Skip to content
Olivier De Laet 25 maart 2019 4 min read

Organisch bereik op sociale media: zo haal je wél resultaten!

Heb jij ook al serieus gefronst toen je naar de organische resultaten van je Facebook posts keek? Je hoeft geen (nieuwe) bril te kopen, want je bent niet alleen. Het algoritme van Facebook - en van de andere social media platformen - onderging drastische veranderingen. Met enorme gevolgen voor jouw resultaten. De reden? Money money money. Abba wist het al in 1976 en ook nu is het niet anders. De sociale media kanalen willen hun gebruikers aanzetten om meer te investeren in advertenties. Is het dan helemaal afgelopen met het organisch bereik? Neen hoor, wij bewijzen het voor je in deze blogpost.

Veel marketeers zweren nu bij advertenties, omdat het makkelijk is. Maar je bent geen opgever, toch? Ga gewoon de strijd aan met het algoritme van Facebook, Instagram, LinkedIn,... Met de juiste aanpak dein jij binnenkort weer mee op de golven van je organische traffic. Hoe? Engagement is het magische codewoord.

Klinkt logisch. Hoe hoger het engagement bij jouw content, des te meer mensen jouw berichten zullen zien. Dat engagement kan je opkrikken als je content aanbiedt die inspeelt op het leven van de consument of op wat die consument wil zien.

Hoe grijp je de aandacht van je publiek?

Om engagement te bereiken, moet jouw social media content telkens voldoen aan minstens één van de volgende elementen:

  • Amuseer
  • Adviseer
  • Verras
  • Inspireer
  • Wees relevant
  • Verenig
  • Geef 

Dit lijstje is slechts een houvast - een handige checklist - maar het is geen magische formule. Het vergt wat meer werk om uit zoeken wat jouw consumenten en volgers belangrijk vinden. Zoeken, proberen, testen, falen, opnieuw proberen en slagen. En elke keer opnieuw is het een variatie op dit riedeltje. Het is niet omdat een bericht een groot succes is, dat je vanaf nu altijd met hetzelfde trucje zal scoren.

Boost het engagement dankzij deze hacks


1. Hou een mooie regelmaat aan bij het posten van social content

Maar overdaad schaadt, zeker als jouw Facebookpagina bijvoorbeeld minder dan 10.000 volgers heeft. Dit onderzoek van HubSpot toonde aan dat pagina’s met een beperkte fanbasis geen voordeel halen uit twee Facebookposts per dag. Integendeel, wie het tempo van 1 tot 7 posts per week aanhoudt, genereert veel meer engagement. Investeer meer tijd in goede posts dan in veel posts.

Impact maandelijkse Facebook posts op organische kliks 

Eens je een ritme hebt gevonden is het belangrijk dit aan te houden, zoniet zal je je zuurverdiende bereik opnieuw zien zakken. Wanneer je plots een gat van twee weken laat vallen, dan zal je geen prioriteit meer krijgen in de newsfeed van je volgers. Want waarom zou jouw bericht voorrang moeten hebben, als jij geen voorkeur geeft aan dat social media kanaal?

→ Een content calendar en een scheduling tool zullen je hierbij helpen. Want à la minute nog een postje bedenken, zal hoogstwaarschijnlijk weinig resultaat halen.

2. Gedraag je als een actieve gebruiker

We moeten even praten. In een relatie of op de werkvloer is dit een zinnetje dat je niet graag hoort, maar voor social media engagement is het essentieel. Je moet het gesprek met zowel andere profielen als jouw volgers/klanten durven aangaan en niet alleen berichten verspreiden zonder meer. Als passieve gebruikers - die enkel door hun tijdlijn scrollen - een bericht posten om hun product/merk/bedrijf te promoten, dan zal deze content aan weinig andere getoond worden. Laat daarom slimme comments achter op interessante profielen/pagina’s en like af en toe berichten.

3. Volg profielen die passen bij je imago, doelpubliek, aanbod …

Jij zet zo de eerste stap naar meer engagement. Hoe ga je te werk? Check je concurrenten en overloop hun volgers. Objectief gezien heb je veel kans dat zij jouw bedrijf/merk ook zullen volgen, aangezien het in hun interesseveld ligt. Door hen eerst te volgen, zette je de eerste stap en trigger je hen om eens te komen piepen op jouw profiel. Meer nieuwe volgers, dus meer kans op engagement! En een extra plus: hun content is een perfecte inspiratiebron.

4. Kies het juiste moment.

Elk social media kanaal heeft zijn meest interessante tijdstippen. Zoek zelf jouw moment, maar denk vooral niet in clichés. Zo lijkt zaterdag een no-go te zijn voor professionele Facebookprofielen, maar onze fans bewijzen het tegendeel. Het is de dag in de week waarop het meest actief zijn. Post berichten op verschillende weekdagen en leg de resultaten naast elkaar.

5. Organische posts geven je de nodige insights om paid social beter te laten presteren.

Bekijk welke content organisch goed werkt bij je bestaande fanbasis, het geeft je een indicatie van wat bij een breder publiek zal werken. Via paid social kan je namelijk ook extra organisch bereik genereren wanneer mensen op hun beurt het bericht delen of liken.

6. Geef je volgers en klanten een reden om te reageren.

Stel regelmatig een open vraag op je sociale media platformen. Hoe was jouw ervaring? Wat is jouw favoriete product? Wat is je leukste herinnering met merk X? En laat het ook niet na om hierop in te gaan. Beloon hen hier ook voor. Geef de leukste reactie een kado. Of beloon de trouwste fan met een verrassende treat. Let wel op met activerende posts zoals ‘Tag iemand die …’, want die werken op hun beurt tegen het algoritme.

cornetcase

Met biermerk CORNET leverden we bovendien het bewijs dat interactie met je volgers mooie resultaten oplevert. In twee jaar tijd dikte de fanbasis op Facebook aan tot 25.000 trouwe volgers. Lees de volledige case hier.