Skip to content
Joachim Leyder 30 januari 2020 12 min read

8 ideeën voor een beresterke contentstrategie

Jouw contentstrategie, hoe pak je die vandaag de dag best aan? Je kan jouw content in vele vormen aanbieden: video, blogs, mailings,... De opties zijn bijna eindeloos. Maar welke vormen zijn vandaag hot? En waarom?

Richard Branson zei ooit: “To launch a business means successfully solving problems.” Consumenten kopen namelijk geen producten, ze kopen oplossingen voor problemen waar ze mee te maken krijgen. De consument zit met een hulpvraag: jouw content kan hen helpen die te beantwoorden. 

Dit is de minst intrusieve vorm van marketing: zorg ervoor dat consumenten naar jou toe komen voor hulp. Dat is de grote kracht van een goede contentstrategie.

Hoe en in welke vorm je jouw leads helpt met content, dat bepaal je zelf! In deze lijst vind je alvast wat inspiratie.

8 trends binnen contentmarketing.

Wat zijn acht contentmarketing trends waar jij inspiratie uit kunt halen? In deze blog ontdek je aandachtspunten en ideeën die jij kan meenemen in je contentstrategie.
3, 2, 1, … lift-off!

1. Videocontent

Over hoe video steeds belangrijker wordt

Video krijgt een steeds crucialere rol in contentmarketing. Volgens een onderzoek van Hubspot geeft 54% van de consumenten aan meer video te willen zien van merken waar ze fan van zijn. En in 2019 vertelde 69% van marketeers video te gebruiken als content. Zit jij al mee op de videocontent-trein?

‘Wat zijn dan de voordelen van videocontent?’, hoor ik je denken. Wel, naast de vele visuele mogelijkheden zijn er nog wel enkele op te sommen:

  • De kijker heeft een vlotte gewenning aan het idee.
  • Je kan in korte tijd iets voorstellen.
  • Er is grote interactie mogelijk.
  • Het is simpel voor de kijker: hij moet niets doen! 

Wanneer je videocontent maakt, beperk de distributie ervan dan niet tot Youtube. Video doet het enorm goed op social media en zelfs op je eigen website.

En wil je echt veel interactie creëren met video? Organiseer een live Q&A-video waar kijkers vragen kunnen stellen. Zo zet je jezelf en je bedrijf in de markt als thought leader. Kijkers krijgen het gevoel dat ze op elk moment bij jouw merk terechtkunnen met hun vragen.

2. Voice command

Over hoe de opkomst van voice command ons zoekgedrag verandert.

Het zoekgedrag op Google verandert. Tot enkele jaren geleden waren keywords de go-to wanneer je iets opzocht. Om dit artikel te vinden had je bijvoorbeeld: ‘trends’, ‘contentmarketing’ & ‘2020’ kunnen intikken op Google. 

Het zoekproces verandert en Google wordt steeds slimmer. Hierdoor worden zoekopdrachten vandaag in gewone zinnen ingegeven. ‘De top contentmarketing trends vandaag’ is hoe je nu naar dit artikel zou kunnen googelen.

Zet je schrap voor de volgende evolutie in het zoekproces: voice command. 

Er is een enorme groei voorspeld van voice command en de aanwezigheid van home assistants is steeds groter. Meer en meer huishoudens hebben een ‘Alexa’, ‘Google Home’ of  ‘Apple Home’.

Hoe pas je jouw content aan om in te spelen op voice command? Het zoekgedrag van de consument verandert namelijk. Een home-assistant vraagt een compleet andere manier van zoeken. 

In plaats van keywords te gooien, stelt de consument een vraag alsof hij die aan een collega, vriend of toekomstvoorspeller zou voorleggen. 'Wat zijn de grootste trends in contentmarketing voor volgend jaar?’

De switch naar het conversationele zoekgedrag zorgt ervoor dat je als marketeer ook je contentaanbod moet aanpassen.

Een eerste stap in de goede richting is om je content te schrijven met een conversationele tone of voice. Schrijf zoals je het zou vertellen. De lezer stelt je een vraag en verwacht een kort, sluitend antwoord. Een idee is om je content Q&A-gewijs op te stellen. Zo ben je optimaal voorbereid op de vraag van de zoeker.

‘Hey Google! Wat kan je me nog vertellen over de toekomst en impact van voice command?’
In deze blog ontdek je met sprekend gemak hoe jij je kan voorbereiden op de opkomst van voice command.

voice command


3. Sonic branding

Hoe klinkt je merk?

Hoe klinkt jouw merk? Met de opkomst van voice command is het niet onverstandig om hierover na te denken als merk. Sonic branding is nadenken over hoe elk touchpoint van je merk een geluid kan krijgen. Dit kan een jingle zijn, sound effects in de app of muziek in je reclame. Maar evengoed je slogan of de manier waarop gepraat wordt in je reclamespots.

Met sonic branding gebruik je emotie om je doelgroep te vinden en aan te spreken. Die emotie zit verpakt in muziek. Zo vermenselijk je alle digitale touchpoints met je doelpubliek.

Een merk dat het belang van sonic branding al ondervonden heeft is Mastercard. In deze video ontdek je hoe Mastercard sonic branding in zijn merk toepast, en wat het belang ervan is. 


Maar hoe gaat jouw merk klinken? Zijn jullie meer een smooth jazzy merk, of een punkerige energiebom? De mogelijkheden zijn eindeloos. Echt.

Tip: Een toptool om een muzikaal moodboard te creëren is de Brand Music Navigator. In deze tool vind je allerlei parameters om te kijken hoe jouw ‘Tsjingeltsjangel’ moet klinken.

4. podcasts

Hoe je podcasts als content-tool kan inzetten

Video killed the radiostar? Hoewel video exponentieel aan belang wint, is ook audio zijn zitje aan het verdienen. Het aantal mensen dat naar podcasts luistert, is verdrievoudigd in het voorbije decennium. En het blijft groeien. Mensen willen content in verschillende vormen consumeren. Podcasts zijn een belangrijke tool om jouw content op een nieuwe manier aan te bieden. So grab that mic. 

Ben je van plan om aan de slag te gaan met podcasts? Let dan zeker op de volgende twee aandachtspunten.

  • Wanneer je een podcast maakt, is het belangrijk om dit structureel aan te pakken. Het is niet de bedoeling zomaar eens een podcast maken wanneer je er zin in hebt. Zorg dat je hier regelmaat in creëert.
  • Ook het onderwerp is belangrijk. Het beste is om in de podcast te focussen op één topic. Dit klinkt misschien niche, maar zo toon je jezelf meer als thought leader. 

Tip: Heeft jouw merk een grote bibliotheek met blogs? Vorm dan enkele van die blogposts om tot een podcast. Je hebt al een waardevol verhaal gecreëerd, waarom dit dan niet verkondigen via een ander kanaal: podcasts!

5. Visuele technologieën

Hoe augmented reality en virtual reality impact creëren

In de ‘war for attention’ is interactieve en meeslepende content belangrijk bij het vangen van de aandacht. Virtual en augmented reality zijn een sterk staaltje indrukwekkende technologie die daarbij helpt. Toch duiken er nog erg weinig van deze toepassingen op in contentstrategieën. Waar wachten we nog op?

Augmented reality

Letterlijk vertaald: toegevoegde realiteit. Dat is exact wat augmented reality (AR) doet: het voegt dingen toe aan het beeld dat je ziet. Klinkt ingewikkeld? Augmented reality is een manier om informatie op een verrassende manier over te brengen naar de consument. Info die kopers anders online zouden opzoeken, krijgen ze nu in beeld aangeboden. 

Enkele voorbeelden van apps die de mogelijkheden van AR aantonen:

  1. ARcity is een applicatie - momenteel in beta - die je visueel je weg helpt vinden. Een gps app waarbij augmented reality geïntegreerd is. Zo moet je niet meer met plattegronden sukkelen en vind je zo waar je naar op zoek bent.

    augmented reality
  2. Nieuwe zetel op het oog, maar nog niet zeker of hij in je interieur past? Met IKEA Place creëer je een preview van je aankoop in je eigen woonomgeving. Geen stress meer over looks en afmetingen.

    IKEA_ar
  3. Al eens op reis geweest naar een land waar alles Chinees was voor jou? Dan zit de kans erin dat je Google Translate gebruikte. Maar wat nu als het land een ander schrift heeft? Met de AR toepassing haal je gewoon je camera boven en je ziet de tekst in jouw taal verschijnen.

    Translate AR

  4. AR kan ook een manier zijn om saaie stof wat meer pit te geven. Van ‘de onderdelen van de vulkaan’ te studeren wordt niemand warm. Maar wanneer je Volcano hebt, projecteer je de vulkaan op je bureau. Daarmee creëer je meer enthousiasme. Staat jouw content straks bij iedereen gewoon op tafel?

    Augmented-reality-example

Een over the top filmpje over de mogelijkheden van augmented reality? Check het hier.

Tip: Zelf starten met augmented reality? Spark AR Studio is een online tool die je stap voor stap helpt. Zo leer je alles over AR-filters.

Virtual reality

In virtual reality creëer je een hele nieuwe omgeving, niet enkel aanpassingen aan de bestaande. Je zet een VR-bril op en komt in een geheel nieuwe wereld terecht.

Hiermee kan je een waardevolle connectie creëren tussen de kijker en jouw product.

Voorbeelden zijn:

  • Jouw nieuwe keuken ingericht zien voor de eerste steen gelegd is? Dovy keukens doet het zo.
  • De ervaring van een first-class vlucht tonen.
  • Hoe ziet een maanwandeling eruit? Nasa maakte een prachtige VR-ervaring waar je de maan en andere planeten kan ontdekken.

Meer weten over de do’s en don’ts van een virtual reality contentstrategie? Hubspot neemt je mee in de virtual reality wereld. 

6. Artificiële intelligentie (AI)

Over hoe AI en machine learning bijdragen tot je contentstrategie

Hoewel maar 4% van de marketeers ermee bezig is, zijn AI en machine learning een steeds krachtigere tool. Maar wees niet bang voor een Terminator verhaal: jij hebt de touwtjes zelf in handen. Ontdek twee domeinen waarbij AI en machine learning een cruciale rol spelen:

  1. Beter begrip van je klanten
    Bedrijven hebben vaak hopen data over hun klanten. Goede conclusies uit die data halen kan erg ingewikkeld en tijdrovend zijn. Artificial intelligence kan grote brokken informatie in een handomdraai analyseren. Daarbij legt AI waardevolle inzichten over je klanten bloot. Deze kunnen toegepast worden in je contentstrategie.

    Knowledge is power, and AI is the key to it.
  2. Chatbots
    Met de opkomst van AI en machine learning is ook die van chatbots gekomen. Hiermee kan je specifieke individuele vragen van bezoekers beantwoorden: targeted content met maximum impact.

Loop je hier helemaal warm voor? Mobile monkey schreef een super handige handleiding over hoe je zo’n chatbot in Facebook opzet. Let’s get started!

Tip: Geef je chatbot een naam en profielfoto. Het zou toch ook wat raar om tegen iemand zonder naam te praten, niet? Maar wees wel transparant, de lezer moet weten dat het met een chatbot praat. Vandaar dat bij een goede toepassing ook het woord ‘bot’ in de naam zit.

7. User-generated content

Over hoe gebruikers van je merk reclame voor jou kunnen maken

User-generated content (UGC) is content gemaakt zonder dat jij er als merk voor iets tussen zit. Het zijn de fans van je merk, die op hun manier tonen waarom jouw merk top is. Zo kan het zijn dat iemand een blog maakt over hoe je je product het best gebruikt, een foto op Instagram post met een mention van jouw merk, testimonials, etc…

Voor buitenstaanders is het één van de meest waardevolle manieren om informatie over jouw merk te verzamelen. Doordat je er als merk voor niets tussen zit, komt het veel authentieker over bij je publiek.

Betekent dit dat jij hier geen vat op hebt? Nee. Er zijn genoeg voorbeelden van merken die hun gebruikers een duwtje in de rug geven om UGC te creëren.

Het schoolvoorbeeld is ‘Share a Coke’ door Coca-Cola. Zij creëerden een hype op social media met hun flesjes waar voornamen op gedrukt stonden. Consumenten begonnen spontaan colaflesjes met hun naam, of die van hun goede vrienden te delen op sociale-mediakanalen. 

Ook Adobe slaagde erin UGC succesvol in de hand te werken. Ze inspireerden professionals om hun werk te delen met de hashtag #AdobePerspective. Op deze hashtag kon je zien wat allemaal mogelijk is met Adobe-programma’s.

Nu je weet wat UGC is en wat het teweeg kan brengen, is de vraag: waar wacht je nog op? Hoe ga jij er met je merk voor zorgen dat gebruikers content voor jou creëren?

8. Interactiviteit

Consumenten actief betrekken in je content 

Het grootste probleem van de marketeer is aandacht krijgen. Ga jij dit als merk bereiken door als een kind dat geen snoep krijgt te schreeuwen? Of pak je het subtieler aan? Ga voor optie twee. 😉 Hier alvast enkele tips om dat slim aan te pakken. 

Een grote hulp bij het vangen van de aandacht? Neem de passiviteit weg bij de ontvanger. Hoe sneller iemand in actie schiet, hoe meer geïnteresseerd hij wordt in het product. Hiervoor zijn er gelukkig enkele recipes for success: polls, wedstrijden, quizzes. Samengevat: gamification. 

Info wordt beter opgeslagen door een lezer als er actief mee aan de slag wordt gegaan. Daarnaast vertellen deelnemers over zichzelf tijdens de interactie. Dit kan veel waardevolle info verschaffen. Die kan dan weer toegepast worden in een strategie die op maat gemaakt is.

Buzzfeed quizzes zijn vrij bekend, maar het kan verder gaan dan ‘What Disney princess are you’ of een quiz om te ontdekken welke soort hamburger je bent. En ja. Een quiz om te ontdekken welke hamburger je zou zijn, die bestaat.

Een meer conversiegericht voorbeeld is Topshop. Op hun website bieden ze een stijlquiz aan. In een super visuele test geeft de deelnemer zijn voorkeuren aan: stijl, persoonlijke gegevens, hoe je als persoon bent,... Op basis van je antwoorden krijg je dan stijladvies. Door de bezoeker zelf te laten ontdekken, haal je de passiviteit weg. Bovendien kan je het gekregen stijladvies direct aankopen in de webshop. 

Dat waren 8 opkomende toepassingen en aandachtspunten voor jouw content. Nu is het aan jou om te beslissen wat jouw content sterker kan maken. Zet jij je blogs om in podcasts? Of installeer je een chatbot op je website?

Wanneer je beslist hebt welke content je gaat maken, komt het volgende vraagstuk aankloppen. Via welke kanalen ga je communiceren naar je doelpubliek?

Welke communicatiekanalen gebruik je het best?

Social media is nog steeds de numero uno. 85% van de marketeers gebruikt social-mediatools in hun strategie. Social-mediaplatforms bieden dan ook erg handige tools aan om je data te analyseren & KPI’s controleren: erg praktisch.

Daarnaast blijft ook e-mail één van de meest toegepaste communicatiekanalen: 77% van de marketeers gebruikt e-mailsoftware om hun boodschap te verdelen. Personalisatie en segmentatie zijn hierbij essentieel: dit zorgt voor 75% meer kans dat je mail geopend wordt. 

Let wel op. Volgens een onderzoek van Hubspot is e-mailmarketing steeds minder relevant bij jongere doelgroepen. Zo zijn millennials niet geïnteresseerd in branded mails. Een relevantere manier om hen aan te spreken is via video en social media.  

In essentie is het echter niet relevant welke communicatiekanalen populair zijn. Om tot het juiste communicatiekanaal te komen moet je jouw doelpubliek goed kennen. Op welke kanalen communiceren zij? Waar zoeken ze antwoord op hun vragen en waar halen ze informatie? Pas als je dat in kaart hebt, weet je welk communicatiekanaal je het best gebruikt om je content de wijde wereld in te sturen.

 

Zo, nu weet je perfect hoe je jouw content helemaal klaar voor de toekomst maakt. Vanzelfsprekend zal je niet meteen alles kunnen afvinken of past niet alles bij jouw merk/bedrijf. Je kiest best niet zomaar in het wilde weg wat jij als merk juist toepast. Best achterhaal je eerst waar jouw contacten juist nood aan hebben.

Heb je hulp nodig om jouw contentstrategie onder de loep te nemen? Laat het dan zeker weten.