Skip to content
Header 104
Olivier De Laet 20 augustus 2018 10 min read

Social media kanalen voor je bedrijf: welke kies je?

Sociale netwerken schieten als paddenstoelen uit de grond.

Dat heeft als gevolg dat het hedendaagse social medialandschap onbegrensd lijkt. Er zijn oneindig veel kanalen en gebruikers worden elke dag overvallen door de lancering van nieuwe sociale netwerksites.

Zie jij door de bomen het bos nog? Heel wat marketeers niet.

Ze spenderen vele uren aan het uitstippelen van een social media strategie rond de vraag: ‘welke social media kanalen moet ik gebruiken om de juiste doelgroep met de juiste content te bereiken?’

Om jou daarbij te helpen, brengen wij de belangrijkste kanalen in kaart mét enkele tips en tricks om je keuze te vergemakkelijken. Houd tijdens het kiezen één vuistregel in gedachten: wees selectief en houd je focus.

INVESTEER IN DE JUISTE SOCIAL MEDIA KANALEN

Je kunt niet overal aanwezig zijn. Niemand heeft de tijd en middelen om elk social media kanaal te onderhouden. Het heeft ook geen zin om één bericht op verschillende kanalen te gebruiken. Want elk kanaal heeft zijn eigen vereisten en eigen manier van werken.

Gebruikers komen met een bepaald verwachtingspatroon naar een social media platform. Dan wil je niet dat ene merk zijn dat op elk kanaal met hetzelfde bericht staat te pronken. Dat komt lui en ongeïnspireerd over. Twee waarden die je als merk kunt missen als kiespijn. Kies een aantal sociale netwerken die bij je DNA passen, dat is een eerste stap in de richting van een social media strategie die resultaten aflevert.

Trouwens: gewoon ‘aanwezig zijn’ is niet genoeg. De kunst is om interactie te creëren, je volgers te betrekken bij je boodschap en ervoor te zorgen dat ze je écht leuk vinden. Je moet een relatie opbouwen, ze heten niet toevallig social media.

Omdat elke sector en elke organisatie zijn eigen kenmerken heeft, moet je knopen durven doorhakken. Uit alle kanalen kies je er best twee à drie waarop je al je aandacht focust en waarop je volop inzet.

Facebook

Om je voor te zijn: ja, Facebook kan je bedrijf nog doen groeien in 2017. Met bijna twee miljard gebruikers wereldwijd is Facebook de koploper van alle sociale kanalen. De lancering van Facebook Live was daarenboven een schot in de roos, heel wat merken en bedrijven maken er al dankbaar gebruik van!

Toch mag je niet vergeten waarom er ontzettend veel mensen op Facebook zitten: om even te ontsnappen en op de hoogte te blijven van familie en vrienden.

Wil je Facebook aan je social media strategie toevoegen? Zorg dan voor luchtige, menselijke updates die je doelgroep aanspreken en niet continu irriteren. Pas je content dus aan.

Een praktisch voorbeeld:

social media strategie

Laat al je leuke promoties, acties en marketingverhaaltjes wat meer achterwege. Niemand zit te wachten op een zoveelste productfoto, promotie of waanzinnig overdreven superlatieven. Facebook is in de eerste plaats een sociaal medium. De nadruk ligt op sociaal. Het draait om tweerichtingsverkeer, interactie en een relatie opbouwen.

Hier zijn nog enkele handige Facebooktips:

  • Voer een open, eerlijke dialoog met je doelpubliek. In welke relatie mag je liegen?
  • Praat niet alleen over jezelf of over hoe goed je wel niet bent. Eigen lof stinkt nog harder in 2017.
  • Speel een actieve rol in het leven van je doelpubliek. Breng toegevoegde waarde, geen irritatie.
  • Opteer voor leuke formats in je feed. Maak gebruik van de carrousel of probeer de 360° foto's.
  • Laat mensen voelen dat je niet op Facebook zit om het zoveelste productje te verkopen. Laat je productcatalogus thuis als je naar Facebook gaat.
  • Facebook is geven en nemen. Ja, je mag al eens een promotie plaatsen, maar hanteer de 80-20 verhouding. 20% van je berichten gaat over je product en je promotie. 80% van je berichten gaat over zaken waar je klanten van wakker liggen.

 

Twitter

Ook Twitter is nog steeds springlevend. Die blogs over ‘de dood van Twitter’ mag je met een flinke korrel zout nemen. Het blijft een vreemde eend in de bijt, maar België heeft een hechte Twitter community. Is die relevant voor jou? Hopelijk helpt deze informatie je verder.

Twitter is een heel apart medium met eigen regels. Zo heb je maximum 280 tekens, voorheen waren dat er 140, en #hashtags. In plaats van berichten te delen, kun je ze op Twitter retweeten. Maar besef dat Twitter vooral een bijzonder vluchtig medium is. Alles gaat keihard en tweets houden het geen uren of dagen vol. Timing en context zijn dus cruciaal. Zo scoort Twitter in België erg goed bij pendelaars of tijdens prime-time televisie. Kom maar eens op Twitter tijdens het Eurosongfestival…

Ook bij bepaalde doelgroepen zoals politici, journalisten, marketeers, foodies en fashionistas is dit medium erg populair.

Wil jij Twitter inzetten voor je merk? Weet dan dat het Twitter-publiek niet altijd het gemakkelijkste doelpubliek is: vaak onvoorspelbaar, behoorlijk eigenzinnig en bijzonder solidair. Maar met een dedicated team dat je feeds in de gaten houdt, dat real-time inspeelt op de actualiteit en de reacties van je volgers, kun je heel wat bereiken.

Wil je trouwens snel groeien op Twitter? Maak dan gebruik van hashtags. Ga op zoek welke hashtags voor jouw sector werken en gebruik deze hashtags in je berichten. Een eigen hashtag bedenken heeft dan weer minder nut.

Twitter blijkt ten slotte ook geweldig succesvol te zijn als klantendienst. Check zeker de Twitter-profielen van NMBS, Politie Antwerpen of Belfius Bank voor een sterk staaltje customer care.

 

social media Facebook

 

LinkedIn

Om te ontsnappen aan alle meme’s, gif’s van katten en mopjes rond de actualiteit is er LinkedIn. De focus van dit platform ligt nog altijd op het zakelijke. Moet je LinkedIn gebruiken in je social media strategie? Je komt er snel achter.

Met maar liefst 3 miljoen Belgische profielen is LinkedIn groter dan pakweg Twitter. Deze profielen bezoeken LinkedIn ook echt om bij te blijven met de markt en bij te leren. Dit zakelijk netwerk schenkt ook steeds meer aandacht aan content. Zo blijven berichten soms wel tot een week zweven en verschijnen ze te pas en te onpas boven in je feed.

Ben je als bedrijf voornamelijk actief in B2B of wil je een welbepaald corporate verhaal vertellen? Dan is LinkedIn een must. Je krijgt er de kans om je positionering in de verf te zetten. Je bedrijfsprofiel op LinkedIn is trouwens vaak de eerste indruk. Zorg er dus voor dat er iets te beleven valt.

Geen idee hoe je moet scoren op LinkedIn? Wij geven je nog drie gouden tips mee:

  • Gebruik extra media zoals SlideShare of YouTube om je content te verrijken.
  • Laat je CEO, Business Director of Algemeen Manager content brengen via LinkedIn Pulse.
  • Zorg dat al je werknemers hun profiel aanvullen met je organisatie. Dat verhoogt je algemene visibiliteit.

 

social media kanalen LinkedIn
 

Instagram

Voor elke behoefte is er tegenwoordig een sociaal netwerk. Mensen laten zich graag inspireren en vinden dan hun weg naar Instagram. Wil je je dus als merk graag visueel presenteren? Dan is Instagram waar je moet zijn.

Facebook kocht niet voor niets Instagram over voor 760 miljoen in 2012. Het geloofde in het potentieel van de app. En terecht. Met Instagram stuur je leuke foto’s de wereld in en deel je makkelijk jouw verhaal van de dag via Instagram Stories . De foto's bewerk je in no-time met allerlei filters. Zopas introduceerde Instagram ook de mogelijkheid om - in navolging van Snapchat - ook leuke, speelse filters aan je Instagram Stories toe te voegen.

Net zoals Twitter werkt Instagram ook met hashtags. Ook hier zijn deze zeer waardevol. Als je snel wilt groeien, plaats je minstens elf hashtags per bericht. #Overdrijf #daar #ook #niet #mee. Té veel komt onprofessioneel over.

Kies je voor Instagram als één van je social media kanalen? Onderhoud dit kanaal dan fatsoenlijk, want Instagram geeft actieve gebruikers voorrang in de tijdlijn. Wat voor berichten je hier kunt plaatsen?

  • Achter de schermen
  • Projecten en realisaties. Ideaal voor onder andere bouwbedrijven, architecten, en tattooshops.
  • Het leven op de werkvloer
  • De week van werknemer X 

Wat je ook plaatst, wees inspirerend voor je volgers. Goede voorbeelden zijn  Alpro IKEA en HeijmansOok Dallas zit op Instagram. Je kan ons hier volgen.

 

social media instagram

 

Snapchat

Deze app won in 2016  enorm aan populariteit dat je zijn kracht niet kunt ontkennen. Vervolgens maakten ook vele merken de sprong naar het platform. In 2017 krijgt Snapchat hevige concurrentie van Instagram Stories.

Met Snapchat stuur je foto’s en video’s voor een bepaalde tijdsduur de wereld in. Dit kunnen ‘privésnaps’ naar vrienden zijn, ofwel ‘openbare snaps’ die je als verhaal zet. Privésnaps verdwijnen na maximum 10 seconden, een openbare snap blijft een dag zichtbaar. De snaps worden nadien vernietigd.

Weet je waarom Snapchat werkt? De behoefte aan tijdelijke content is enorm. Met Snapchat vraag je iemand aandacht en hij weet dat je maar enkele seconden van zijn tijd zult vragen. Bovendien is de merkervaring persoonlijker en intiemer dan andere social media en de content puur. Er komt geen grafisch designer met superieure Photoshop-skills, een make-up team of een professionele fotograaf aan te pas.

Maar we zijn ook eerlijk: Snapchat is niet voor iedereen. Het wordt vooral door jongeren gebruikt die niet actief op zoek zijn naar merkboodschappen. Kijk naar je DNA en je doelgroep. Is je bedrijfscultuur eerder rock 'n roll? Bestaat je doelgroep uit jongeren? Dan is Snapchat een juist social media kanaal. 

Wil je inspiratie opdoen van hoe je Snapchat kunt inzetten voor je merk? Kijk dan eens naar @MNM.be & @ELLEUSA.

social media Snapchat


WELKE ANDERE SOCIAL MEDIA MOET JE IN DE GATEN HOUDEN?

Uiteraard zijn er nog heel wat andere mogelijkheden: mijn laatste telling zat rond de 300. Maar zoals ik aan het begin van dit artikel al zei: selecteer en houd je focus. Afhankelijk van je merkwaarden en strategie hoef je niet per se voor één van de groten te kiezen als kernkanaal.

Waarom niet experimenteren met meer alternatieve kanalen zoals YouTube, Pinterest, Mastodon of Tumblr? Houd gewoon rekening met de eigenheid en het specifieke publiek van het medium waarvoor je kiest. Om je hierbij te helpen, geef ik je een kort overzicht met extra kanalen om eens over na te denken.

YouTube: hét videoplatform bij uitstek. Het is altijd een goed idee om je social media kanalen aan te vullen én te versterken met een eigen tv-kanaal rond je merk. Dit platform is eigendom van Google en is de absolute standaard voor video op het internet. Bovendien worden je YouTube-video’s opgenomen in de zoekresultaten.

Pinterest: een visueel medium waar je al je favoriete afbeeldingen op het internet kunt organiseren via moodboards. Gebruikers bezoeken dit platform vooral om zich te laten inspireren of om tips & tricks te vinden over allerlei onderwerpen.

Google+: We gaan Google+ niet doodzwijgen, maar is een platform zoals Google+ nog relevant genoeg? Wie tijdens de hype ooit zelf een account aanmaakte, herinnert zich wellicht niet meteen wanneer hij voor het laatst heeft ingelogd. Toch blijft het kanaal groeien omdat Google het aan alle andere Google-producten heeft gekoppeld.

Vimeo: eveneens een videoplatform zoals YouTube, maar voornamelijk populair in de creatieve sector. Uploaders moeten de video zelf gemaakt hebben en deze video mag niet dienen voor commerciële doeleinden. Je vindt er veel documentaires, video-animaties etc.

SlideShare: een handig platform om presentaties te delen. Dit platform is eigendom van LinkedIn en een zeer interessante verrijking voor B2B-strategieën.

Tumblr: een microblogging platform waarmee gebruikers via allerlei multimedia-formaten hun emoties kunnen uiten. Tumblr heeft een erg unieke community en dient verschillende niches. Wil je net iets 'edgier' zijn? Dan is dit platform écht iets voor jou. Tumblr is eigendom van Yahoo.

Tinder: een app die mensen met elkaar matcht op basis van hun interesses en locatie. Tinder is momenteel volop aan het boomen en zou maar liefst 10 miljoen actieve gebruikers hebben! Enkele merken, zoals Amnesty International, slaagden er reeds in om dit medium creatief te gebruiken.

Ello: het antwoord op de veelbesproken privacywijziging van Facebook. Het platform staat volledig vrij van adverteerders en schoonheid en puurheid staan er centraal. Het platform legt vooral nadruk op grote en mooie visuele content en is daarom zeer in trek bij creatievelingen.

MastodonEen zekere Eugen Rochko was het beu dat ook zijn Twitter-tijdlijn onderhevig werd aan - vaak commercieel gedreven - algoritmes. Daarom bouwde hij een open-source versie van Twitter waar je jouw mening kwijt kan in 500 tekens, zowat het driedubbele van wat bij Twitter lukt. Voorlopig is dit platform nog geen grote speler.

Welk social media kanaal je ook kiest, onthoud dat elk kanaal altijd in functie van je doelstellingen moet staan en dat je er heel wat tijd en middelen in moet investeren. En weet dat wanneer je de knoop eindelijk hebt doorgehakt, nieuwe uitdagingen op je staan te wachten. Denk maar aan de invulling en opvolging van je social media strategie. Experimenteer dus continu en als je niet weet waar te beginnen, kan je altijd bij ons binnenspringen.