<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=357436&amp;fmt=gif">
Header 111

Welke marketing skills moet een content marketing team bezitten?

Thierry De Vynck
Geschreven door Thierry De Vynck
20 augustus 2018
witvlak1

Als ik klanten probeer te overtuigen van content marketing, krijg ik wel eens het volgende antwoord:

“Thierry, je hebt gelijk. We moeten vol voor content marketing gaan. Maar we gaan er niet zoveel budget in investeren. Bedankt voor de aanbeveling maar we gaan een junior marketeer aannemen die dat allemaal gaat regelen.”

Daar valt mijn mond elke keer opnieuw van open. Sterker nog: ik word er altijd even stil van. Vraag maar aan mijn collega’s hoe uitzonderlijk dat is.

Natuurlijk is het een goed idee om iemand intern te hebben die zich met content marketing bezig houdt.

Natuurlijk kan één persoon starten met een aantal concrete initiatieven.

Natuurlijk zijn er jonge, getalenteerde content profielen beschikbaar op de markt. Ik heb er maar liefst vier in mijn team zitten.

Toch moeten organisaties begrijpen dat content marketing geen eenmanswerk is. Het is te veel, te belangrijk en te overkoepelend om aan één iemand over te laten. En dat kan ik heel eenvoudig bewijzen. Hieronder geef ik een overzicht van alle skills die het content marketing team van Dallas Antwerp bezit.

Het content marketing team van Dallas Antwerp

Afgelopen zomer maakte ik de switch naar Head of Content & Strategy. Naast een lange en fancy titel, kreeg ik er ook een flink pak verantwoordelijkheden bij. Ik leid en begeleid vanaf nu het strategie en content marketing team van Dallas Antwerp. Mijn prioriteit? Het content marketing team verder uitbouwen met als ultiem einddoel: content creëren die de business van onze klanten effectief doet groeien.

Ik heb dat ooit eens geformuleerd in één zin: 

“Elke dag, als ik naar huis ga, wil ik dat zowel mijn klanten als mijn teamgenoten tevreden zijn.”

De klanten, omdat hun resultaten beter zijn dan gisteren. Mijn teamgenoten, omdat ze in een inspirerende omgeving elke dag beter worden en bijleren.

Los van het Bond-Zonder-Naam gehalte van die quote, wil ik vooral aangeven dat het een teamprestatie is. Het is enkel door content marketing als team aan te pakken, en daar hoort de klant uiteraard bij, dat je succes zal boeken. Belangrijk hierbij is: iedereen binnen dat team moet er bijhoren. Iedereen heeft zijn eigen skills met een absolute meerwaarde. Daar loopt het in veel organisaties vaak mis. Content creators worden nog altijd bekeken als werknemers die ‘blogs schrijven en dat op social media zetten’.

Dat is verkeerd. Bij Dallas Antwerp zijn content creators de sleutel in klantrelaties. Ze zijn dagelijks in contact met hun klanten en kennen hun frustraties en doelstellingen.

Maar ze zijn niet alleen...

content marketing team

De essentiële skills van een content marketing team

Een content marketing team bestaat uit verschillende profielen met verschillende marketing skills. En nu komt eindelijk dat beloofde overzicht:

 • Content marketing strategie: iemand binnen het team moet de lijnen uittekenen van een succesvolle strategie. 

 • KPI’s bepalen: iemand moet ook KPI’s bepalen en deze delen met iedereen binnen het content marketing team. Voorbeeld: het aantal leads uit blogartikels moet binnen het half jaar stijgen met 20%.

Wil je zelf SMART-goals opstellen? Ga dan aan de slag met onze kant-en-klare template.

New call-to-action

 • Kennis van keyword tools zoals Google Keyword Planner & Moz: succes behalen met bloggen? Dat vereist een keyword. Anders is een blog iets tijdelijk. Daarom moet iemand ook kennis hebben van keyword research die content creators kunnen doorvertalen naar een blog.

 • Copywriting voor blogartikels: via blogs genereer je organisch trafiek en zorg je ervoor dat bezoekers converteren naar leads. Daarom moet je iemand hebben die blogs schrijft op maat van de doelgroep.

 • Copywriting voor social media: social media moet je anders benaderen dan een blog. Bovendien heb je veel verschillende kanalen. Zo moet iemand de eigenschap hebben om goede copy, comform de regels van het platform, te schrijven. Deze personen kennen de kracht van hashtag en weten dat mensen op Facebook zitten voor hun entertainment.

 • Long form copywriting: de kunst zijn om relevante, lange blogs (+1000 woorden) of content offers te schrijven.

 • Storytelling: verhalen kunnen vertellen is vandaag de dag belangrijker dan ooit. Je content marketing team moet het DNA van hun klanten kunnen omtoveren tot een verhaal.

 • Interviewtechnieken: een heel belangrijk deel van content marketing is menselijkheid. Mensen zijn sneller geboeid door persoonlijke verhalen, interviews,... Je team moet dus ook goed mensen kunnen interviewen zodat dat wit blad gevuld geraakt.

 • Project management: iedereen binnen het content marketing team moet in staat zijn om projecten te trekken en dit zowel intern als extern communiceren.

  Content marketing team in actie

 • Design: je content marketing moet ook een visuele identiteit hebben. Dit vereist wel professioneel design. De designer waakt erover dat deze identiteit wordt behouden.

 • Content productie in tools zoals Photoshop & Canva: voor snelle Facebookposts & Tweets moet je je designer niet aanspreken. Een goede content creator moet in Photoshop en Canva zijn plan kunnen trekken, al dan niet op basis van templates.

 • Basis van video editing: video raakt meer en meer geïntegreerd in het dagelijkse leven. Open je Facebook maar en je begrijpt meteen wat ik bedoel. Mis de trein van video content niet en zorg voor een profiel dat de basisbeginselen van video editing onder de knie heeft.

 • Social media advertising (strategie & bidding): de content die je team trots maakt, krijgt soms niet het bereik dat hij verdient. Daarom bestaat er social media advertising. In je team moet dus een profiel zitten die de advertentiestrategie uittekent en het zo efficiënt mogelijk inboekt.

 • CMS input in meerdere platformen: de gecreëerde content moet ook in de verschillende CMS’en gezet worden. Content creators moeten dus niet schrikken als ze WordPress, Drupal en HubSpot horen.

 • Basic HTML & CSS: CMS input vereist ook een basiskennis HTML en CSS. Zo komen de blogs visueel en professioneel over en ranken ze hoger. Zoek dus profielen die snappen wat <p>, <h1> en <a href> betekenen.

 • Backlinking: een belangrijk aspect van SEO is backlinking. Een profiel dat ervoor kan zorgen dat jouw content op andere websites staat, is goud waard.

 • Rapporteren & data analyse: cijfers zijn enorm belangrijk. Iedereen moet op hoogte zijn van de impact van content marketing op de resultaten. Iemand in je team moet de content marketing inspanningen rapporteren. Vervolgens moet heel de team conclusies én oplossingen vormen op basis van de rapportage.

 • Sterke communicators: er komt veel kijken bij content marketing. Het vereist dus goede communicatie. Daarom moet iedereen binnen je team sterk zijn in communicatie. Enkel op die manier kan de planning gehandhaafd worden én kun je resultaten boeken.

Je ziet: een content marketing team vereist heel wat skills. Bovendien vergeet ik er waarschijnlijk nog een pak. Afhankelijk van je strategie en doelstellingen, heb je meer of minder mensen nodig die deze skills combineren.

Een succesvol content marketing team samenstellen én organiseren is essentieel in inbound marketing. Wil je alle noodzakkelijke stappen van een succesvolle inbound marketing campagne overlopen? Download dan onze checklist hieronder.

New call-to-action

Ook interessant

Deze verhalen over Strategie