Hoeveel leads haal jij uit je website? Veegt je website alle benchmarks van tafel? Of blijf je een beetje (veel) op je honger zitten?
De meeste organisaties die wij ondersteunen geven vaak het laatste aan. Jammer, want je website is het allerbelangrijkste kanaal voor lead generation. Maar blijkbaar loopt het daar al snel mis. Het volstaat niet een "klik hier"-knop op je startpagina te gooien om dan vervolgens te kunnen kijken naar de leads die binnenstromen (helaas). Marketeers en webdesigners zouden voor een meer strategische benadering moeten kiezen.
In deze blogpost gaan we snel in op enkele manieren die effectief werken om je website te optimaliseren voor leadgeneratie.
1. SURFING THE SAFE WAY.
Bezoekers moeten weten dat je website of webshop veilig is. Ze moeten erop kunnen vertrouwen dat de gegevens die ze achterlaten (bv. wachtwoorden, creditcardnummers, etc) in goede handen zijn. Dat kunnen ze weten door een groen hangslot of een groene adresbalk die aantoont dat de website een SSL-certificaat heeft dat gevoelige gegevens codeert.
Een SSL-certificaat is bepalend voor je ranking-factor in de zoekresultaten (SEO). Dat zorgt er dus voor dat potentiële klanten je ook gemakkelijker terugvinden.
2. MEER CONVERSIE? START BOVENAAN. HANTEER EEN DUIDELIJKE NAVIGATIE.
Je website-navigatie is één van de eerste zaken die je bezoeker ziet als hij op je website belandt. Zorg er daarom voor dat hij niet meteen rechtsomkeer maakt en gaat kijken bij je concurrenten. Daarvoor heb je een begrijpelijke navigatie nodig. Hoe begin je daaraan?
- Zoek de ideale balans tussen SEO en vakjargon. Baseer je navigatie op keyword-onderzoek, maar zorg ervoor dat de bezoeker het nog begrijpt. Raadpleeg hiervoor het zoekvolume in Keyword Planner of Ubersuggest. Als er veel gezocht wordt op een woord, betekent dat meestal ook dat het merendeel van de mensen het begrijpt.
- Maak gebruik van een consistent geïntegreerd navigatie-design. Zorg ervoor dat bezoekers de weg niet kwijtraken door de navigatie overal op dezelfde manier weer te geven. Enkel op landingspagina’s mag je de navigatie weglaten.
- Geef de bezoeker zin om te klikken. Vermijd droge eenheidsworst zoals ‘Onze diensten’, ‘Wie?’ en ‘Waarom’ in je navigatie. Schrijf overtuigende link-teksten zoals ‘Oplossingen voor jou’ en ‘Een vraag voor ons?’ zodat bezoekers doorklikken.
- Probeer langere link-teksten in je navigatie te integreren. Deze converteren beter dan korte link-teksten. Ook hier kun je ‘Onze diensten’ en ‘Contact’ vervangen door ‘Oplossingen op maat’ en ‘Stel je vraag’.
3. KIEPER JE CARROUSEL IN DE VUILNISBAK.
Heeft jouw website een carrousel? Dan ben je niet de enige, want op bijna elke website staat er tegenwoordig zo eentje. Maar wist je dat een carrousel dodelijk is voor conversie?
Het probleem met een carrousel is dat je te véél boodschappen tegelijk brengt. Je bezoekers zullen de kernboodschap niet onthouden. Volgens een uitgebreid onderzoek zou 90% van alle kliks naar het eerste item gaan. Bovendien lijken sliders meer en meer op banners en zijn mensen hier blind voor geworden.
Nog niet overtuigd? We kieperden de carrousel van Pizza Hut in de vuilnisbak en gingen voor twee duidelijke, vaste call-to-actions. Het resultaat? Een verdubbeling van de conversie.
4. GEEF BEZOEKERS EEN DUIDELIJK PUNT OM TOT CONVERSIE OVER TE GAAN.
Nadat bezoekers een webpagina of blog hebben gelezen, moet je ze de mogelijkheid geven om te converteren. Dit kan een call-to-action zijn naar het contactform, een opt-in voor een nieuwsbrief of zelfs een formulier onderaan de pagina.
Maak je gebruik van een formulier? Let er dan op dat dit formulier een beperkt aantal velden heeft. Hoe meer waarde je geeft, hoe meer informatie je mag vragen. Vraag dus geen telefoonnummer of adres voor een simpele PDF. Op die manier zul je mensen afschrikken.
Tips om meer ingevulde formulieren te ontvangen:
- Telt je formulier maar één of twee velden? Integreer het dan volledig.
- Plaats een duidelijke placeholder in de velden. Zo weet de lezer wat hij moet invullen en zal hij sneller geneigd zijn om zijn gegevens achter te laten.
- Leg uit waarom je iets vraagt. Dat verlaagt de drempel om gegevens achter te laten.
5. OPTIMALISEER DE BEELDEN VAN JE WEBSITE.
Niets zo frustrerend als een site die te traag inlaadt. Wist je dat 47% verwacht dat een webpagina binnen de twee seconden is ingeladen? En dat 40% de website verlaat als hij binnen de drie seconden niet is ingeladen?
Zorg er daarom voor dat alle beelden op elke pagina geoptimaliseerd zijn voor het web. Een handige tool hiervoor is TinyPNG. Hiermee kun je je beelden uploaden en zonder kwaliteitsverlies converteren naar een kleiner bestand.
Gebruikt je website een CMS? Bekijk dan of er extra caching mogelijk is zodat je ook hier de laadtijd kunt reduceren.
Benieuwd of je website te traag inlaadt? Test het hier.
6. VERMIJD GROTE BEELDEN EN MAAK JE PUNT DUIDELIJK.
Naast een snelle laadtijd, wil de bezoeker ook binnen de seconde weten wat hij aan je website heeft. Zorg er daarom voor dat je bezoeker direct weet waarover de pagina gaat. Zo is hij getriggerd om verder te lezen. Designers en webbouwers maken voor iedere webpagina veel ruimte vrij voor de titel + visual.
De visuele stijl van je website is enorm belangrijk, maar dat kan je op andere manieren uiten. Kort de headers dus in en zorg dat zowel het punt dat je wil maken als de waarde die je biedt boven de fold komt. Op die manier wordt de bezoeker niet afgeleid door ‘clutter’.
7. SCHRIJF ACTIEVE CALL-TO-ACTIONS.
Bezoekers converteren naar leads, dat doe je dus met de juiste call-to-actions. Sommige organisaties gebruiken call-to-actions, maar schrijven ze niet actief genoeg. Hoe vaak lees je wel niet 'Download', 'Klik hier' of ‘Lees meer’?
Een actieknop vereist actieve, scherpe copy. Logisch. Trigger de lezers om verder te klikken. Enkele goede voorbeelden zijn: ‘Ja, ik wil meer weten over SEO’, ‘Start je demo vandaag nog’ of ‘Klinkt goed, ik wil meer weten’.
Ook nog dit: een call-to-action optimaliseren stopt niet bij actievere tekst. Speel met kleur, vorm en lettertype en test wat het beste converteert. Wij kozen een tijdje terug ook voor een ander format van call-to-actions. We zagen dat meer copy en fellere kleuren voor meer conversie zorgden. Hieronder zie je welke transformatie onze call-to-actions ondergingen.
8. PLAATS DE JUISTE CALL-TO-ACTION ONDER DE JUISTE TEKST.
Wanneer je content produceert, moet je rekening houden met het aankoopproces van je lezer. Denk na over de fase waarin hij zich bevindt.
Het gaat over volgende fases: Awareness, Consideration, Decision.
Wanneer je content schrijft in de awareness-fase, moet je de juiste call-to-action eronder plaatsen zodat je de lezer naar consideration duwt. Als je een blog leest over ‘Wat is inbound marketing’ moet je geen decision-button plaatsen (contacteer ons bv), maar eerder ‘Schrijf je in voor onze nieuwsbrief’ of een stuk extra relevante content om de lezer verder te informeren.
9. GEBRUIK EEN CHAT-TOOL.
Geef je bezoekers een kans om ergens terecht te kunnen met al hun vragen. Een contactformulier is soms te hoogdrempelig, een live chat is smoother. Mensen zijn ondertussen gewend een live-chat te zien. Plus: ook al ben je niet aanwezig, je kunt leads genereren door het e-mailadres te vragen en dan later op de vraag terugkomen.

Tot slot: denk erover na om je live-chat uit te schakelen op kleine schermen. Daar kan dat voor frustratie zorgen.
10. MAAK GEBRUIK VAN TESTIMONIALS.
Testimonials geven vertrouwen en zijn het beste voorbeeld van social proof. Gebruik deze tactisch doorheen je website. Denk ook terug aan het aankoopproces van hierboven. Testimonials passen vooral in decision en consideration content.
11. ZORG VOOR EEN STEVIGE BINNENKOMER ALS HEADLINE.
Wanneer mensen op je website landen, zal één ding meteen opvallen: je headline. Jouw headline is multifunctioneel. Zorg ervoor dat:
- lezers weten wat je doet
- je lezers weten wat ze aan je hebben
- je geen jargon gebruikt
- je niet over jezelf praat
Dus niet: “Wij zijn experts in inbound marketing.”
Maar wel:
12. MAAK DEDICATED LANDINGSPAGINA’S.
Heb je een e-book, productcatalogus, webinar,… ontwikkeld? Dan vraag je je uiteraard af hoe je die het beste integreert op je website. Maak voor ieder conversiepunt een aparte landingspagina. We hebben het hier over een pagina zonder navigatie met maar één doel: gegevens ruilen voor je content-aanbod.
Plaats call-to-actions naar de landingspagina doorheen de website.
13. VERMIJD 100’EN POP-UPS OP JE MOBIELE WEBSITE.
Hoeveel procent van je website-bezoekers zijn mobiele bezoekers? Sowieso meer dan 25%. Tegenwoordig kunnen mobiele websites ontoegankelijk zijn door een overvloed aan pop-ups. Denk maar aan:
- Live chat
- Cookie-melding
- Pop-up met korting of voor een newsletter
- De meest vreselijke ads
- …
Zorg ervoor dat de mobiele ervaring niet frustreert. Schakel pop-ups uit op kleine schermen.
14. JE WEBSITE OPTIMALISEREN? A/B TESTING IS DE SLEUTEL.
Hierboven kreeg je enkele quick-wins om je website te optimaliseren voor meer leads. Toch willen we je nog een extra tip geven: maak gebruik van A/B testing. Het geeft je ongelooflijk waardevolle inzichten en zal alleen maar voor nog meer conversie zorgen.
Bij een A/B-test maak je een variant op de originele website-pagina om na te gaan welke het beste presteert. Je verdeelt je bezoekers volledig willekeurig over de originele versie en de variant. Zo kun je na een tijdje nagaan welke versie de meeste conversies oplevert. Die versie duid je dan aan als winnaar. En op naar de volgende test!
Tot slot: verander maar één element tegelijkertijd tijdens een A/B-test, anders weet je niet welk element voor meer/minder conversie zorgde.