<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=357436&amp;fmt=gif">
Header 38

Een introductie tot EPHEMERAL MARKETING

Annelien Boens
Geschreven door Annelien Boens
16 augustus 2018
witvlak1

Ongeveer twaalf jaar geleden maakte ik mijn eerste profiel op social media aan. Zeven social media-accounts, 100 paswoorden en een Timehop app verder word ik dagelijks herinnerd aan alle fantastische en iets minder fantastische mijlpalen uit mijn social mediageschiedenis. Dikke sh*t. De constante confrontatie met de 16-jarige ik is nefast voor mijn oh zo belangrijk online imago. Wat als je berichten slechts tijdelijk zou kunnen delen? Dat ze niet tot in de eeuwigheid bewaard worden op een externe server ergens in Menlo Park, CA?

[ih-fem-er-uh l] content

Efififi wat?? Ephemeral [ih-fem-er-uh l] content zijn berichten die slechts voor een beperkte tijd zichtbaar zijn en dan verdwijnen naar de eeuwige jachtvelden. Heerlijk toch? Geen gênante foto’s meer die te pas en te onpas opduiken. Live streaming apps als Meerkat en Periscope spelen gretig in op de behoefte naar tijdelijke berichten, maar de bekendste ephemeral messaging tool is ongetwijfeld Snapchat. 

Het spookje dat de wereld aan het veroveren is

Voor diegenen die nog niet bekend zijn met het social mediakanaal: Snapchat is een mobiele app waarmee je foto’s en video’s voor een bepaalde tijdsduur de wereld instuurt. Dit kunnen ‘privésnaps’ naar vrienden zijn, ofwel ‘openbare snaps’ die je als verhaal zet. Privésnaps verdwijnen na maximum 10 seconden, een openbare snap blijft een dag zichtbaar. De content wordt nadien vernietigd. Weg uit de inbox van de ontvanger en weg uit de Snapchat-server. Geweldig!

Uiteraard springen veel marketeers hiervoor in de bres. Een ephemeral messaging tool als Snapchat biedt dan ook ongelooflijk veel mogelijkheden. De behoefte aan tijdelijke content was nog nooit zo groot. In een wereld bomvol prikkels is het eenvoudiger om iemands aandacht vast te houden als hij weet dat je maar enkele seconden van zijn tijd zult vragen. En dit op een medium dat hij zelf actief gebruikt. Geen billboard waar hij per ongeluk voorbijloopt. Merken die aanwezig zijn op Snapchat gebruiken dit voornamelijk voor peer-to-peer communicatie waardoor het engagement van volgers met je merk heel hoog ligt. Ze maken dus gebruik van openbare snaps.

4411-1.jpg

Relevantie, relevantie en nog eens relevantie

Er is ook een keerzijde aan deze tijdelijke medaille. Klassieke contentcreatie en de metrics die gebruikt worden om het succes hiervan te meten zijn er niet. Je kunt zien wie je ‘snaps’ of ‘verhalen’ heeft bekeken en hoeveel keer, dat is alles. Daarnaast is er ook geen garantie dat je foto’s of video’s überhaupt bekeken worden tijdens hun korte levensduur. Het is dus van cruciaal belang dat wat je creëert, afgestemd is op de behoeften van je doelgroep. Breng de dingen waarvoor ze staan te popelen om ze te beleven. Zij maken de keuze of ze geprikkeld willen worden door jouw merkboodschappen.

Een mooi voorbeeld hiervan is de Snapchat-campagne van Burberry met Mario Testino. Na een eerste succesvolle campagne op de London Fashion Week, trakteerde het Britse merk zijn volgers met een exclusief ‘behind the scenes’-verhaal van hun Spring/Summer 2016 campagneshoot. Het was geroemd modefotograaf Mario Testino himself die de Snaps de wereld instuurde. Exclusieve content waar elke modeliefhebber op staat te wachten. Zoals het hoort.

burberry-snapchat.png

Voordelen en beperkingen van Ephemeral Marketing

De merkboodschappen via ephemeral marketingtools zoals Periscope of Snapchat zijn veel persoonlijker en intiemer dan andere. Die sterke ervaring creëert een band met het merk. Bovendien is de content ‘hier en nu’ en kan niet gefaket worden. Er komt geen grafisch designer met superieure Photoshop-skills, make-up team en professionele fotograaf aan te pas. De berichten zijn écht en dat maakt ze net waardevol. Al gauw ontstaat een sfeertje dat uitstraalt: ‘dit wil ik niet missen’.
 
Uiteraard zijn er ook beperkingen aan ephemeral marketing. De tijdelijkheid kan niet gegarandeerd worden in tijden waarin de gebruiker screenshots en opnames kan maken. Ook is sommige content zo exclusief en kwalitatief dat het jammer is dat hij maar 24 uur beschikbaar blijft. Live streaming heeft ook enorm veel pluspunten, maar een negatief gevolg ervan zijn de ‘dode links’. Na de uitzending is er niets meer. De uitzending is niet meer beschikbaar. Periscope biedt nu wel de mogelijkheid om de stream na de uitzending te herbekijken.  

New call-to-action

Ook interessant

Deze verhalen over Strategie