Skip to content
Annelies Florquin 4 februari 2022 4 min read

Van controle naar vertrouwen en waarom dat werkt

De coronacrisis hakte er stevig in bij Anke Ulens, CEO van Vivaldis. In Hoofdstuk 3:1 van Confessions of a Marketer getuigt ze over haar struggles tijdens de eerste lockdown. Ook agencies kregen het zwaar te verduren en gingen op zoek naar een nieuwe manier van werken. Welke veranderingen bracht dat met zich mee? Welke lessen hebben we daaruit getrokken? En vooral, hoe kijken we naar de toekomst? We vroegen het aan Annelies Florquin, Client Service Director bij Dallas Antwerp.

Hoe heeft COVID het werken bij Dallas Antwerp veranderd?

Telewerken leek ons in het verleden onmogelijk. Ons werk is intrinsiek teamwerk, en menselijk contact is daarbij broodnodig. Ik geef dus eerlijk toe dat we initieel even panikeerden. Van de ene op de andere dag zaten alle collega’s kilometers van elkaar verwijderd en moesten we overschakelen op Zoom. Die paniek veranderde gelukkig snel in het besef dat ons team ontzettend goed zijn plan trekt, ook op afstand. Sindsdien maakten we echt de switch van controle naar vertrouwen. Dat vertrouwen is nodig en bleek ook al snel helemaal terecht.

"Telewerk is bij ons een blijver."


Waarom trokken jullie resoluut de kaart van vertrouwen?
 

Werknemers die achter je visie en missie staan en gemotiveerd zijn, doen wat ze moeten doen. Ze kennen hun verantwoordelijkheid en nemen die ook ten volle op. Gewoon, omdat ze hun job graag doen en geloven in wat ze doen. Onze collega’s zijn always accountable, één van onze kernwaarden. We weten dus dat we op hen kunnen rekenen, waar ze ook werken. Dat is meteen ook de reden waarom telewerk bij ons een blijver is. Ook als corona geen issue meer is – laat ons hopen dat die dag snel komt – krijgen onze teamleden de vrijheid om te kiezen tussen thuis- of kantoorwerk. We merken dat dat een enorme positieve impact heeft op ieders work-lifebalans, en ook dat komt ons bedrijf ten goede.

Hoe behoud je dan toch die teamspirit op afstand?

Dat is zeker niet eenvoudig. Niet alleen het management, maar zeker ook onze collega’s zelf leveren daar inspanningen voor. In het begin van de pandemie deden we elke maandag een check-in: iedereen kreeg de kans om in een call even zijn hart te luchten. Op vrijdag eindigden we de week met een round up: we bespraken onze highs en lows van de week en praatten even bij. Al snel bleek dat toch niet voldoende. Persoonlijke of moeilijke gesprekken voer je niet graag via een scherm en na een hele week achter je computer heb je nood om die zo snel mogelijk toe te klappen. Daarom hebben we – wanneer de maatregelen dat toelieten – toch op een creatieve manier enkele teamactiviteiten bedacht. Zo organiseerden enkele werknemers de ‘Dallas Dares, een virtueel spel met challenges en wat later een coronaproof teambuilding in kleine groepjes door de stad. Ook onze evaluatiegesprekken hielden we al wandelend, met een koffie in de hand.

Heeft corona ook een invloed gehad op de samenwerking met klanten?

Vreemd genoeg heeft de crisis ons dichterbij gebracht. Niet alleen maakten we allemaal hetzelfde door, maar we zaten plots letterlijk bij klanten thuis. Wanneer je kinderen op de achtergrond hoort of wat rommel ziet liggen, leer je elkaar toch persoonlijker kennen. Dat maakt de samenwerking intenser en ook beter. Daarnaast horen we onze klanten nu nog vaker. Een verre verplaatsing is niet meer nodig, dus hebben we meer tijd om hen persoonlijk op te bellen of even te videocallen.

Vind je dat je je zwaktes mag tonen tijdens een crisisperiode? Of stel je je als management beter sterk op?

Niets mis met menselijkheid en empathie, integendeel. En natuurlijk hadden wij het als management ook niet makkelijk. Toch ben ik voorzichtig in het tonen van die moeilijkheden. Op zo’n moment is meegaan in die negativiteit het laatste wat je moet doen.

Hoe bleef je dan positief?

Door niet bij de pakken te blijven zitten. We hebben als agency initiatief getoond en zijn proactief ideeën beginnen uitwerken voor onze klanten én voor onszelf. Zo lanceerden we een awareness campagne voor Numobi rond ‘het nieuwe normaal’. In een online video riep spokesperson Stijn Meuris de mensen op om stil te staan bij de toekomst van onze mobiliteit. Dat filmpje maakte heel wat tongen los en bracht echt een debat teweeg.

Als agency bedachten we ook de campagne #tijdelijkinzetbaar, een perfect voorbeeld van positiviteit. Net zoals de meeste bureaus waren we genoodzaakt om werknemers op tijdelijke werkloosheid te zetten. Maar dat impliceerde ook dat zij ‘tijdelijk inzetbaar’ waren. Met deze goodwill-actie zetten we onze skills in voor organisaties en bedrijven die doorgaans geen toegang hebben tot professionele marcom-hulp. Vakpers én reguliere pers schonken meteen veel aandacht aan dit initiatief en de positieve reacties stroomden binnen.

"Het geloof in onze imagine impact-positionering is nog sterker geworden.
Meetbare en doelgerichte creativiteit is belangrijker dan ooit."

 

Is de sector nog hetzelfde na twee jaar covid?

Zeker niet. Als paniekreactie werden de meeste budgetten bij de start van de eerste lockdown bevroren. Gelukkig realiseerden de meeste bedrijven vrij snel dat de wereld gewoon blijft draaien, ook tijdens een pandemie. Daarna is de digitale shift echt keihard ingezet. Traditionele media maken minder en minder deel uit van ons werk. Tegelijk is ook het geloof in onze Imagine Impact-positionering versterkt. Meetbare en doelgerichte creativiteit is belangrijker dan ooit.

 

New call-to-action