<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=357436&amp;fmt=gif">
Header 108

HubSpot vs. Eloqua: een vergelijking.

Jasper Wouters
Geschreven door Jasper Wouters
17 augustus 2018
witvlak1

Marketing automation gaat hard. Keihard.

Dat bewijst in de eerste plaats Google. In twee jaar tijd steeg het aantal zoekopdrachten van de zoekterm ‘marketing automation’ met 82%. Daarnaast is marketing automation wereldwijd één van de snelst groeiende segmenten in de online marketingwereld. Op dit moment zijn er zo’n 260 aanbieders van marketing automation software en de piek is nog lang niet bereikt.

Iedere maand komen er dus nieuwe spelers bij die de grote jongens het vuur aan de schenen willen leggen, maar de grote spelers houden stand. Kijk maar naar HubSpot en Eloqua. Deze evergreens blijven de populairste marketing automation softwareplatformen volgens erkende reviewsites Capterra en G2crowd.

Toch vertonen HubSpot en Eloqua veel verschillen. Welke dat zijn, behandelen we in dit artikel. Zo krijg je een goed beeld van welke marketing automation software nu het beste bij je doelstellingen past.

Geen tijd om alles hieronder te lezen? Download het eBook over marketing automation dan hier en ontvang het rechtstreeks in je mailbox. Zo lees je het waar en wanneer je wilt.

VOORALEER JE KIEST TUSSEN HUBSPOT & ELOQUA…

… breng je je behoeftes en doelstellingen in kaart. Waarom wil je marketing automation inzetten? Welke taken wil je automatiseren zodat je team efficiënter te werk kan gaan? Zet deze doelstellingen op papier met goedkeuring van het marketingteam.

Wanneer je je doelstellingen hebt bepaald, mag je pas platformen gaan vergelijken. Beginnen doen we met HubSpot.

HubSpot vs. Eloqua

IS HUBSPOT IETS VOOR JOU?

Dé grondlegger van inbound marketing? Dat is HubSpot. Ze bedachten de term ‘inbound marketing’ in 2005 en krijgen zelfs een vermelding op de Wikipedia-pagina van de nieuwe marketingstroming.

Tien jaar later is het nog steeds de referentie in inbound marketing en marketing automation. Het staat bekend als hét alles-in-één marketing automationplatform van de markt. Alle nodige marketinginstrumenten bevinden zich op één centrale hub. Je kunt dus onder andere bloggen, mails versturen, leads opvolgen, social media berichten plaatsen en opvolgen vanuit één plaats.

Daarnaast biedt HubSpot ook een uitgebreid CMS of Content Optimization System (COS) zoals zij het noemen aan. Dit COS is geïntegreerd met het eigen CRM, workflow engine, lead scoring en reporting.

Sterke punten van HubSpot

   • Je moet geen astronomisch marketingbudget hebben om een succesvolle marketingstrategie op het getouw te zetten.

   • De interface en functionaliteiten zijn enorm gebruiksvriendelijk. CMO’s en marketeers zijn er snel mee weg. 


    HubSpot interface

   • De setup van HubSpot is redelijk eenvoudig. Je hoeft geen enorme technische complexiteit te verwachten. Binnen de twee maanden moet je up & running zijn.

   • HubSpot is content-gedreven. Alle content tools zijn perfect geïntegreerd met elkaar. Website, blog, social media, landingspagina’s, bedankpagina’s, geautomatiseerde mails, slimme CTA’s,…

   • De analytics en rapporten zijn heel transparant. Je ziet heel snel wat werkt en wat niet. Zo kun je snel ingrijpen en optimaliseren waar nodig. Een leuk detail: de analytics en rapportage zitten verwerkt in de tool zelf waarin je werkt.


    HubSpot analytics-1
    Voorbeeld van analytics van een landingspagina. Je moet dus niet naar de rapportage gaan om de analytics van een specifieke landingspagina te zien. 

   • HubSpot heeft een eigen content management systeem. Met andere woorden: je kunt websites bouwen in HubSpot. Dankzij de personalisatie feature kun je dynamische content tonen.


    marquee_03-1-1

   • HubSpot kan met elke mogelijke tool integreren via de HubSpot API die trouwens ook zeer goed gedocumenteerd is.

   • HubSpot houdt er ook van om mensen op te leiden. Via HubSpot Academy kun je acht verschillende certificaten behalen zodat je alle kneepjes van het inbound marketing vak leert. Bovendien zijn er ook ‘HubSpot Projects’. Hier kun je verschillende projecten stap per stap toepassen.

    HubSpot academy-1

   • Klanten krijgen bij HubSpot een eigen contactpersoon en verschillende trainingsvideo’s. Bovendien is er support per tijdzone.

    support.jpeg

   • HubSpot User Groups

Zwakke punten van HubSpot

   • HubSpot heeft heel veel verschillende tools die in de algemene kostprijs verwerkt zitten, maar sommige daarvan zal je nooit gebruiken. Als je enkel je e-mail marketing wilt automatiseren, zijn er betere platformen dan HubSpot.

   • Die verschillende tools gaan trouwens niet in de diepte in de basisversie. Zo blijven workflows en reporting redelijk op de vlakte.

   • HubSpot heeft geen multilingual features. Als je een Facebookpost wilt targeten op taal, moet je dit dus in de publicatietool van Facebook zelf doen.

   • HubSpot omvat lead scoring, maar er is maar één model dat je kunt toepassen.

   • Je kunt enkel de content personaliseren als je je website binnen HubSpot bouwt.

   • Je kunt de templates aanpassen, maar dat blijft soms beperkt. Developers ervaren de laagdrempeligheid soms zelfs als frustrerend.

Vraag een HubSpot demo aan


is ELOQUA IETS VOOR JOU?

Geloof of het of niet, maar marketing automation softwaregigant Eloqua bestaat al van net voor de eeuwwisseling. Het werd door de opkomst van HubSpot naar de achtergrond verwezen, maar sinds 2014 is het opnieuw één van de grootste platformen. Dit komt omdat Oracle Eloqua toen overnam.

Eloqua wordt voornamelijk gebruikt door B2B-marketeers van middelgrote tot grote, globale organisaties. Eloqua focust zich op het automatiseren van het lead generation proces. Daarnaast is het zeer uitgebreide software met veel tools zodat je de volledige controle hebt over je campagnes en leads.

Sterke punten van ELOQUA

   • Bedenk het maar zo gek, maar er zijn quasi geen beperkingen voor gebruikers. Als de functionaliteit niet standaard aanwezig is, heb je een goede kans dat een derde partij het kan integreren. 

   • De verzamelde data in Eloqua wordt gehost in Europa. Dit geeft grote organisaties een veilig gevoel naar privacy toe.

   • De ‘drag & drop’ workflow engine van Eloqua bezit veel functionaliteiten. Meer dan bij HubSpot. De interface van de workflow engine ziet er ingewikkeld uit, maar is zeer eenvoudig om aan te leren.
    Eloqua vs. HubSpot

   • Uitgebreid e-mailplatform met veel opties en templates. Je kunt deze ook versturen vanuit het CRM.

    Eloqua

   • Je maakt heel eenvoudig landingpagina’s aan. Er zijn tal van kant-en-klare templates die je in een-twee-drie kunt aanpassen.

   • Eloqua heeft een streepje voor als het gaat om segmentatie en lead scoring. Je hebt ontelbare segmentatiemogelijkheden en meerdere lead scoring modellen.
   • Je analyseert het gedrag van je leads in een oogopslag dankzij website analytics en sociale media monitoring. 

   • Eloqua kun je eenvoudig integreren met de meest gebruikte CRM-systemen zoals Microsoft Dynamics of Salesforce.

   • Als je je website aan Eloqua koppelt, kun je meteen de content personaliseren.

   • Eloqua ondersteunt multilanguage organisaties. Je kunt je URL taggen per land en als gevolg dus ook rapporteren per land. 

     

Zwakke punten van ELOQUA

   • Eloqua blijft een redelijk technisch platform. Sommige tools en functionaliteiten  eisen technische skills. Zorg er dus voor dat wanneer je start met Eloqua, je technische ondersteuning hebt.

   • De user interface is in maart 2016 opgefrist, maar ziet er nog een beetje oubollig uit.


    Eloqua

   • Je kunt geen trial aanvragen. Met andere woorden: je kunt niet zelf in de tool duiken om de functionaliteiten te leren kennen. Je kunt wel een on-site demo verkrijgen op basis van een intake-interview.
     
   • Als je je sociale media wilt monitoren, moet je een extra tool van Oracle aankopen en implementeren

   • De training om Eloqua onder de knie te krijgen is langdradig. Ook het trainingsmateriaal is niet optimaal. De video’s zijn zeer Amerikaans en hebben computergestuurde voice-overs.  


    Training Eloqua

   • Eloqua heeft geen CMS zoals HubSpot. Je kunt wel eenvoudig je bestaande website koppelen.

   • Geen transparante prijszetting. Eloqua bepaalt de prijs per klant.

HubSpot vs. ELOQUA: prijs

Starten met HubSpot doe je vanaf €185 per maand, maar de kost stijgt naargelang van het aantal contacten of features dat je toevoegt. In alle eerlijkheid: het basismodel van HubSpot is té beperkt. Zeker qua analytics en workflows. Je bent dus bijna verplicht om een duurdere licentie te nemen.

HubSpot heeft drie verschillende licenties: Basis, Pro en Enterprise. Ontdek het prijsmodel en wat deze licenties allemaal inhouden.

Eloqua is een ander verhaal, want het hanteert geen transparante prijszetting. Elke klant krijgt een andere prijs. Die hangt af van de vraag of je andere Oracle producten gebruikt, of je een agentschap bent en hoeveel contacten je implementeert. Ontdek  het prijsmodel van Eloqua.

Ontdek het prijsmodel van Eloqua.


HubSpot vs. ELOQUA: conclusie

Moet je nu HubSpot of Eloqua kiezen? Wel, neem je doelstellingen erbij en kijk welk platform het dichtst ertegenaan leunt.

Ben je een iets of wat kleinere organisatie met een beperkt marketingbudget? En wil je je sociale media, lead management, e-mailmarketing en rapportage automatiseren? Dan zouden we zeggen: kies voor HubSpot.

Ben je een grote speler met een groot marketingbudget? En wil je duizenden, al dan niet meertalige, campagnes runnen met transparante data? Dan zouden we zeggen: kies voor Eloqua.

Toch geven we je één tip: ga niet over één nacht ijs. HubSpot en Eloqua zijn allebei fantastische marketing automation tools met hun eigen sterktes én zwaktes. Laat bovenstaande informatie dus rustig bezinken en kies slim.

Wil je op zeker spelen en de knoop niet alleen doorhakken? Vraag ons dan vrijblijvend om advies.

Of vind je marketing automation allemaal nog wat overweldigend? Lees dan in alle rust wat het nu allemaal omvat in het uitgebreide eBook over marketing automation.

New call-to-action

 

Ook interessant

Deze verhalen over HubSpot