Header 53

De valkuilen van inbound marketing

Jasper Wouters
Geschreven door Jasper Wouters
16 augustus 2018
witvlak1

Inbound Marketing wint steeds meer aan populariteit. Het gevolg? Steeds meer organisaties willen het zo snel mogelijk implementeren zonder tijd te verliezen.

Doe maar kalm aan.

Door rap rap inbound marketing te implementeren, vergeet je snel enkele bouwstenen. En zonder de juiste bouwstenen brokkelt de strategie af… Neem daarom deze blog door en maak kennis met valkuilen waarin startende organisaties zijn getuimeld. Zo loop je om de valkuilen heen en neem je een voorsprong.

Aan het woord: vier personen die al enkele jaren ervaringen hebben opgebouwd met verschillende klanten.

LAAT ONS KEYWORD RESEARCH OVERSLAAN

Door: Dominique Verniers, Inbound Expert

Velen beginnen zomaar met inbound marketing en vervolgens vergeten dat ze bloggen voor trafiek. Veel marketeers beginnen te brainstormen en komen op toffe ideeën uit voor artikels voor hun blog maar ze gaan niet na of er wel mensen zoeken naar die artikels.

Wat ik dus veel zie gebeuren bij zowel junior als ervaren marketeers, is dat ze geen zoekterm-analyse doen vooraleer ze content topics beginnen te verzamelen voor hun blog. Of dat er ineens voor zoekwoorden wordt gegaan met een hoog zoekvolume waar je niet zomaar met één artikel een Google top 10 scoort.

Je gaat voor long-tail zoekwoorden en zo bouw je autoriteit op in een niche. Langzaam maar zeker werk je toe naar de zoekwoorden met hoog zoekvolume toe. Met andere woorden: SEO is niet dood, integendeel. Het is een integraal deel van de inbound marketingstrategie en cruciaal in de ‘connect’ fase. 

MARKETING IS NIET COMPATIBEL MET INBOUND MARKETING

Door: Stijn Gansemans, Creative Director

Marketeers staan onder enorme korte termijn druk, terwijl inbound marketing een lange termijn gegeven is. Inbound marketing mag je nooit halsoverkop inzetten, maar moet diepgaand voorbereid en opgevolgd worden in een totaalaanpak van een marketingplan. Tip voor alle marketeers: don’t expect success overnight. Plan ahead.

INBOUND MARKETING IS NIET HETZELFDE ALS CONTENT MARKETING

Door: Stijn Gansemans, Creative Director

Alles is content en content is overal. Het is na ‘engagement' en ‘storytelling’ het nieuwe buzzwoord in meetingrooms. Omdat content marketing zo eenvoudig en bereikbaar voorgesteld en beleefd wordt, is de verwarring met inbound marketing snel gemaakt. Echter, inbound marketing is een methodologisch gegeven. De content circuleert via geautomatiseerde en doorgedreven digitale platformen zoals Hubspot, Eloqua en anderen.

Dat is niet hetzelfde als een contentplan uitrollen via sociale media en/of blogs bijvoorbeeld. Inbound marketing is altijd content-gedreven, maar content marketing is niet altijd inbound-gedreven. Marketeers stappen te snel in inbound marketing, maar ze moeten zich eerst meer verdiepen in tools, daaraan hun doelstellingen aan koppelen en dan pas beslissen of het voor hun business relevant is of niet.

WORDEN DE RESULTATEN VAN CONTENT MARKETING GEMETEN OF GEMEDEN?

Door: Stijn Gansemans, Creative Director

Eén van de fundamentele verschillen tussen content marketing en inbound marketing is de geautomatiseerde meetbaarheid én rapportering van meetresultaten via tools zoals Hubspot en Eloqua. Wat heb je aan het genereren van leads via content als die niet gekwalificeerd worden? Vooraleer er ook maar iets gemeten wordt, moeten marketeers heel goed definiëren wat ze precies willen meten. Inbound marketingtools lenen zich hier perfect toe en zijn volledig en gedetailleerd. Google Analytics toont ook meetresultaten, maar niet zo diepgaand. Het risico bestaat dat marketeers de verkeerde of onvolledige conclusies trekken en te snel fundamentele beslissingen nemen over hun zogezegd inbound marketingplan. 

Content maken, dat kan toch iedereen?

Door: Stijn Gansemans, Creative Director

Een grote misvatting is dat content creëren, produceren en distribueren 'a piece of cake' is. Marketeers die bijvoorbeeld beschikken over een redactieteam in hun bedrijf, denken te snel dat ze de inbound content zelf kunnen maken. Ze houden geen rekening met SEO-keywords in de copy, lengte van blogging, grafische elementen, production value en een doorgedreven seeding strategy. Wanneer de resultaten tegenvallen wordt ‘inbound marketing’ even snel afgevoerd als dat het geïmplementeerd was en laat die marketeer een grote opportuniteit liggen.

content creatie is geen project

Door: Annelies Florquin, Account Director

De grootste valkuil die ik zie is dat inbound marketing niet alleen geduld vraagt, maar dat je ook alle bouwstenen correct moet toepassen. Het gebeurt dat bepaalde bouwstenen worden weggewuifd omwille van budgettaire redenen of tijdsgebrek aan de kant van de klant. “Dan bloggen we deze maand maar wat minder”, krijgen we dan te horen. Maar het is net heel belangrijk om het been stijf te houden en ervoor te zorgen dat de kraan van relevante content blijft openstaan om die traffic, leads en uiteindelijk die ROI te halen. Enkel zo behaal je jouw marketingdoelstellingen.

Daarom wil ik de volgende tip meegeven: geef inbound marketing niet té snel op. Resultaten zullen volgen zolang je er zelf maar 100% achterstaat.

blogartikels schrijven en bezoekers aantrekken is tof maar zorg ook voor conversie

Door: Jasper Wouters, Inbound Expert

Wat ik vaak zie is dat organisaties bloggen ongestructureerd aanpakken. Als een kieken zonder kop zeg maar. Pas op: het feit dat ze bloggen is al een positief punt, want B2B marketeers die bloggen krijgen gemiddeld 67% meer leads dan marketeers die dat niet doen. Maar in het wilde weg wat schieten met blogs levert meestal ook niet veel op. Bovendien staat content niet gelijk aan blogs. Je moet je bezoekers ergens doen landen. Een blog zonder call-to-action naar een content offer is tof, maar dat brengt je geen meter verder. Creëer diepgaande content offers zoals gidsen, presentaties, eBooks checklists,... zodat je je bezoekers kunt helpen en identificeren. Die grote content offers gebruik je dan als kapstok om blogs aan op te hangen.

Hoe begin je daar nu aan? Zoals Dominique en Stijn al zeiden: een goede blog start met keyword-research voor zoekmachineoptimalisatie. Het is belangrijk dat je content creëert met een doelstelling. Rond 'iets leuks' bloggen zorgt niet voor leads en een positieve ROI. Ga op zoek naar een onderwerp met relevante keywords waar veel trafiek op zit en weinig concurrentie.

Een onderwerp met bijhorende keywords te pakken? Stel dan een content calender op waarin je per maand datums prikt waarop content live moet gaan. Zorg ervoor dat volgende zaken er zeker in staan:

  • Buyer Persona
  • Keywords
  • Platform
  • Outlines
  • Werktitel
  • Due date
  • Publish date
  • Activatiemedium(s)
  • Content Creator

Dankzij zo'n kalender weet iedereen binnen je organisatie wat er staat te gebeuren. Als je de content calendar niet negeert tenslotte. Dat is nog een laaste valkuil waar je rond moet fietsen.

inbound marketing specialisten 

Wil je starten met inbound marketing? Implementeer de filosofie dan zonder stappen over te slaan. Je begint hier in de eerste plaats aan door onze inbound marketing checklist bij de hand te nemen. Deze download je via de knop hieronder.

New call-to-action

 

Ook interessant

Deze verhalen over Inbound marketing