<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=357436&amp;fmt=gif">
Header 79

De workshop die er geen was.

Stijn Gansemans
Geschreven door Stijn Gansemans
4 september 2018
witvlak1

Goesting om even mee naar OFFF Barcelona 2018 te gaan? Je weet wel. Camp Nou maar dan voor designfans. Allez, off we go. #badumtss.

Ik heb me ingeschreven voor een workshop met de welriekende titel: “‘Selling & Presenting Design with Anton & Irene.’” Georganiseerd door het designbureau uit NY, AntonAndIrene. Ik volg ze omdat ze altijd topwerk maken. Een workshop van deze kleppers wou ik niet missen. Ook al moet ik bij hun naam altijd aan een goedkope Duitse pornofilm denken. Zal wel aan mij liggen. Verdammt noch mal. Ik kijk ernaar uit. 

De workshop

De dag van de workshop sta ik iets vroeger op. Ik ben even mooi op tijd als het weer. De verwachtingen zijn strak gespannen. Net zo strak als mijn sweatshirt dat rond mijn droomlijf gegoten zit. 't Is er trouwens één met een prachtige print. Kwestie van perfect te blenden met het publiek hier op OFFF.

OFFF

Ik sta voor de deur. Als ik de deelnemerslijst doorneem, dan lijkt me 49 net iets te veel van het goede. Ik frons mijn wenkbrauwen.

Laat ik het een kans geven, denk ik bij mezelf.

De 49 gegadigden wurmen zich binnen in het zaaltje. Vooraan staat Irene die zich voorstelt. Kort. Gelukkig maar want time is money. Ik heb €250 neergeteld voor deze workshop en zou er graag iets voor terugzien.


We gaan van start. Eerst deelt ze ons op in groepjes van 4. En geeft ons een briefing.

Een briefing!? Qué? Was dit geen workshop om te leren hoe je design beter presentabel kan maken en verkopen? Ik geef het nóg een kans.

We hebben een half uur om een app te bedenken voor één of ander product. Daarna een kwartier om het te presenteren. Iedereen van elk groepje moet aan het woord komen.


Als de deelnemerslijst al een eerste seismografische waarschuwing was, dan is dit de tweede. Duidelijk voelbaar. Ik begin te schuifelen op mijn stoel.

Ik zit met een Rus, een Italiaan en een Zweed aan een tafeltje te brainstormen. Jezus, ik ben in een mop beland. Alleen, ik kan er niet om lachen.

Geef toe. We zitten hier onze tijd te verdoen met het bedenken van een app voor één of ander merk. De link met design ontgaat me totaal.

Het schuifelen wordt erger als ik alle presentaties moet aanhoren. 12 in het totaal. Reken zelf uit. 12 x 15 minuten. Plus feedback van juffrouw Irene. De tijd glijdt ongenadig voorbij.


Halloooooo? Of beter oláááááá??? Dit is géén workshop. Dit is bezigheidstherapie.

De vulkaan staat op uitbarsten. Ik wil vuur spuwen. Ik wil roepen. Irene tot de orde roepen. Maar mijn keurige opvoeding heeft nog steeds de overhand. Kan Anton - die ik nog niet gezien heb - de meubelen niet komen redden?

Ondertussen geeft ze commentaar op een groepje. Ik hoor haar zeggen tegen een of andere Kroaat dat hij niet mag schuifelen tijdens het presenteren. Dat zijn Zwitserse collega zijn handen uit zijn zakken moet halen. Euh… meen je dat nu?

Mijn €250 dwarrelt door het raam de Ramblas op.

Ik wil erachteraan springen.

Hier moet ik ingrijpen.

Ik kan hier niet langer lijdzaam toezien hoe mijn kostbare tijd en geld Iniesta-gewijs gedribbeld wordt. Ik steek mijn vinger op. Ik weet niet of Irene merkt dat het mijn middelvinger is. Beleefd vraag ik om een koffiepauze. Geniale zet, al zeg ik het zelf. We krijgen 7 minuten. Meer dan genoeg tijd om mij uit de voeten te maken. Perfect in lijn met de Catalaanse tijdsgeest scheid ik me af. Hasta la vista baby.

Bon, wat hebben we nu geleerd? 

Niet veel. En toch een heleboel.

Want door deze slechte ervaring ben ik me gaan afvragen wat een workshop nu precies tot een goede workshop maakt? Dat heb ik verzameld in een paar tips. Hier komen ze.

Tips

    • Schoenmaker blijf bij je leest. Je mag nog zo goed zijn in je vakgebied, een workshop geven is een ander paar mouwen. Het is een skill op zich. Dus als je geen idee hebt hoe het moet, begin er dan ook niet aan. En laat het over aan een professional of een getrainde workshopbegeleider.
    • Een workshop is, zoals het woord het zelf zegt, een leersessie waar ‘gewerkt’ wordt.  Een (inter)actieve sessie waarbij je iets leert. Het gaat bij een workshop om de ervaring. Als er geen praktijkgerichte, interactieve insteek is, organiseer dan een presentatie. Maar vergeet nooit dat heel veel mensen liever ‘doen’ dan ‘luisteren’.
    • Zorg dat de titel de lading dekt van je workshop. Je vermijdt heel veel frustratie als je van bij het begin de juiste verwachtingen schept. Beschrijf het doel en eventueel het eindresultaat. (bv. "Na deze workshop kan je als een professional onkruid wieden.") Had ik geweten dat ze deze workshop op deze manier zouden aanpakken, had ik me nooit ingeschreven.
    • Manage expectations. Wie is je publiek en wat verwacht het? Tot wie richt je je? In mijn geval wou ik weten hoe ik design moest presenteren. Ik verwachtte tips en tricks om alle stappen van een design-oefening op een heldere manier uit te leggen aan een klant.
    • Beperk het aantal deelnemers. Liever aan de slag met een kleine groep dan met een grote bende.

Bij Dallas maken we regelmatig gebruik van workshops om een project een goede kick-start te geven, bv. bij een webproject. We organiseren ook professionele brainstormsessies om alle mogelijke issues te tackelen. Maar onze meest voorkomende workshops zijn de Dallas Drills: strategische workshops van één of twee dagen waarin een core-brandteam op zoek gaat naar de uitdagingen en positionering van een merk. Kan jouw bedrijf of merk zo een workshop wel gebruiken? Of wil je een creatieve brainstormsessie inplannen? Geef mijn collega Marjan een seintje! Zij vertelt er je alles over.

Een workshop met impact nodig?

 

Ook interessant

Deze verhalen over Creatie

Schrijf je in op de nieuwsbrief