Skip to content
Dallas_mail2_facebook_1200x628
Jasper Wouters 14 maart 2019 5 min read

Boost de open rate van je e-mails: verstuur ze een tweede keer

Volgens Mailchimp is de open rate van marketing e-mail gemiddeld 16,84%. Gemiddeld meer dan 80% van je doelgroep leest je boodschap dus niet. Een opvallend bedroevend cijfer, niet? Zeker als je bloed, zweten en tranen in de e-mail hebt gestopt. Onze straffe tip? Verhoog de open rate met 30% door de e-mail een tweede keer te verzenden.

Goede onderwerpregels schrijven die de ontvangers doen klikken is een kunst op zich. Je kunt er niet altijd boenk op zitten voor je hele database. Een goede e-mail verdient daarom een tweede kans.

Een belangrijk aandachtspunt: alle tips die hieronder volgen, zijn enkel bedoeld voor al jouw contacten die de e-mail nog niet hebben geopend. Maak dus telkens in je mailingtool een lijst aan waarin je deze adressen verzamelt. 

1. Stuur enkel de belangrijkste e-mails/campagnes opnieuw

Wat zou jij ervan denken, mocht je elke e-mail twee keer ontvangen? De kans is groot dat het je al snel zou gaan vervelen en dat je je liever uitschrijft. Zo zal het ook gaan met jouw leads en klanten. Bovendien zullen ze minder geneigd zijn om de e-mail te openen, want ze weten dat hij er toch nog een tweede keer zal binnenlopen. Kies daarom de e-mails of campagnes uit met de belangrijkste boodschap om dit toe te passen. 

2. Pimp de onderwerpregel van je e-mail

Als je twee keer identiek dezelfde e-mail verzendt - met dezelfde onderwerpregel - dan zal de open rate de tweede keer niet opeens spectaculair hoger zijn.

We focussen bewust op de onderwerpregel, want hiermee kan je het verschil maken. De onderwerpregel speelt een grote rol als aandachtstrekker. Hieronder lijsten we enkele optimalisaties op. Go wild en onderwerp onze suggesties aan een test om tot het beste resultaat te komen.

Voeg personalisatie toe

‘Hey Tom, heb je onze nieuwe collectie al gezien?’ of ‘Sophie, zitten jouw e-mail open rates boven de 18%?’. Het zijn twee voorbeelden van gepersonaliseerde onderwerpregels. Een studie toonde aan dat deze persoonlijke aanpak de open rates met 26% kan verhogen. Het proberen waard dus, zeker als je beschikt over deze gegevens in je database. 

onderwerpregel personalisatie

Stel een vraag

Een vraag prikkelt de nieuwsgierigheid en trekt meteen de aandacht. Bovendien voelt een vraag ook onvolledig aan, daarom zal je lezer de mail aanklikken om het antwoord te ontdekken.

VoeG een deadline toe

Als je een einddatum toevoegt aan je onderwerpregel zal de urgentie bij de ontvanger groter worden. Stuur de eerste e-mail uit met een algemene aankondiging en voeg de tweede keer een deadline toe aan de onderwerpregel. ‘Vandaag is het de laatste dag …’ of ‘Over vier uur loopt onze promotie af …’.

Een dwingende onderwerpregel heeft meer effect

Als je e-mail een oproep bevat met een duidelijke call-to-action, dan is het zeker oké om ook je onderwerpregel erg activerend in te steken. ‘Koop nu je tickets voor ons congres!’ of ‘Download het content offer over marketing automation.’

Een bekendmaking werkt

Als je een leuk nieuwtje te melden hebt of een leuke aankondiging wilt doen, dan mag je jouw enthousiasme al laten doorschemeren in de onderwerpregel. Geef je database het gevoel dat ze als eerste het nieuws te horen krijgen. Zo willen ze beslist verder lezen.

Vermijd een spam bijklank

Miljarden e-mails worden elke dag als spam bestempeld. Het zou zonde zijn om ook rechtstreeks in de spamfolder van je ontvangers te belanden. Blijf dus weg van onderwerpregels die aanvoelen als spam. Hier alvast een lijstje met woorden die het alarm van de spamfilters triggeren.

Kies eens een korte subject line

Waarom probeer je het onderwerp van je mail niet eens in 2-3 woorden te vatten? Of misschien zelfs in 1 woord? Het is een bijzonder efficiënte manier om jouw mail te laten opvallen in een mailbox gevuld met vaak te lange subject lines. Extra voordeel: ook op mobile devices zorgt dit voor een grotere leesbaarheid.

korte onderwerpregel

Maak je headline opvallender

Het schrijven van een goede headline vergt tijd. Het is soms wat zoeken. Gelukkige bestaan er tools om je hierbij te helpen. Zo is er de Headline Analyzer van CoSchedule die headlines een score toekent en analyseert. Niet alleen van toepassing bij titels van blogposts, maar ook voor jouw subjectlines.

MAAK GEBRUIK VAN EMOJI’S

Een andere, slimme manier om op te vallen in mailboxen is het gebruik maken van emoji’s in je onderwerpregel. Of was dat niet de reden waarom jij deze mail hebt geopend?  

3. Pas de timing aan

 Maar wanneer moet je die e-mail voor de tweede keer sturen? Geef je database in eerste instantie voldoende tijd om jouw eerste bericht te lezen. Bekijk even je vorige e-mailcampagnes en achterhaal hoe lang het duurt voor de meeste mensen je e-mails openen. 48 uur, 3 dagen, een hele week of een andere periode? Verzend jouw tweede versie dus niet voor deze tijdsspanne verlopen is.

Heb je geen referentie? Een goede wachttijd is 3 dagen. Volgens de cijfers van het Email Marketing Metrics Report heeft 91,66% van de mensen die normaal je e-mail openen, die ook echt geopend.

Een tip om de open rate van je e-mails in het algemeen te verhogen: stel een duidelijke e-mailplanning op. Bepaal - na enkele tests - welk moment het beste resultaat oplevert en hou je hier voortaan aan. Je database zal dan op dinsdagochtend of vrijdagnamiddag - of welk tijdstip je ook kiest - jouw e-mail verwachten.

En dan zijn er nog tools zoals Seventh Sense. Deze tool analyseert je vorige e-mailcampagnes en bepaalt zo het ideale moment om je volgende e-mail te verzenden, zelfs op individueel niveau.

4. Meet de resultaten

Het doel van deze aanpak is het verhogen van je open rate. Speel dus met de bovenstaande tips en achterhaal welk advies het grootste effect heeft op jouw database. Volg de cijfers in je mailingtool en doe er je voordeel mee. Probeer zeker ook een A/B-test met je subject line. Stuur bijvoorbeeld een e-mail met Onderwerp A naar 50 procent van je database en een e-mail met Onderwerp B naar de andere 50 procent. Zo kom je te weten welk type subject line goed werkt bij jouw doelgroep.A/B testen onderwerpregel

Zo worden jouw e-mails nog meer gelezen

We hebben je bedolven onder tips om jouw e-mail de tweede keer extra te laten opvallen. Nu volgt nog wat advies om de open rate van e-mails in het algemeen op te krikken.

  • Geef in je e-mail telkens - indien mogelijk - een hint naar wat zal komen in een volgende mail. ‘Volgende week maak je kans op geweldige prijzen…’ of ‘In onze volgende e-mail delen we ons exclusieve e-book…’.
  • Segmenteer je database. Op interesses, leeftijd, buyer persona, aankopen,... Zo kan je hen meer gepersonaliseerde e-mails sturen en hen beter gericht aanspreken.
  • Zorg ervoor dat de zin ‘Klik hier als je deze e-mail niet goed kunt lezen’ niet het eerste is wat jouw database te zien krijgt.

Zo, vanaf nu kan je zonder problemen de open rate van je e-mails opkrikken. Wie weet is een open rate van 80% wel mogelijk?