<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=357436&amp;fmt=gif">
Header 31

De denker en de doener in Inez, Digital Strategist

Marita Daenekindt
Geschreven door Marita Daenekindt
13 augustus 2019
witvlak1

Nadat ze opgegroeid was in Tienen, wist ze het zeker. Naar Leuven wilde ze liever niet, want dat was weer een soort Tienen. Het werd Communicatiewetenschappen in multiculti Brussel, de VUB, en een kot in hartje Brussel. Vlakbij de Nieuwstraat, en later, in de buurt van de Beurs. Een stage bij Gutzandglory en een jaar BAS later was ze eruit: ze zou strateeg worden. En wel bij Dallas Antwerp. Check!  

Inez_1920x1080

Vanwaar komt Inez Schoenaers?
Opgroeien deed ze boven de parketwinkel van haar ouders in suikerstad Tienen. Daar mochten zij en haar broer wel spelen maar niet te veel lawaai maken. Toch niet als er klanten waren. Ze was een rustig kind dat zich makkelijk kon bezig houden op haar kamer. In de kleine stad kon ze te voet naar school en met de fiets naar het sportterrein. Op woensdag ging het ook vaak richting bib. Roald Dahl was een van haar lievelingsschrijvers. 

“Papa bracht ons lang ‘s morgens naar school en stopte ons ‘s avonds in bed. Ik volgde mijn twee jaar oudere broer overal op de hielen - dat zie je op alle foto’s. Ik imiteerde hem constant. Tot zijn grote irritatie, soms. In het weekend gingen we samen met het hele gezin naar pretparken, musea, … Opgroeien was leuk.”

Media, marketing en strategie

Latijn bleek iets te saai, daarom koos ze voor Moderne Wetenschappen, met Talen en Economie in laatste jaren. Wat ze precies wilde worden, daar twijfelde ze lang aan.

“Zou ik dierenarts worden, archeoloog of criminoloog? Uiteindelijk koos ik voor  Communicatiewetenschappen aan de VUB, daar kon je veel kanten mee uit. Het werd afstudeerrichting Media, marketing & strategische communicatie, vier jaar met de Master erbij. Mijn thesis schreef ik over targeted advertising op televisie. Heeft dat toekomst of niet?”

Via BAS

Reclame boeide haar altijd al. In het laatste jaar VUB deed ze een stage en een tijdelijke job als account executive bij Gutzandglory, waardoor ze alles bij elkaar een jaar in Gent woonde. (“Héél leuk!”). 

“Dat ik verder zou gaan in de reclame, was toen al duidelijk. Maar als account executive? Een collega bij Gutzandglory raadde me aan om het postgraduaat BAS te doen en zo uit te zoeken welke rol in de reclame me het beste lag. Zo gezegd, zo gedaan. Ik dacht dat ik vooral een doener was, maar ik ontdekte dat ik vooral een denker ben. Na een stage bij Dallas wist ik het wel zeker: ik wilde strateeg worden.”

Naar Dallas!

Hoe is ze Dallas op het spoor gekomen? 

“Tijdens mijn BAS-jaar kwamen alle bureaus bij ons over de vloer. We gingen er ook op bezoek. Het laatste bureau dat ik bezocht, was Dallas. Ik wou wachten tot ik daar was geweest voor ik mijn stageplaats koos. Een fijn gesprek met Stijn en Olivier en een leuke mail later lag het vast. Ik BLIJ!” 

En na die stage, was er een openstaande vacature bij Dallas waar ze met veel plezier instapte.

Hoe kijk je aan tegen reclame?

“Er zijn veel slechte reclames, maar ook goeie. Ik heb vaak het gevoel: “Cool, dat inzicht, was ik daar maar op gekomen.” Inbound marketing kende ik eerlijk gezegd niet. Pas bij de presentatie van Dallas bij BAS heb ik ermee kennisgemaakt. Maar ik had snel door wat het inhield. Oplossingen bieden aan de consument vind ik hoe dan ook een betere aanpak.”

Ik kan echt verliefd worden op een probleem van de consument, me daarin verdiepen.
En dan: oplossingen bedenken  

 

Wat boeit je vooral in je job als strateeg?

“Ik kan echt verliefd worden op een probleem van de consument, me daarin verdiepen. En dan: oplossingen bedenken. Reclame draait om gedragsbeïnvloeding, door hele kleine ‘nudges’ mensen aanzetten tot. Beslissingen gebeuren voor 95% op emotionele basis. Je moet mensen dus emotioneel triggeren.”

Wat doe je het allerliefst?

“Zoals gezegd, me inleven in de leefwereld van mensen en hun uitdagingen, en buyer persona’s en journeys maken. Soms is het wel moeilijk, als een merk of product volledig buiten mijn leefwereld ligt. Maar wel kei interessant!”

Is er nog leven naast de job?

“Ja, natuurlijk. Afspreken met vrienden, naar festivals gaan, maar vooral sporten. Geen volley meer zoals vroeger, maar fitness en fietsen (met mijn vriend). Voor mij is sporten écht ontspannen. Muziek in mijn oren - techno, house, funk, hip-hop … - en gáán, in mijn eigen bubbel. Dan verwerk ik alles van de dag en kom ik tot de beste inzichten.”

Jouw all-time nr. 1 hit?

“Humh… doe mij maar “Would I lie to you?” van Charles en Eddie. Of “Numb” van Linkin Park.”

Je eigen interview op de Dallas-blog? Ontdek dan onze openstaande vacatures! 

cta-vacature

Ook interessant

Deze verhalen over People

Schrijf je in op de nieuwsbrief