Las je onze laatste blog over buyer personas al? Dan begrijp je vast waarom we ze bij Dallas Antwerp zo belangrijk vinden. Voor wie toch nog nood heeft aan een vlug opfrissertje: buyer personas helpen je de behoeften en verlangens van prospects te identificeren. Zo krijg je niet alleen meer inzicht in de beslissingen van mogelijke klanten. Je kan ook beter gaan targeten. Kortom: door een brede doelgroep in verschillende segmenten op te delen, worden boodschappen pas écht relevant. Hoewel dit allemaal erg logisch klinkt, krijgen we van veel marketeers regelmatig dezelfde vragen. En om jou alvast te helpen, bundelden we deze in een handige FAQ.
Wat zijn buyer personas?
Buyer personas zijn fictieve representaties van je ideale klanten: personen die jouw product of dienst nodig hebben en gek zijn op je bedrijf. Omdat deze schets de realiteit zo goed mogelijk moet reflecteren, zijn ze idealiter gebaseerd op echte data uit een bestaand klantenbestand. Denk maar aan demografische kenmerken en het online gedrag van je websitebezoekers.
Waarom moet ik buyer personas gebruiken?
Voor veel bedrijven is het soms erg lastig om voortdurend met nieuwe content naar buiten te komen. De keuze voor algemene en irrelevante marketingboodschappen is dan ook vaak snel gemaakt. Deze bedrijven lopen echter het risico om de verkeerde bezoekers naar hun website toe te trekken en de kwalitatieve prospects weg te jagen. Boodschappen die voor een erg breed en algemeen publiek bestemd zijn, slagen er maar zelden in om harten te veroveren.
Daarom moet elke marketeer steeds starten met het definiëren van buyer personas die inzicht geven in de aard van het doelpubliek. Alleen zo creëer je een relevante merkstrategie en worden je marketingboodschappen relevant én doeltreffend.
Hoeveel buyer personas moet ik ontwikkelen?
Hoe vervelend het ook klinkt: zo veel als je er nodig hebt. Sommige bedrijven hebben genoeg aan twee personas, anderen hebben er meer dan dertig nodig. Onze tip: vertrek steeds vanuit één centrale vraag die peilt naar de verschillende motivaties van je prospects of bestaande klanten om je product aan te schaffen. Het aantal te onderscheiden motivaties dat je hieruit kan filteren, geeft aan hoeveel buyer personas je precies nodig hebt.
Zijn buyer personas altijd representatief?
Bij heel wat marketeers leeft het misverstand dat goede buyer personas hand in hand samengaan met duur marktonderzoek. Dit zorgt uiteraard voor een meerwaarde, maar het is zeker geen must. Zolang alles in het teken staat van gedragspatronen ben je op de goede weg. Concreet betekent dit dat wanneer je honderd personen ondervraagt en je hun antwoorden in vier groepen kan clusteren, je vier personas nodig hebt. Als je ze in één groep kan onderbrengen, zoek je best nog wat verder. Elk onderscheidend gedragspatroon dat tot een voldoende grote groep toebehoort, wijst op een unieke persona.
Wanneer is een buyer persona af?
Daar kunnen we heel kort over zijn: nooit. Als je zelf aan de slag wil gaan met buyer personas, moet je onthouden dat flexibiliteit een absolute must is. Het vraagt heel wat discipline om deze profielen regelmatig op te frissen, maar het loont zeker de moeite waard. Let er ook op dat je steeds van échte data vertrekt en de juiste vragen stelt.