Skip to content
Maarten Renders
Marita Daenekindt 20 oktober 2021 4 min read

In de boom met Maarten Renders, Marketing Automation specialist

Waar is Maarten? In zijn kindertijd luidde het antwoord meestal: buiten, aan het spelen met zijn broer of de buurjongen, in Korbeek-Lo bij Leuven. Of hoog in de boom, in de grote boomhut die zij zelf hadden gebouwd. Vanaf zijn 8ste kreeg hij de smaak van volleybal te pakken, en dat speelde hij de volgende 16 jaar. De goedlachse speelvogel en “deugeniet” van toen is ondertussen serieus aan de slag bij Dallas als Marketing Automation specialist.

We zetten een boompje op (een Zoompje eigenlijk) met het nieuwe talent, kort na de start.

De jonge Maarten droomde er lang van, piloot te worden. Maar dat werd hij niet, omdat zijn sociaal leven dan in het gedrang zou komen. Vreesde hij. 

“Na het middelbaar bekeek ik alle mogelijkheden en kwam ik vrij snel bij marketing terecht, digitale marketing. Vooral de technische kant interesseerde me. Nee, niet van thuis uit meegekregen, helemaal zelf gevonden (lacht). Na een bachelor Marketing deed ik een banaba Digitale Marketing in Leuven. En toen ben ik nog naar Worchester (bij Birmingham) getrokken voor een Master International Management.” Drie studietrajecten die naadloos in elkaar overliepen. 

Marketing boeide hem al snel, maar wat hij er precies mee zou aanvangen na de studies, dat was niet vooraf duidelijk. “Via een stage had ik wel kennis gemaakt met het bedrijf Materialise. Daar ging ik na mijn stage aan de slag en kon ik professionele ervaring opdoen in e-mailmarketing en marketing automation.”

Hoe kijk je aan tegen reclame?

“Reclame, zeker als ze goed gemaakt is, is een bron van creativiteit. Tegelijk is het ook behoorlijk invasief. Digitale marketing - mijn terrein dus - maakt het mogelijk om alles beter op de Buyer Persona af te stemmen en zo het invasieve, irriterende effect af te zwakken. Dat is een essentie van mijn job.”

“Zelf waak ik er altijd over, de doelgroep niet te overspammen.”

“E-mailmarketing is een van mijn specialisaties. Men vraagt me wel eens of dit niet op de terugweg is? Ik geloof nog heel sterk in de kracht van e-mails. Zeker voor je klanten, maar ook voor anderen die op het punt van conversie staan. E-mail is een persoonlijk kanaal. In de technologie is nog te weinig geïnvesteerd, ze is ergens begin jaren 2000 blijven steken. Maar toekomst zit er zeker in. Denk ik.”

Een campagne die jou sterk is bijgebleven?

“Ik denk spontaan aan de spot van Belgacom, 2009 denk ik, met de onvergetelijke lijn: “Who took my badjas?” en “You know from nothing, zeker”? Ik bewonder vooral de manier waarop Nicole Kidman, Robert de Niro en Dustin Hoffman erin verwerkt zijn.”


En automation voorbeelden waarop je jaloers bent?

“Het mafste vind ik de klantenkaarten van supermarkten die persoonsgegevens en aankoopgedrag registreren om op basis daarvan persoonlijke promoties en kortingen voor te stellen. Ik hoorde een spreker ooit beweren dat een bedrijf via dat kanaal zelfs kon zien of iemand zwanger is of niet. Of dit een inbreuk op de privacy is? Aan wie daarover klaagt, zeg ik meestal: heb je een Facebook account? Dan geef je je privacy al lang prijs.” 

De jonge speelvogel speelde vanaf 1999 graag Charlie The Duck op de computer. Maar een grote verslaving aan gamen kwam er niet… Wel een toekomst in digitale marketing.

Hoe werd je Marketing Automation specialist bij Dallas?

“Daar ben ik eigenlijk ingerold op een moment dat ik wel openstond voor een nieuwe uitdaging. Een gesprek met Dirk deed me beseffen dat de job bij Dallas veel toffer was dan de vacature online liet uitschijnen (lacht). Bij Dallas wil ik de expertise inbrengen die ik al heb opgebouwd. Klanten helpen waar ik kan, ook buiten mijn rol. En ik ben ook gemotiveerd om veel bij te leren.”

Waar kijk je naar uit?

“Naar het team om mee samen te werken, zeker van zodra iedereen weer meer op kantoor is.  Ik wil me graag helemaal inwerken zodat ik snel mijn bijdrage kan beginnen te leveren. 

Concreet wacht me een gevarieerde job rond e-mail flows, landingspagina’s, conversie optimaliseren, …  Zelf ken ik diverse platformen voor automation. HubSpot is heel goed, zeker. Het is uitgebreid, flexibel en biedt veel integratiemogelijkheden!”  

In marketing automation kunnen we in de nabije toekomst nog verder gaan. Maar menselijke interactie is en blijft belangrijk, volgens Maarten.

Is er nog leven naast de job?

“Ja, hoor. Tot 2020 heb ik volley gespeeld. Nu ben ik overgeschakeld naar zwemmen, jawel, baantjes trekken in het zwembad. En daarnaast ook pinten pakken op café met vrienden. Met twee onder hen ga ik ook naar het voetbal, OHLeuven. Nee, ik ben geen diehard, we doen het voor de sociale cohesie (lacht).”

Wat is jouw alltime nr. 1 hit?

Ik luister veel naar muziek, oudere muziek vooral. Zoals van de retroparty’s vroeger, met muziek van ‘70 - ‘80 en ‘90. Zo organiseerde ik ooit nog met een paar vrienden onze eigen retroparty's in het jeugdhuis.