Skip to content
Header 70
Annelien Boens 20 augustus 2018 7 min read

Gouden raad om je LinkedIn Marketing te optimaliseren

Volgens HubSpot’s State of Inbound is 80% van de ondervraagde marketeers actief aanwezig op LinkedIn als professioneel medium. LinkedIn is ook het meest gebruikte social media platform ter wereld (met uitzondering van Latijns-Amerika) voor zakelijke doeleinden.

Het is dus ondenkbaar om LinkedIn marketing links te laten liggen. LinkedIn moet steevast een plaats krijgen in de marketingmix van je organisatie. Toch blijft het kanaal vele vragen oproepen. Van je bedrijfspagina optimaliseren tot content promoten en adverteren: ontdek in dit artikel hoe je je LinkedIn marketing naar een hoger niveau kunt tillen.

1. Regel één van LinkedIn marketing? Optimaliseer je bedrijfspagina.

Vooraleer je start met adverteren en inzetten op engagement, moet je bedrijfspagina toonaangevend, up-to-date en waardevol zijn. Een bezoeker van de LinkedIn-pagina van je organisatie moet binnen de seconde overtuigd zijn van je meerwaarde. Maar wat zijn nu de best practices voor een company page op Linkedin?

A) Gebruik een relevante header.

Een van de eerste dingen die een bezoeker ziet is je header. Maar op 90% van de bedrijfspagina’s op LinkedIn is er zelfs geen header. Zorg er zeker voor dat de header je unieke identiteit uitstraalt én dat de afbeelding van hoge kwaliteit is. Een slimme tip? Plaats hier ook mogelijke certificaten of andere kwaliteitsaanduidingen. Voor ons - Dallas Antwerp - zou dit ‘Google Partner’ of ‘HubSpot Gold Partner’ zijn.

B) Zorg dat elke sectie ingevuld is

Een lege bedrijfspagina is écht geen zicht. Vul alle mogelijke informatie nauwkeurig in zodat een bezoeker binnen de seconde weet wat je organisatie doet, in welke sectoren je gespecialiseerd bent, waar je actief bent en wat je de URL van je website is. Ook hier kun je eventuele certificaten of andere unieke punten benadrukken. Hecht ook het nodige belang aan de gekozen sector. Dit bepaalt deels of potentiële leads op jou botsen tijdens een zoekopdracht.

C) Pin belangrijke updates vast

Heb je recent een content offer of blog ontwikkeld waaruit veel leads zouden moeten komen? Of organiseer je binnenkort een evenement? Maak het visueel zichtbaar en pin het bovenaan vast. Zo hoeven je bezoekers niet eindeloos te scrollen door de andere content en verhoog je het bereik van het vastgepinde bericht.

2. Vergroot je bereik: moedig je werknemers aan om jouw content te delen.

Je bedrijfspagina is niet de enige plek waar prospects met je organisatie in aanraking kunnen komen. Ook je werknemer is een potentieel aanspreekpunt voor prospects. Zeker met de opkomst van ‘social selling’. Ter herinnering: 80% van de marketeers zit op LinkedIn voor professionele doeleinden.

Zorg er daarom voor dat iedere werknemer van jouw bedrijf zijn profiel optimaliseert. Klinkt dat als water naar de zee dragen? Start met het sales- én het marketingteam. Hun online aanwezigheid op LinkedIn is het olympisch minimum dat je moet nastreven.

Het is een unieke kans om je bedrijfscultuur uit te stralen en je hebt in één klap ook een extra promotiekanaal voor je content. Bovendien valt of staat de levensduur van je LinkedIn-berichten met engagement. Door medewerkers content actief te laten delen, bereik je niet enkel jouw bedrijfsnetwerk maar ook dat van je medewerkers.

Om hier het meeste uit te halen, spreek je best enkele regels af met je medewerkers:

  • Hoe frequent moeten zij iets delen?
  • Moeten zij dit zelf delen of sharen vanuit de bedrijfspagina?
  • Welke tone of voice gebruiken zij het best als zij content van je organisatie delen?
  • Worden het bedrijf en de betrokken personen getagd in het bericht?
  • Welke visuals gebruiken?
  • Gebruiken zij een getrackte URL? Zo ja, via welke tool?

Als hier nog veel vragen rond zijn, geef je best een interne presentatie waarin je alles van naaldje tot draadje aan de man brengt.

Extra tip: actief delen en posten op LinkedIn is vaak een nieuw gegeven voor je werknemers. Zet daarom één dag per week in het teken van social media en stuur hen op deze dag een friendly reminder. Vb. SocialThursday.

Extra tip 2: Laat werknemers ook je content delen in relevante groepen en laat ze ook blogs delen via LinkedIn Pulse.

3. Hanteer een aparte content strategie voor LinkedIn

Heb je al een content strategie? Of hoor je bij die 70% die er geen heeft?

LinkedIn is geen Twitter of Facebook. Het vereist een andere aanpak. En dit op het gebied van copy, timing én plaatsing. Zorg ervoor dat de content die op LinkedIn verschijnt, ook effectief voor LinkedIn bedoeld is. Een blog schrijven en met hetzelfde zinnetje delen op zowel LinkedIn, Facebook, Twitter, Instagram en je nieuwsbrief is simpelweg lui.

Mensen zitten met heel specifieke behoeften op LinkedIn. Ze willen inspiratie opdoen, relevante discussies in groepen volgen en ex-collega’s en klasgenoten volgen. Als ze genoeg gevoed zijn met leerrijke content, willen ze ontspannen en dus mogelijks naar Facebook verhuizen.

LinkedIn vereist dus een aparte contentstrategie. Je hebt een quasi onbeperkt aantal tekens, maar je content breekt af na 160 tekens. Kom ook niet aandragen met hashtags, want die hebben er géén nut. LinkedIn heeft ook een vreemd algoritme. Je moet er dus niet meerdere keren per dag posten zoals op Twitter, maar beperk je tot 3-5 updates per week. Net zoals op andere social media kanalen moet je visuele content gebruiken om de click-through rate te verhogen.

Bovendien kun je content op veel verschillende manieren promoten. Naast gewone bedrijfsupdates plaatsen kun je ook LinkedIn Pulse en relevante groepen gebruiken om je content aan de man te brengen.

4.  Advertenties horen ook bij LinkedIn marketing

Wil je een groter draagvlak voor je content creëren? Indien je het budget hebt, kun je nadenken over adverteren op LinkedIn. LinkedIn ads zijn zeer geavanceerd en zijn ideaal voor gerichte marketing. Zo kun je adverteren op functie, skills en organisatie.

Welke methode je gebruikt, hangt af van je bericht, doelgroep en budget. De drie meest gebruikte advertentiemogelijkheden op LinkedIn zijn:

A)  Gesponsorde Updates

zijn de gewone bedrijfsupdates. Deze gesponsorde berichten komen in de gewone newsfeed van je gekozen doelgroep. Dit is een goede manier om relevante views en betrokkenheid bij potentiële klanten te genereren. Opgelet: er wordt nog verschil gemaakt tussen ‘Direct Gesponsorde Updates’ en ‘Sponsored Updates’. De eerste zijn alleen zichtbaar in de newsfeed van de doelgroep terwijl de tweede ook op de bedrijfspagina zichtbaar zijn.

Sponsored Updates

B)  Gesponsorde Tekst Advertenties

zijn advertenties die aan de rechterkant van de newsfeed verschijnen. Deze zijn véél kleiner dan gesponsorde updates. Je herkent zo ook aan het zinnetje ‘Ads you may be interested in’ erboven. Dit soort advertentie op LinkedIn bestaat uit een afbeelding, een titel van 25 tekens en een kort tekstje van 75 tekens.

Text ads

C)  Gesponsorde InMails.

Met sponsored inmail adverteer je vanuit je bedrijfspagina of vanuit een persoon binnen je bedrijf rechtstreeks in de mailbox van de door jou geselecteerde doelgroep. Het voordeel van deze advertentievorm is de hoge betrokkenheid van de doelgroep, je LinkedIn mailbox zit nog niet zo vol spam als je gewone mailbox. Verder kan je slechts één sponsored inmail per 60 dagen ontvangen en is je doelgroep gedurende deze dagen dus niet bereikbaar voor je concurrenten.

LinkedIn inmail


5. Begin met social selling

Is jouw team al bezig met social selling? Neen? Dan kun je maar beter snel starten, want wist je dat 70% van B2B aankoopbeslissers gebruik maken van social media om hun keuze te maken?

In het kort: met social selling probeer je prospects te vinden en te overtuigen om klant te worden. Hierbij zijn waarde en kennis delen de sleutel. Je medewerkers moeten zichzelf dus positioneren als betrouwbare, toegankelijke adviseurs. Dit gaat ook helemaal niet vanzelf. Daarom moet je er voldoende tijd insteken. Enkele tips die van jou een betere social seller maken?

A) Een ijzersterk linkedin profiel

Je LinkedIn profiel is je online visitekaartje. Start je met het delen van content, het uitbouwen van een netwerk of converseren in groepen.

B) Ontwikkel een relatie met de juiste prospects

Connecties maken op LinkedIn is belangrijk. Toch is kwaliteit altijd beter is dan kwantiteit. Steek liever tijd in het ontwikkelen van een relatie met de juiste personen dan op het afvuren van content op mensen die mogelijk niet relevant zijn.

C) Leer je LinkedIn SSI UIT HET HOOFd

LinkedIn’s gratis  Social Selling Index (SSI) tool is een geweldige manier voor je sales team om in te schatten hoe effectief social selling daadwerkelijk is. Je SSI wordt berekend op basis van deze vier pijlers. Wat is jouw SSI?

D) Personaliseer je contactverzoeken

Accepteer jij verzoeken van onbekende personen zonder motivatie? Neen toch. Als je collega’s of jezelf met iemand wilt connecteren, vertel dan even waarom je dat wilt zonder je diensten uit te lichten.

E) Ga de conversatie aan op updates of in groepen

Wil je je publiek beter leren kennen? Ga er dan op uit en spreek met hen. Zoek toenadering bij de juiste groepen en chats en bouw je reputatie als expert op.

6. Geef je medewerkers de juiste tools

Wil je LinkedIn écht inzetten voor meer business? Geef je medewerkers dan de juiste tools.

Met de basisversie van LinkedIn kun je niet duidelijk zien wie je profiel heeft bezocht en heb je maar een beperkt aantal privéberichten dat je kunt sturen naar prospects. Denk er dus over na om je eigen profiel of dat van je team te upgraden en gebruik te maken van Sales Navigator. Het is de prijs zeker waard. 

LinkedIn is dus een geweldige tool om leads te genereren. Hopelijk kun je met de bovenstaande tips al aan de slag.