<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=357436&amp;fmt=gif">
Header 69

De voice van Olivier ‘Oli’ De Laet, Digital Strategist

Marita Daenekindt
Geschreven door Marita Daenekindt
28 augustus 2018
witvlak1

Geef hem een gitaar en hij zingt de laatste dertig jaar pop-, rock- en funk-geschiedenis bij elkaar. Jawel, Olivier is een Bekende Stem na zijn niet onverdienstelijke deelname aan The Voice. (Het jaar ná Dirk Cassiers.) Eind 2017 dribbelde hij binnen bij Dallas Antwerp en sindsdien staat de strategische power van de ploeg alweer drie streepjes hoger. Onder zijn arm: zijn ervaring bij TBWA en Dentsu Aegis, veel nieuwsgierigheid naar wat mensen beweegt én een frisse voorraad spraakwater. 

Olivier De laet

Groepsdier. Papa. Voetballer. Enthousiast. Nieuwsgierig.

Heel lang moet Olivier De Laet (32) - ‘Oli’ voor de vrienden - niet nadenken om zichzelf te typeren in vijf keywords. Hij praat graag en helder. Een kwaliteit die in zijn rol van Digital Strategist zeker van pas komt.

“Als kind kon ik het goed uitleggen. Je moet weten dat ik eerder klein was. Om dat te compenseren, zorgde ik ervoor dat iedereen me goed kon horen. Je weet wel, zo’n kleine deugniet met een grote mond. Rond mijn 16de kreeg ik gelukkig een groeischeut.”

Als ze hem niet vonden, was er een plek waar ze hem gegarandeerd konden aantreffen: op het voetbalveld. Niet in het doel maar dicht bij de spits. Die liefde voor het voetbal is nooit verdwenen. Zijn roots lagen in de Kempen, met name in Bouwel bij Grobbendonk. Maar het grootste deel van zijn kindertijd en jeugd bracht hij door in Antwerpen. Na de humaniora studeerde hij er eerst voor Handelsingenieur. Daarna switchte hij naar Communicatiemanagement.

“Het had ook psychologie kunnen zijn. Wat drijft mensen? Het boeide me toen en het boeit me nu nog meer.” 

olivier de laet

Naar het bureauleven. 

Waren er vroeger al signalen dat je in de reclame zou terechtkomen?

“In het derde jaar Communicatiemanagement liep ik stage bij Attiks, een IT communicatiebureau in Antwerpen. We hadden toen ook een vak Reclame. Zowat het enige vak waar ik altijd bij de les was. Vooral omdat er zoveel cases aan bod kwamen. Die wou ik niet missen.”

“Ik wist het al snel: na mijn studies wilde ik los het bureauleven in.”

Een week na het laatste examen ging hij al aan de slag bij TBWA.

“Na een korte introductieperiode mocht ik meteen op Playstation werken. Een cadeau voor een gamer zoals ik! Ook Maes kreeg ik als klant toegewezen. Ik werd meteen in het diepe gegooid, met een account als mentor bij wie ik terecht kon, maar liefst als het écht nodig was (lacht). Ik heb er gigantisch veel geleerd.”

Klanten zoals Playstation en Maes vulden zijn rugzak met een breed spectrum aan ervaring, online, above en below the line. Na drie jaar Brussel begon de afstand wat te wegen. Toen ging hij aan de slag bij NewWorld in Mechelen. Daar lag de focus vooral op brand activation en field communication. “Dit bureau wilde de link tussen above en below maken. Binnen die doelstelling werd een cel Creatie & Strategie opgericht, ook om een ander type klanten binnen te halen.

Na de overname door de internationale mediagroep Dentsu Aegis kreeg ik de kans om binnen de overkoepelende cel Strategie & Innovatie voor de hele groep te werken, o.m. voor de entiteiten Carat, Vizeum en Isobar. Terug naar Brussel, jawel.”

Wat bleef jou het sterkst bij?

“Dat was de internationale pitch voor AB InBev, rond de herpositionering van Jupiler. Als uittredend bureau gingen we tot het uiterste om ons te bewijzen. Ik had de lead op strategisch vlak, mocht tijdens een lange periode met diverse landen samenwerken. Ik ging hiervoor zelfs in London aan de slag. En het lukte. We wonnen de pitch. Heerlijk, die adrenaline.”

Wat boeit jou zo in strategie?

“Eerst en vooral: begrijpen met wie je communiceert. Noem het de doelgroep of de buyer persona’s. Hoe zitten mensen in elkaar? Wat drijft hen? Zoals ik al zei, scheelde het niet veel of ik had psychologie gestudeerd. Vervolgens vind ik het even boeiend om producten en diensten, noem het de propositie, te analyseren. En dán: kijken waar de raakvlakken liggen tussen het eerste en het tweede.”

De ándere visie.

Om zijn persoonlijke marketingvisie windt hij geen doekjes.

“Ik geloof niet in intrusieve reclame. Dat werkt steeds minder. Dé vraag is: waar staan mensen wél voor open, en hoe speel je daar best op in? Inbound marketing intrigeert me al lang. Alleen, in een klassiek bureau of mediagroep kijken ze daar met argusogen naar. Bij Dallas vond ik een totaal andere visie. Eén gesprek met Thierry De Vynck overtuigde me al: hier leeft een goede filosofie. Ik moest niet lang nadenken om de stap te zetten.”

Wat wil jij bijdragen?

“Bij Dallas leeft een sterke visie. En: het zijn leuke mensen. Binnen zo’n topteam wil ik vooral zorgen voor een heel goed begrip van doelgroepen en buyer persona’s. Als we daaraan realistische doelstellingen koppelen, denk ik dat we al flink op weg zijn naar excellente resultaten. Ik geloof niet in één iemand die de waarheid in pacht heeft. Goede inzichten kunnen van iedereen komen.”

Is er nog leven na de job?

Zingen met akoestische gitaar erbij is zijn lang leven. Het hele repertoire van de laatste dertig jaar pop, rock en funk passeert dan de revue. Ooit trad hij op met ‘Zot van A’, de ode aan Antwerpen geschreven door Guillaume Van der Stighelen. In die periode leerde hij Dirk Cassiers ook kennen. Het jaar na Dirks deelname aan The Voice was Oli aan de beurt. “Ik geraakte zelfs verder (lacht).”

Op zijn playlist in de auto en thuis staat vooral Britpop (Oasis, Kasabian, enz.) met ‘Are you mine’ van Arctic Monkeys  steevast op nummer één.

Met voetballen maakt hij graag zijn hoofd leeg. Maar aan de grasmat komt hij minder vaak toe dan hij graag zou willen.

Met een boeiende job en een gezin met een kind en een tweede op komst in juni vliegt de tijd zo voorbij.

Op het moment van dit gesprek is Olivier zich nog aan het inwerken, maar lang zal dat niet meer duren. Hij staat te trappelen om erin te vliegen.

“In het begin stel ik me nogal afwachtend op. Maar stilletjes in een hoekje blijven staan is niets voor mij. Ik kijk er naar uit om me helemaal te integreren binnen Hive 3. Als we dan samen de objectieven halen, dan kan 2018 niet meer stuk!”

 

Je eigen interview op de Dallas-blog? Ontdek dan onze openstaande vacatures:

cta-vacature

Ook interessant

Deze verhalen over People

Schrijf je in op de nieuwsbrief