Elke campagne staat of valt met de strategie. Dus no surprise dat dit ook geldt voor campagnes op sociale media. Als je nu de wenkbrauwen fronst omdat je niet zeker bent wat je met je bedrijf op Facebook, Instagram en LinkedIn allemaal aan het doen bent, dan is de kans groot dat je gewoon géén strategie hebt voor je sociale media. Maar, geen man overboord. Want in deze blogpost overlopen we de belangrijkste elementen om die strategie voor je sociale media op poten te zetten.
Definieer voor social doelstellingen die matchen met je marketingdoelstellingen
We gaan niet in het wilde weg schieten op sociale media. Het is daarom belangrijk dat je plan past binnen je algemene merkstrategie. Zorg er dus voor dat je - net zoals bij je merkstrategie - een duidelijk (meetbaar) doel voor ogen hebt. Zo kun je nadien het succes van je campagne of ROI meten. SMART-doelstellingen dus.
Even een kleine opfrissing nodig? We schreven een tijdje geleden al een blogpost rond SMART-doelstellingen. Feel free om die nog even te lezen.
Een voorbeeld van een goede doelstelling: “100 nieuwe leads binnenhalen via Facebook tegen het einde van volgende maand”. Zo kan je concreet aan de slag en acties bedenken om die doelstelling te halen.
Gebruik nuttige metrics
Het mag dan wel leuk en eenvoudig zijn om bepaalde ‘vanity metrics’ zoals likes en comments bij te houden. De vraag is of dat soort metrics wel een meerwaarde hebben voor je bedrijf.
Focus je daarom op belangrijkere metrics zoals clicks naar je website, leads en de conversie-ratio.
Deze metrics kunnen uiteraard verschillen per kanaal. Zo zal bij Instagram vooral de focus op brand awareness liggen. Terwijl Facebook meer gericht is op het binnenhalen van nieuwe klanten.

Bepaal je doelgroep
Het is belangrijk om voldoende research te doen naar je publiek. Wie wil je bereiken? En nog belangrijker: waar kan je hen terugvinden? Je kan vandaag heel veel mensen terugvinden via social media, maar niet iedereen gebruikt dezelfde kanalen. Door een duidelijk omschreven doelgroep verspil je geen budget of energie aan mensen die er niet toe doen. Denk hier dus goed over na.
Heb je tijdens het voortraject van je merkstrategie ook buyer persona’s uitgewerkt? Dan is de kans groot dat je daarin al een berg antwoorden vindt op de vragen hierboven. Is dat niet het geval? Dan is een herwerking van die persona’s - of het opstellen van persona’s tout court - een must.
Doe een concurrentieanalyse
Vergeet zeker niet om eens te kijken naar wat de concurrentie doet. Welk type content publiceren ze? En slaat die content aan? Zijn er zaken waarover je concurrentie niet spreekt en is daar dus potentieel voor je eigen merk? Of maken ze content die je zelf in gedachten had, maar komt daar geen reactie op?
Vanaf 0 beginnen met je strategie voor sociale media, geeft je de kans om te leren en te stelen van de concurrentie of andere succesvolle merken online. Beter goed gejat dan slecht bedacht.
Maak een moodboard met alle posts die je geslaagd vindt en geef aan waarom je ze gekozen hebt. Is het de copy? Is het de video? Is het omdat het format op een originele manier is ingezet?

Social audit van je bedrijf
Heb je al een digitale voetafdruk achtergelaten op het web? Dan kan je die het best eens analyseren. Welke verhalen heb je al geplaatst op de verschillende sociale media? Welke topics kregen de meeste clicks of werden het meest bekeken? Welk type posts kan je behouden en welke matchen niet met je merkstrategie? Hoe verhouden je posts zich tot de concurrentie? Maar ook: welke mensen bereik je vandaag? Komt dat overeen met het profiel van je ideale klant? Als dat niet het geval is, waar kan je die ideale klant dan wel vinden?
Doe ook aan social listening. Ga op onderzoek op het net en lees wat er al over je product of merk is gezegd. Wat is positief? Wat is negatief? En hoe kan je dat laatste oplossen? Er bestaan heel veel tools die je hierbij kunnen helpen.
Als je al deze informatie hebt, kan je gaan plannen hoe je je content en resultaten kan verbeteren. Vraag je ook af wat elk kanaal bijdraagt aan je merk. Als dat niet duidelijk is of als je moet constateren dat een bepaald kanaal geen enkele meerwaarde heeft, is het beter om je te focussen op andere platformen.
Creëer relevante content
Je weet nu precies wie je doelgroep is, wat je doelgroep zoekt en wat je zelf wil bereiken. Nu kan je aan de slag met het creëren en optimaliseren van je content. Tips om van 💩content naar 🌹content te gaan, vind je in deze blogpost.
Het aantal formats om je content te verpakken op sociale media is eindeloos:
- Video
- Foto
- AR/VR-video
- User generated content
- Preview link van blogpost
- GIF
- ...
Maar kies slim. Focus je op de formats die het best aansluiten bij wat je wil bereiken. Het is niet omdat Facebook een nieuwe, coole functie aanbiedt dat je die ook per se moet gebruiken. Kwaliteitsvolle en relevante content publiceren moet je topprioriteit zijn.
Mix promotionele posts met entertainende en informatieve posts. Giet daarna deze content in een (visuele) stijl en tone-of-voice die herkenbaar is voor je fans. Want wie wil nu niet in een oogopslag herkend worden?

Giet alles in een duidelijke kalender
Als je een heleboel geweldige content hebt, moet je ook nadenken over wanneer en waar je die juist gaat posten. De timing voor sommige boodschappen is essentieel. Je maakt dus het best een social media kalender.
In deze kalender duid je aan wanneer en hoe lang je welke boodschap deelt. Maar evengoed op welk platform en tot welke doelgroep je de boodschap richt. Duid zeker de ‘always-on’ content én de campagnes aan in je totaaloverzicht. Het is namelijk belangrijk dat je niet op hetzelfde moment twee boodschappen naar één doelgroep stuurt.
Als je een duidelijke kalender hebt opgesteld, kan je vervolgens gebruikmaken van verschillende planning-tools om je content automatisch te publiceren. Denk bijvoorbeeld aan Hootsuite, Buffer of Later.
Analyseer en optimaliseer
Trial and error. Je strategie staat niet in steen gebeiteld. Als je vaker gaat posten of je business groeit bijvoorbeeld, dan heb je wellicht nieuwe learnings of doelstellingen. Het is essentieel om regelmatig je resultaten te controleren, data te analyseren en al dan niet te optimaliseren. Sommige zaken werken bijvoorbeeld minder goed dan eerst gedacht of omgekeerd. Wees dan zeker niet te trots om je strategie bij te sturen. Sociale media veranderen elke dag: wees dus flexibel.
Wil je graag dat we jouw sociale media onder handen nemen? Of heb je hulp nodig bij het opzetten van een strategie voor je sociale media? Aarzel dan niet om ons te contacteren!