<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=357436&amp;fmt=gif">
Header 84

De beste tip om iets te verkopen? Probeer niets te verkopen.

Thierry De Vynck
Geschreven door Thierry De Vynck
27 augustus 2018
witvlak1

We spreken 5 Juli 2015. Terwijl in Antwerpen de Tour de France-gekte stilaan tot een hoogtepunt komt, is de voltallige wielerwereld nog aan het nagenieten van de wind etappe naar Neeltje Jans. Wat een heerlijke naam voor een eiland. ’s Avonds, tijdens het zappen - ja, mijn generatie doet dat nog - valt mijn oog op Vive le Vélo. De zeer te pruimen talkshow met Karl Vannieuwkerke. Ik moet toegeven, ik ben wel een Karl Vannieuwkerke fanboy. Die man praat niet over de koers. Die ademt koers. Hij heeft geen rood bloed door zijn aders stromen, maar knalgeel. Zo geel als de trui die Eddy Merckx - ja, mijn generatie kent ook haar klassiekers - maar al te vaak rond zijn schouders mocht draperen. En ik bleef kijken naar Vive le vélo. Niet alleen omdat ik van de koers hou. Niet alleen omdat Karl Vannieuwkerke vol passie predikte. Maar omdat er een Nederlander zeer interessante dingen zei.

Dit is het verhaal van hoe ik alle boeken van Thijs Zonneveld kocht. Is dat interessant? Misschien niet. Maar ik heb al die boeken gekocht, zonder dat er ooit iemand geprobeerd heeft er één aan mij te verpatsen.

Dit is met andere woorden het verhaal van hoe krachtig het kan zijn om iets te verkopen, zonder dat je überhaupt verkoopt.

Dit is het verhaal van hoe het aankoopproces drastisch is veranderd en hoe we daar nog altijd niet genoeg bij stilstaan.

Wil jij zelf ook meer verkopen, zonder te verkopen?
Download hier de presentatie die je op weg helpt.

De connectie: Thijs Zonneveld zegt wat ik wil horen.

Op het moment dat Thijs Zonneveld in beeld verschijnt is hij druk aan het vertellen dat er dringend meer data in de koers moet komen. Op dat moment heb ik geen idee wie de man in kwestie is. Ik hoor het woord ‘data’ en vanuit mijn werk- en interessesfeer wordt er ergens in mijn hersenpan iets geprikkeld. Big data mag dan uitgegroeid zijn tot het zoveelste holle buzzword, het zet mijn zintuigen nog steeds op scherp. Mijn eigen guilty pleasure. En data is natuurlijk niet langer weg te denken uit de moderne marketingwereld. Volgens Thijs Zonneveld moet ook het wielrennen deze evolutie omarmen. Hartslag en wattages op het tweede scherm. Spek naar mijn bek dus en ik besliste om op te zoeken wie die interessante Hollander dan wel mocht zijn. De naam is al enkele keren gevallen. Voor de laatste keer: Thijs Zonneveld.


Dit is een heel goed voorbeeld van de Inbound Marketing (Strategie) van Dallas: er is een gedeelde interesse tussen Thijs en mezelf. Deze gedeelde interesse vormt de basis van mijn verdere aankoopproces. Om het met Bond Zonder Naam termen te zeggen: ik voel me verbonden met de verkoper.

Google: beïnvloedt het aankoopgedrag sinds 1998

Dat opzoeken van die naam klinkt trouwens heel banaal. Maar het is een ware revolutie. De vlag van die revolutie is gezegend met het logo van één bedrijf: Google. De afgelopen jaren heeft Google de manier waarop wij dingen kopen heel ingrijpend gewijzigd. Vroeger - lees: een tiental jaren geleden - stapte je een winkelpunt binnen, kaartte je jouw problemen en wensen aan bij de eerste, de beste verkoper en wandelde je buiten met het product dat de verkoper je aanprees. Nu stap je goed geïnformeerd het winkelpunt binnen en vertel je de verkoper welk product je moet hebben. Hoe zorg je ervoor dat je zo goed geïnformeerd bent? Juist ja.

 
Googelen is vandaag de dag haast even normaal geworden als in- en uitademen. Het is haast normaler geworden dan pakweg ‘goeiemorgen’ zeggen tegen een wildvreemde op de tram.

Click. Click. Buy.

Ik Google dus. Wie is die hollander met zijn lange haar dat net iets te perfect, ‘warrig' achterover valt om toeval te zijn? Het blijkt Thijs te zijn. Ex-wielrenner met een niet al te indrukwekkend palmares. Daarmee zou de kous best af kunnen zijn, ware het niet dat er bij de volgende Wikipedia-paragraaf een andere passie van mij werd getriggerd: Thijs zonneveld schrijft. Na big data, vind ik een tweede gemeenschappelijke interesse. Als het zo verder gaat, moeten we nog trouwen - Ahja, want mijn generatie… of nee laat maar.

 Ik sla enkele titels van Thijs Zonneveld op in mijn hoofd. En in mijn Pocket account. Voor het geval dat. Al denk ik dat ik deze titels wel kan onthouden omdat ze gewoon heel catchy zijn, en vooral… ik geniet rustig verder van Vive le vélo. Hoe Bauke Mollema toch een klein beetje favoriet voor de top 5 is. Hoe Greipel Cavendish in de luren kon leggen. En hoe het nog een hele mooie Tour de France gaat worden.

De volgende ochtend zit ik aan de ontbijttafel. Het is intussen 6 Juli. De politiehelikopter vliegt over de Gedempte Zuiderdokken. Deze keer niet omwille van een verhoogd terreurdreigingsniveau of een buurtprotest tegen de Sinksenfoor. Maar wel omdat de publiciteitskaravaan van de Tour zich aan het klaarmaken is om door de binnenstad te trekken. Als een soort live pre-roll video die je helaas niet kan overslaan. Al heb je na afloop wel een bollenpetje op je hoofd staan. Eat that, Youtube!

Ik swipe, scroll en tap ondertussen naar hartelust op het scherm van mijn smartphone. De titels van Thijs zitten nog vers in mijn geheugen. Ik google - opnieuw - enkele van zijn columns en zijn catchy titels. Het is nog vroeg en ik ben nog niet helemaal wakker. Ik beland dan ook heel snel op Bol.com. Daar heb ik immers alle informatie die ik me kan wensen: korte inhoud, betrouwbare reviews, de prijs en - als ik wil - heb ik morgen het boek in mijn handen.

Het is 7 Juli 2015. ’s Avonds. Ik leg 'Wilco Kelderman bestaat niet’ aan de kant terwijl de begingeneriek van Vive le Vélo begint. Vanop de achterflap van het boek staart een Hollander met zijn perfecte, warrige haar in het ijle.

Wat moet je hier nu van onthouden?

Ik heb enkele boeken gekocht. En dat heb ik volledig zelf gedaan. En snel.

Mijn aankoopproces? Google. Wikipedia. Pocket. Bol.com. Er kwam geen verkoper aan te pas. Geen enkel winkelpunt. Dat is hoe de wereld vandaag de dag werkt. Als je een product probeert te verkopen, kan je die verandering maar beter omarmen en begrijpen. Voor je het weet schrijft er dan iemand een blog over jou. Over hoe ze geprikkeld werden. Over hoe ze gingen Googelen en swipen. Makkelijker gezegd dan gedaan, uiteraard. Maar er schuilt een Thijs Zonneveld in elk van ons. Enkele praktische tips kan je alvast hier downloaden.

En voor de koersliefhebber: wat voor zinnigs zei die Thijs Zonneveld dan?

Meer data in de koers, kortere etappes voor meer spektakel, laat iedereen meeluisteren naar die dekselse oortjes, Twitter lezen direct na de koers is niet het beste idee en die berg in Nederland zou er best wel eens kunnen komen. De rest staat in zijn boeken.

Ook interessant

Deze verhalen over Strategie