Skip to content
Stijn Gansemans
Marita Daenekindt 20 augustus 2018 4 min read

Creatieve ondernemer met een passie voor Club Brugge, reizen en mensen

Het tweede deel van onze interviewreeks over de mensen van Dallas Antwerp brengt ons bij een man met meerdere persoonlijkheden. Stijn Gansemans is onze Creative Partner en samen met Dirk, ook mede-eigenaar van Dallas. Daarnaast vormt hij samen met Paul het Creative Directors team dat verantwoordelijk is voor alle creatieve output van het bureau. Paul en Stijn zijn ook nog een creatief team dat ideeën graag zelf bedenkt en uitvoert. Vraag je je af hoe deze Club Brugge-fan in het communicatiewereldje is gerold? Lees dan zeker verder en ontdek zijn verhaal. 

1 + 1 = 3

Stijn en Dirk leerden elkaar kennen in de board van Duval Guillaume. Dirk als Managing Director van CreAdvice en Stijn als Creative Director van Duval Guillaume Antwerp. Maar toen die laatste begin 2006 Openhere oprichtte, samen met Stef Selfslagh en Christine Brone, verloren ze elkaar een tijdje uit het oog.

“Na enkele jaren vond ik dat Openhere intern de juiste digitale kennis en conversie-brede skills miste om onze klanten een volwaardig communicatieadvies te bieden. En laat dàt nu net de sterkte zijn van Dirk. Op zijn beurt miste Dirk iemand die creatief-strategisch een merk kan begeleiden. In het café 't Licht der Dokken maakten we al snel de optelsom van 1 + 1 = 3. En toen het licht bij ons al wat uitging, besloten we er samen voor te gaan.”

Ook Stijn Gansemans is geen boekenwurm

Net als Dirk is Stijn nooit een fervent boekenlezer geweest. Hij vindt de leadtime om een boek op te nemen en het een plaats te geven veel te lang. En dat uitte zich al snel in zijn eerste jaar Politieke en Sociale Wetenschappen. “Het leek me een goed idee om al mijn cursussen eens op een stapel te leggen. Maar toen ik voor die stapel ging staan, ontdekte ik dat die bijna zo groot was als ikzelf. Toen kreeg ik een stressmomentje en stopte nog voor kerst met studeren.”

Een echt mensenmens

Omdat er wel geld in het laatje gebracht moest worden, ging Stijn dan maar aan de slag in een café. “Ik heb nooit spijt gehad van die keuze. Die twee jaren in dat café hebben me alles geleerd om latere tegenslagen te kunnen verwerken. Ik heb altijd een enorme interesse gekoesterd voor mensen. Dat was ook één van de redenen waarom ik toen voor die opleiding sociale wetenschappen had gekozen. Dat café was voor mij de ideale plek om met mensen te praten, te werken en te leven.”

Van student tot prijsbeest

Stijns moeder is eigenlijk de persoon die hem richting de reclamewereld heeft geduwd. Ze wees hem erop dat hij in zijn jeugd altijd op tekenles had gezeten en ook kunsthumaniora had gevolgd. Ze stelde hem voor om met dat talent een opleiding aan Sint-Lucas in Brussel te starten. Maar een jonge twintiger die al twee jaar op eigen benen staat, overtuig je niet zo makkelijk om opnieuw te gaan studeren...

Uiteindelijk koos hij toch weer voor de schoolbanken en tijdens zijn tweede jaar liep hij stage bij verschillende reclamebureaus. De bal ging al snel aan het rollen en in zijn derde jaar hielp hij zijn studiegenoot en vriend Jan Van Mol zijn eigen bedrijfje op te starten. Ze liepen samen stage bij LVH/BMZ en kregen er allebei een vast contract aangeboden. In die periode wonnen deze ‘partners in crime’ de Student Award van de CCB (Creative Club of Belgium), naast nog 2 andere Gold Awards. Een opmerkelijke prestatie van twee jonge twintigers én een goeie startpositie voor een verdere carrière.

Een ongeziene stemming

“Het winnen van die prijzen had ons gesterkt in de overtuiging dat we de school niet meer nodig hadden. We hebben ons derde jaar nog afgemaakt maar zijn niet meer aan het vierde begonnen. Jan en ik waren allebei overtuigd van ons talent en vonden dat we dat diploma eigenlijk wel verdienden. We hadden namelijk al wat opvallende dingen laten zien.”

De lerarenraad en directie van Hogeschool Sint-Lukas Brussel heeft toen op hun vraag een stemming georganiseerd. Uiteindelijk werd het een 50/50 resultaat. De directie hakte echter de knoop door en besloot Stijn en Jan geen diploma te bezorgen omdat men dit niet kon verantwoorden bij de overheid.

Blauw en zwart forever

Naast creatief ondernemen heeft Stijn ook een enorme passie voor sport, muziek en reizen. Hij is al 40 jaar trouwe fan van Club Brugge: door zijn abonnement vind je hem regelmatig terug in de tribunes.

Of hij zijn supporterstenue ook meeneemt als hij op reis gaat? Dat weten we niet. Wat we wel weten, is dat Stijn graag lange, intense reizen maakt. “Mijn vriendin en ik zijn gepassioneerde reizigers. We gingen ooit eens veertien maanden lang op reis en proberen nu elk jaar één langere reis van drie tot vier weken te maken. Ook de komst van ons kindje heeft die gewoonte niet veranderd, integendeel. Uiteraard moeten we onze manier van reizen wat aanpassen, maar het blijft avontuurlijk en ons dochtertje vindt het heerlijk.”

Zelfrelativering: een broodnodige eigenschap

Eén van de belangrijkste eigenschappen? Dat vindt Stijn zelfrelativering. “Creatieve ideeën bedenken en presenteren moet blijven aanvoelen alsof je als kind net een mooie tekening hebt gemaakt en die gaat tonen aan mama. Als anderen je ideeën niet goed genoeg vinden, mag je daar echt niet van wakker liggen. In de wereld van communicatie zijn ideeën eindig. Als een architect een goed idee heeft, resulteert dat hoogstwaarschijnlijk in een gebouw dat honderden jaren blijft staan. In de communicatiewereld leeft dat idee maximum een maand. Je kan dus best wat zelfrelativering gebruiken.”

Wil je met Stijn wel eens een gesprek voeren over zelfrelativering? Stuur hem dan een mailtje via deze pagina. Of ben je benieuwd naar het creatieve werk van Stijn en zijn Dallas-creatieven? Bekijk dan hier onze cases