Header 50.png

Hoe live bloggen tijdens INBOUND 2015 bijna voor een verdubbeling in website traffic zorgde

Dominique Verniers
Geschreven door Dominique Verniers
8 augustus 2018
witvlak1

Ik moet heel eerlijk zijn. Deze titel heb ik vóór INBOUND 2015 al in onze content calendar gedropt. Wel met de duidelijke melding - to be confirmed - erbij, maar toch. Op dat moment was er nog geen letter live gegaan op onze blog rond het congres. Van resultaat was toen nog geen sprake.

We hebben uiteraard vorig jaar ook fors ingezet op blogging tijdens INBOUND 2014. En vanuit HubSpot krijgen we bijna dagelijks cijfermateriaal toegestuurd dat dit soort uitspraken bevestigt met echte cijfers. Bovendien zien we ook de positieve relatie tussen blogging en de resultaten van onze inbound marketing klanten. Toch is het altijd spannend als je plots extra tijd, mensen en budget investeert in een verzwaard content plan. Gaan de resultaten die inspanning volgen?

Begrijp me niet verkeerd, ik ben een inbound marketing believer van het eerste uur. Maar als puntje bij paaltje komt moet jij als marketeer nog steeds doorklikken en onze blog lezen. En ik zit - helaas voor onze statistieken - niet naast je computer, tablet of smartphone om in jouw plaats te klikken op de link.

Wat waren de verwachtingen?

We hadden een duidelijke doelstelling voor ogen: het momentum rond INBOUND 2015 claimen. Die doelstelling werkte op drie niveaus:

1. Meer traffic op de Dallas Antwerp website.
2. Meer bereik op onze social media-kanalen.
3. Meer engagement op sociale media.

Deze drie doelstellingen waren uiteraard zorgvuldig becijferd voor we naar Boston trokken. Practice what you preach, right?

Op basis van deze becijferde doelstellingen werd vervolgens een content plan opgesteld.

Wat was dat content plan?

Het content plan was ook dit jaar voornamelijk gebaseerd op blogging. Er waren uiteraard de live blogs die tijdens het congres zelf verschenen. Maar ook in de week voor INBOUND 2015 hebben we het tempo fors opgevoerd. Dit zorgde ervoor dat we op een tijdspanne van tien dagen maar liefst 8 blogs hebben gepubliceerd.

Dat is een relatief zwaar plan, maar daar hebben we bewust voor gekozen. Met enkele opvolgingsblogs in de weken na het congres en onze ‘normale’ content calendar zullen we namelijk op 16 blogs uitkomen in september.

Maar hebben jullie dan geen schrik om te spammen?' Op basis van de grafiek - afkomstig van HubSpot - absoluut niet.

Deze blogs werden uiteraard zorgvuldig gedeeld via onze belangrijkste social media-kanalen. Zowel voor LinkedIn, Facebook als Twitter werden de boodschappen geoptimaliseerd.

Numbers don’t lie

Het moment waar je wellicht op zit te wachten: wat heeft dat nu allemaal opgeleverd?

Volgens de grafiek van HubSpot zouden we met de acht reeds gepubliceerde blogs ongeveer op een stijging van 50% moeten zitten.

Herinner je de drieledige doelstelling? Dit is hoe we het deden ten opzichte van vorige maand.

1. Meer traffic op de Dallas Antwerp website: stijging van 96%
2. Meer bereik op de social media kanalen: 5x meer organisch bereik
3. Meer engagement op sociale media: 3x meer interacties

I know, right? Het uitgekiende content plan haalt op amper 10 dagen tijd bijzonder goede resultaten. Resultaten die zelfs ver boven de benchmarks van HubSpot liggen.

De absolute uitschieter is trouwens LinkedIn. Op dit platform halen we cijfers die tot 18x beter zijn dan afgelopen maand. Uiteraard zijn er nu een pak criticasters die staan te springen om deze cijfers onderuit te halen. ‘Het gaat enkel over traffic’ en ‘Allemaal goed en wel, maar wie bereik je dan?’.

Zeer terechte opmerkingen uiteraard, maar daar hebben we natuurlijk een antwoord op.

Om in het voorbeeld van LinkedIn te blijven:

60% van de mensen die de berichten hebben gezien, zitten als senior in de DMU van marketing of sales in hun bedrijf.
• 35% zit als junior in een marketing team.
• 95% pal op onze primaire en secundaire doelgroep voor deze actie.

En enkel traffic?

Dat was voor ons de belangrijkste doelstelling binnen deze context. Dat is uiteraard slechts het begin. Je kan namelijk moeilijk converteren als er geen instroom is. Het begint allemaal met het genereren van kwalitatief trafiek. 

Waarom gooien wij deze kennis zomaar te grabbel op het wereldwijde web?

Eigenlijk is het antwoord op die vraag heel eenvoudig: we willen bewijzen dat de inbound marketing methodologie werkt.

Blogging is uiteraard maar een onderdeel van deze methodologie. Er komt veel meer bij kijken, maar binnen deze afgebakende context en met de juiste focus stijgen de resultaten aanzienlijk.

Op zoek naar een snelle manier om de traffic naar je website te doen stijgen en zo het rendement van je marketing te verhogen? Dan is blogging het eerste kanaal waar je aan moet denken.

Geen idee waar je moet beginnen? Op deze pagina heb ik alvast wat goede voorbeelden verzameld.

En wat gaan wij nu doen met deze cijfers? Optimaliseren en converteren. 

hoe-kan-jouw-merk-meer-impact-hebben

Ook interessant

Deze verhalen over Inbound marketing