddelde informatiezoektocht.

Hoe kan online marketing de bouwsector hiermee helpen?

Eerst en vooral moet je als bedrijf uit de bouwsector aanwezig zijn in het prille begin, tijdens het inspiratiestuk. Hier zou de vertrouwensrelatie al moeten beginnen. Je moet je producten op de online kanalen showcasen in de praktijk. Met andere woorden: laat zien waarvoor je producten en/of diensten dienen. Pas ze toe op het echte leven en verspreid dit vervolgens op de kanalen waar mensen naar inspiratie zoeken. In eerste instantie is dit op Pinterest, Instagram en Facebook. De website komt pas in een latere fase aan bod.

Weet je niet welke sociale media je moet gebruiken? Deze blog helpt je al een eind op weg >

Even een situatieschets wanneer de behoefte tot verbouwen wordt geactiveerd:

Iemand heeft in de afgelopen maanden tientallen pins verzameld over badkamers. Wanneer hij op een gegeven moment op het toilet zit, scrolt hij door die mooie foto’s omdat hij een melding kreeg dat iemand zijn pin leuk vond. Vervolgens kijkt hij op en ziet hij de badkamertegels die hij eigenlijk al vijf jaar beu is. Pas dan wordt de behoefte geactiveerd.

Als bouwbedrijf moet je je mooiste realisaties, tips voor energie te besparen, je top 5 van mooiste inloopdouches op je sociale kanalen verspreiden. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Volgende stap in je nieuwe marketingplan? Als je mensen visueel zo kunt inspireren, kun je ze vervolgens inhoudelijk binnentrekken. Zo diep je het vertrouwen verder uit en kun je ook blogs, gidsen of how-to-filmpjes laten zien. Bijvoorbeeld: iemand die bezig is met isolatie zou een blogbericht kunnen schrijven met tips om de energiefactuur te verlagen door op een bepaalde manier te isoleren.

Toen ik ging verbouwen las ik vaak blogs en andere soorten content om verhalen en getuigenissen te lezen. Daarnaast schuimde ik het internet ook af om bepaalde informatie te dubbelchecken. Je leest heel wat tegenstrijdige dingen op het internet…
- Stijn

 

Ook de menselijke component is enorm belangrijk. Zorg er dus voor dat er reviews en recensies op je producten en/of diensten aanwezig zijn. Dit haalt dikwijls iemand over de streep. Kijk maar naar Booking.com of Tripadvisor. Zou jij € 80 betalen voor één nacht in een hotel met een reviewscore van 5,4 waar je bij de recensies leest dat het ‘s nachts rumoerig is op straat? Je zou wel € 80 betalen voor één nacht in een hotel met een reviewscore van 9,2 waar je bij de recensies leest dat het eten niet zou misstaan in een sterrenzaak.

Dat is in de bouwsector niet anders. Als iemand een recensie plaatst bij een inloopdouche dat de installatie kinderspel was én dat deze nieuwe douche de energiefactuur naar beneden bracht, is de consument sneller geneigd om die inloopdouche te bestellen. Zet klantentevredenheid en mond-tot-mond reclame dus op grote schaal in tijdens je marketinginspanningen als je wilt opvallen tussen je concurrenten uit de bouwsector.

Last but not least: valoriseer je online leads evenveel als offline leads. Als een consument ergens een showroom binnenstapt, komt er binnen de seconde een verkoper op hem af die hem opvrijt. Online gebeurt dit niet. Wanneer iemand online een formulier invult, komt er vaak zelfs geen respons. Terwijl die persoon eigenlijk zegt: ‘Hey, ik ben geïnteresseerd in je diensten en wil mogelijk iets kopen van je’. Hallucinant toch? Dat is hetzelfde alsof iemand aan de kassa staat met een product en straal genegeerd wordt. Als je dat offline niet doet, waarom dan wel online?

Het ergste wat ik meemaakte, was de complete desinteresse toen ik online enkele offertes aanvroeg. Sommige lieten gewoon niets van zich horen, terwijl ze toch een online tool voorzien voor een offerte-aanvraag. Vreemd
- Erika

 

Bovenstaande elementen zijn zaken die de markt echt kan gebruiken zodat de mensen weten welke kwaliteit ze in huis halen.

Hoe link je dat als bedrijf in de bouwsector aan elkaar in een duidelijke marketingaanpak?

Bedrijven uit de bouwsector moeten voor eens en voor altijd ophouden met in hun marketingaanpak alleen maar te zeggen wat ze doen. Breng liever problemen in kaart en zorg dat je producten en/of diensten deze oplossen. Neem nu een inloopdouche. Mensen kopen een inloopdouche omdat het mooi is, praktisch is en geen opstapje heeft. Als aanbieders weten dat ruimte, efficiëntie en comfort belangrijk zijn bij inloopdouches, moeten ze dat gaan doorvertalen. Ze moeten de consument laten voelen dat hun producten en/of diensten problemen oplossen.

❌ ‘Kom nu inloopdouche XEV-890 van merk X in onze showroom bezichtigen’.

✅ ‘Deze inloopdouche van X is ruim, efficiënt en comfortabel. Zij zorgde ervoor dat Marianne weer in alle comfort kan douchen. We ontwikkelden een op maat gemaakte douchecabine die Marianne als gegoten zit. Zij zal er tot op hoge leeftijd kunnen van genieten.”  

De bouwbedrijven hebben één gemeenschappelijke factor: zeggen hoe fantastisch ze wel niet zijn. Waarom geven ze mensen niet het gevoel dat ze meedenken? Zo kunnen ze hen de beste oplossing bezorgen op basis van zo objectief mogelijke informatie…
- Marc Waelbers


Kom dus uit je ivoren toren, praat over de problemen die consumenten hebben en reik oplossingen aan. 

Gratis en voor niets: enkele praktische communicatietips

Online contactmogelijkheden moeten vlot verlopen vooraleer iemand een relatie met je kan aangaan. Pas wanneer de relatie sterk genoeg is, kan je er business uithalen. Wij zien dat de meeste bouwbedrijven het online luik nog niet echt hebben omarmd. En we snappen dat wel een beetje. Ze hebben andere dingen te doen dan op Facebook te zitten. Toch mogen ze het online gedeelte echt niet links laten liggen. Enkele tips:  

  • Wees inspirerend: toon realisaties en projecten.
  • Zorg dat er recensies aanwezig zijn: testimonials kunnen je business maken of kraken.
  • Spreek mensentaal: vermijd technische termen of afkortingen.
  • Praat niet over hoe goed je bent, maar toon het.
  • Reageer zo snel als je kunt op online aanvragen.

Met deze tips kun je je communicatiestrategie al wat optimaliseren, maar er is zoveel meer. Wil je graag weten wat? Download dan het onderstaand eBook en ontdek hoe je kan groeien met inbound marketing.

New call-to-action

Nog niet klaar met lezen? Bekijk dan zeker ook deze artikels:

  1. Welke digitale kanalen moet een bedrijf uit de bouwsector inzetten?
  2. Wat is inbound marketing?
  3. Wees SMART: hoe bepaal je als CMO de juiste doelstellingen ( + voorbeelden ) 
  4. Haal meer uit je marketing automation tools: let op voor deze valkuilen

Ook interessant

Deze verhalen over Strategie