<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=357436&amp;fmt=gif">
Header 94

De creatieve Jan die eindelijk bij Dallas terechtkwam.

Marita Daenekindt
Geschreven door Marita Daenekindt
20 maart 2019
witvlak1

De creatieve Jan die eindelijk bij Dallas terechtkwam.

Het pleintje waar hij de Ronde van Frankrijk reed met de kinderen uit de buurt. De ratelende speelkaarten aan de fietsspaken. Het druppelvormige voetbalveldje. Hij liet ze allemaal achter toen hij op zijn 18de uit het (toen nog) landelijke Marke verdween, richting Leuven. Al tijdens de Germaanse begon hij in de reclame. En zoveel jaren later is hij daarin nog altijd met veel goesting aan de slag. Sinds februari 2019, als Senior Creative bij Dallas. “Finally!”

Vanwaar komt Jan Algoed? Eerst en vooral uit een atletiekfamilie. Drie keer per week trainen, vaste prik. Maar ook uit een familie met een geëngageerde opa-onderwijzer die hem leeskaarten toestopte. Zo werd hij een boekenwurm. Ook tekenen deed hij veel. “Meester Mesdagh kwam thuis zelfs zeggen dat ik er een voor Sint-Lucas was.” Maar omdat Sint-Lucas te veel rook naar sex, drugs & rock ‘n roll (volgens Jans ouders) werd het uiteindelijk Germaanse, Engels-Nederlands. Niet echt zijn ding. “Maar sweet revenge: later ging ik lesgeven in Sint-Lucas Brussel, zeven jaar lang.”

Jan Algoed

CREATIVE EN LERAAR.

Al tijdens zijn studies schreef hij reclame. Later combineerde hij parttime lesgeven met reclamewerk voor BBDO, DVN, Studio Brussel, de verkeersredactie, … “Op een gegeven moment gaf ik zelfs Duits. Toen had ik één dag voorsprong op mijn leerlingen.” Creativiteit bracht de oplossing: “Ik zette Duitse Lucky Lukes en spelletjes in als didactisch materiaal, toen best wel revolutionair.”

Waar je goed in bent en beter in wordt, dat doe je graag.

DIGITAL CREATIVE.

Zijn reclamewerk bij LVH bracht hem naar het spin-off bureau in Kortrijk, vervolgens naar A&P in Gent. Next step: freelancen. “Samen met een maat richtte ik The Little Shop op, een klein bureau dat naar de maatstaven van die tijd (1994) zeer technisch gericht was: op het digitale. Dat zou pas veel later beginnen boomen. Ik geloofde er toen al in.”

Als ik in iets geloof, dan ga ik er helemaal voor.

Begin 2000 werd Jan partner van een online poot van BBDO: Atmosphere. Daar zou hij aan de slag blijven tot 2015. Toen stapte hij over naar Linkman: “100% digitaal gericht, klein, iedereen aan hetzelfde zeel: heel fijn werken was dat.” En na een korte periode bij Havas kwam hij bij Dallas terecht. “Finally!”

“Ik heb van alles geproefd, heb altijd gedaan wat ik plezierig vond: art director en copywriter zijn, leren coderen, strategie schrijven, …”

INBOUND BELIEVER. 

Vanwaar dat gevoel van eindelijk thuiskomen?
“Omdat Dallas een bedrijf met eigen waarden is, dat vind ik belangrijk. Niet te groot. Een Vlaams bedrijf ook. Maar vooral omdat ik een absolute inbound believer ben. Ik geloof al lang dat alle andere reclame zal verdwijnen in de toekomst. De interesse was er al vroeg, HubSpot heb ik geïntroduceerd bij Havas. Maar Dallas leek me hét inbound marketing bureau. Vandaar.”

Creativiteit en Inbound marketing, gaan die wel samen?

“Met de oude creativiteit kom je er niet meer. ‘The Big Idea’ en de traditionele manier van werken met alle geplogenheden, dat werkt alleen voor de traditionele kanalen. Of liever: je kan maar hopen dat het werkt. Inbound marketing is ánders. Alle assumpties kan je testen. Dat is een context die me veel beter ligt.”

Met de oude creativiteit kom je er niet meer.  

“Wie lastig gevallen wordt door reclame waar hij niet om gevraagd heeft, die weert zich als een duivel in een wijwatervat. De consument zoekt bewust reclamevrije omgevingen op zoals Netflix en Spotify. En er zijn de privacy-toestanden. Facebook is zo lek als een zeef. Mensen worden zich daarvan bewust. Zelfs de uitvinder van het wereldwijde web, Tim Berners-Lee, verklaart de oorlog aan Facebook en Google. Mensen moeten weer eigenaar worden van hun eigen data. Zelf kunnen beslissen wie toegang krijgt. Het is de consument die alles aanstuurt. Dit heeft een diepe impact op ons vak. Als creative moet je ook geïnteresseerd zijn in technologie. En geïnteresseerd in de interesses van mensen.”

Op welke creatieven ben je wel eens jaloers?

“Ik houd van het vak en haat het wereldje. Waarmee ik vooral het award-gedoe bedoel. “Shake your ass, the rest will follow.” Creatieve ideeën die alleen maar bedoeld zijn om een award te winnen: vergeet het. Het verschil tussen een en ander werd bijvoorbeeld duidelijk in Cannes 2014, met de winnende armbandjescampagne van Nivea versus “All Things Hair” van Unilever, een online campagne die via YouTube en influencers uitdijde als een olievlek. Mooi.”

nivea campagne

Is er nog leven naast de job?

“Zeker. Mijn gezin, daar komt niets voor, dat is heilig. We hebben drie dochters: Margot, Hermine en Colette, een kleinzoon Guustje (2) en een tweede kleinkind op komst voor juni. Fietsen deed ik vroeger op zondag met de koersfiets. Maar dan miste ik tijd met ons gezin. Nu fiets ik elke dag met mijn Brompton: naar en van het werk, om boodschappen te doen enz. Ik sleutel er ook vaak aan, heb een diploma fietshersteller. Thuis heb ik een hele verzameling staan: met een bakfiets, een Birdy, oude koersfietsen die ik zelf compleet in ‘t nieuw heb gezet, een trekkingfiets, … Toen Margot op Erasmus zat in Kopenhagen, ben ik van ginder naar hier gefietst.

En ik ben praktijkassistent aan de faculteit Politieke & Sociale Wetenschappen in Gent, Marketing & Communicatie. Daar geef ik één dag in de week praktijkcases. Bij voorkeur super nieuwe, want wat in de handboeken staat, is meestal oudbakken. Dat houdt me scherp.”

Dé nummer één in jouw all-time top 10?

“Doe mij maar “Add it up” van Violent Femmes.” 

Je eigen interview op de Dallas-blog? Ontdek dan onze openstaande vacatures! 

cta-vacature

Ook interessant

Deze verhalen over People

Schrijf je in op de nieuwsbrief