Wat er van ons, mensen, verwacht wordt in tijden van Covid-19 is ondertussen geweten. Handen wassen, niet hamsteren en de kinderen stilhouden tijdens confcalls. Maar wat zijn de richtlijnen voor merken, Marc Van Ranst? Moet ook een merk in zijn kot blijven? Zijn er voldoende mondmaskers voor marketeers?
De uitdaging is hoe dan ook groot. Zelfs organisaties die niet in hun voortbestaan bedreigd worden, vragen zich terecht af hoe ze met deze ongekende crisis moeten omgaan.
Hoe, bijvoorbeeld, communiceer je als merk op een moment dat de ene helft van je medewerkers thuis werkt en de andere helft tijdelijk werkloos is. Zeg je sowieso nog iets, en zo ja, wat dan, met welke woorden, tegen wie en met welk doel? Tussen alle opties zitten zowel valkuilen als opportuniteiten.
Kop in kas of kassa kassa?
Zo is er die ene klassieke reflex. Kop in kas en wachten tot de storm is overgewaaid. Maar hoe lang je in dat geval in foetushouding onder de vergadertafel moet liggen schuilen weet niemand. En wat blijft er over van je merk eens de storm voorbij is?
Niet het allerbeste idee dus, maar ook weer niet de grootse zonde. Die is voorbehouden aan de poging om te profiteren van de situatie. Als groothandel een 2+1 actie lanceren voor toiletpapier, ik zeg maar wat. Overal te lande worden dezer dagen videovergaderingen gehouden om plannen van aanpak te bepalen. Mogen we veronderstellen dat al die sluwe, mercantiele ideetjes die daar komen bovendrijven (we snappen het wel, je bent marketeer of je bent het niet) even snel afgeschoten als bedacht worden? Niemand wil de rond ziekenhuisbedden cirkelende gier zijn, toch?
Heeft jouw merk een stikmachine?
Het is nochtans ook weer niet zo heel moeilijk.
Wil je als merk die ene kerel zijn die trots een foto van zijn zestig rollen wc-papier post? Of die vrouw die zich vooral meent druk te moeten maken over het ietwat gebrekkige nederlands van Sophie Wilmès? Nee. Je wilt de vrouw zijn die zich aanbiedt om boodschappen te doen voor haar hulpbehoevende buren. De man die achter een stikmachine kruipt om mondmaskers te maken. Het kind dat zijn grootouders leert skypen. Je wilt, kortom, op jouw manier je steentje bijdragen.
Van #tijdelijkwerkloos naar #tijdelijkinzetbaar.
Dat lijkt voor de ene makkelijker dan voor de andere. Als je merk Janssens Pharmaceutica heet, kan je vollen bak op zoek gaan naar een vaccin. Maar wat doe je als je bedrijf, pakweg, schroeven en bouten fabriceert?
Het mooie is, in essentie doet het er niet toe of je een steentje, een steen, een rotsblok of een zandkorrel bijdraagt. Of een schroef of een bout. Belangrijker is dat je iéts doet, en dat de manier waarop je helpt aansluit bij de essentie van waar je merk voor staat. Facebook die gratis advertentieruimte weggeeft aan het WHO om foutieve informatie tegen te gaan, bijvoorbeeld. Of LVMH die tijdelijk de productie van parfum en cosmetica stopzet om zich te concentreren op het maken van desinfecterende zalf. Nieuwssites die hun paywall weghalen voor Corona berichtgeving.
Dat zijn dingen die de mensen begrijpen. Ze zijn geloofwaardig omdat ze logisch, bijna vanzelfsprekend zijn. En op die manier aan de juiste kant blijven van die vervelend dunne lijn tussen welgemeend altruïsme en plat opportunisme.
Applaus!
Schoenmaker, blijf dus ook in je Corporate Social Responsibility bij je leest. Al was het maar om de dingen betaalbaar te houden. Uiteindelijk wordt van je merk alleen een positieve houding verwacht en een eerlijke poging om voor wie of op welk vlak dan ook van nut te zijn. Vaak is dat gewoon een kwestie van budgetten realloceren.
Laten we daarbij vooral niet vergeten, er is niemand die beweert dat je van je CSR geen return zou mogen verwachten. In een ideaal scenario hangen de mensen binnenkort uit het raam om ook voor jouw merk te applaudiseren, maar voorlopig is een betere reputatie, een grotere klantenbinding en meerverkoop wellicht ook geen slecht resultaat.
"Ja ja, maar wat doet Dallas?"
Ook bij Dallas willen we graag helpen. Op een manier die ons eigen is en met de talenten die we in huis hebben. En met talenten bedoelen we de medewerkers die #tijdelijkwerkloos zijn.
Het idee is simpel. We veranderen die hashtag in #tijdelijkinzetbaar. En lanceren een oproep naar elk bedrijf, multinational, kmo, vzw, ngo, overheidsinstelling, boysband, caféploeg, kerkgemeenschap, swingersclub of wat dan ook… elke organisatie die in deze tijden wel wat creatieve hulp kan gebruiken. Een bloemist met een hangar vol onverkochte begonias. Een wedding planner met een plots problematische planning. Een Italiaans restaurant met een nieuwbakken perceptieprobleem. We geven maar wat voorbeelden.
We selecteren drie uitdagingen en laten er een dag lang gratis en voor niks een team van uiteenlopende talenten op los. Want we zijn misschien wel tijdelijk werkloos, maar nooit ideeënloos.
Doen we daarmee genoeg? We doen alvast iets.
We geloven in de kracht van een idee. Onze ingebakken reflex om problemen vanuit een ander perspectief te bekijken kan voor concrete oplossingen zorgen. En zoniet hebben we op z’n minst onze #tijdelijkwerkloos medewerkers iets anders om handen gegeven dan het miljoenste spelletje skipbo met de kinderen. Dat helpt ook.
Stay ondertussen safe & at home, en tot binnenkort.