Skip to content
Header 85
Jasper Wouters 17 augustus 2018 4 min read

De voordelen van marketing automation op een rij.

Marketing automation is een trend waarover al veel inkt is gevloeid.

Maar wat is dat nu precies? En nog belangrijker, wat kan deze trend nu precies betekenen voor jouw bedrijf? 

Marketing automation is het automatiseren van bepaalde repetitieve marketingtaken aan de hand van software. Hierdoor krijgt de juiste persoon de juiste content op het juiste tijdstip.

Dit is de marketing automation definitie die wij hanteren binnen Dallas Antwerp.

Concreet wil dat zeggen dat taken die een marketeer elke keer opnieuw moet doen, geautomatiseerd kunnen worden of beter afgestemd op elkaar. Daardoor wint jouw marketingteam tijd.

We sommen nog meer voordelen op in deze blog.

Het automatiseert repetitieve taken

“Help, ik moet nog enkele Tweets de wereld insturen, maar zondag zit ik aan zee”, “Damn, vrijdag moet onze nieuwsbrief buiten, maar ik ben er niet.” Al deze paniekaanvallen zijn verleden tijd met marketing automation.  Want daarmee zet je alle online communicatie tijdig op en zal niemand doorhebben dat je er niet bent.

Social posting HubSpot

Het grote voordeel hiervan is dat je communicatie dus ook gelijktijdig kunt inplannen. Het groeperen van diverse taken levert je een enorme tijdswinst op. Een e-mail versturen naar een nieuw contact of het inplannen van een Tweet, het zijn taken die een marketeer elke dag opnieuw moet herhalen. Door dat te automatiseren kun je tot 30% van je tijd efficiënter besteden. 

Welke taken kun je zoal automatiseren? 

  • Het versturen van opvolgmails naar nieuwe of gekwalificeerde contacten;
  • Het kwalificeren van leads;
  • Het personaliseren van massamails;
  • Het personaliseren van content op je website of blog;
  • Het beheren van je social media kanalen;
  • Het verzamelen van analytics van meerdere platformen zoals sociale media en website analytics;
  • A/B testing;
  • ... 

Het laat marketing & sales met elkaar praten

We zijn geen fan van het woord smarketing (sales + marketing), maar het heeft wel een positieve impact op je resultaten. Helaas zien we nog steeds spanningsvelden tussen marketing en sales. Met marketing automation zet je de kat bij de melk en laat je marketing en sales met elkaar praten.

Je triggert een gezamenlijke doelstelling: lead generation. Met marketing automation kun je de kwalificatie van prospects inschatten op basis van vooraf bepaalde criteria. Deze criteria moet je samen met sales opstellen, want zij weten vaak wanneer iemand klaar is om te kopen. Een handige tip? Laat sales de velden van je websiteformulieren bepalen. Door dergelijke kleine taken samen uit te voeren, stem je marketing en sales beter op elkaar af. En dat op een natuurlijke manier.

Met je marketinginspanningen connecteer je gekwalificeerde leads en wanneer ze klaar zijn om te converteren, neemt sales de lead over. Marketing automation slaat dus een brug tussen beide departementen.

giphy_4-1.gif

Meer conversie en kwalitatieve leads

Marketing automation draagt bij tot een betere conversie en kwalitatieve leads. Dat blijkt uit onze ervaring en ook uit onderzoek van marketingsherpa. Volgens hun onderzoek kan de conversieratio met 79% toenemen als je inzet op lead scoring. Met lead scoring ken je bepaalde scores toe aan nieuwe leads als ze aan bepaalde criteria voldoen. En ook dat proces kan volledig geautomatiseerd worden met de juiste software. Dat heeft als waanzinnig gevolg: een mogelijke stijging van de opbrengst met 41%. Lees hier meer. 

Betere marketing met minder tools

Gedaan met een Excel-sheet waarin alle wachtwoorden staan. Gedaan met 3 verkeerde pogingen om je wachtwoord in te geven. Gedaan met continu je wachtwoord te resetten. Gedaan met verschillende wachtwoorden te onthouden voor MailChimp, Geckoboard, HootSuite ...

Eén platform waarmee je de volledige online marketing van jouw bedrijf kunt beheren? Met marketing automation heb je alles bij de hand met slechts één wachtwoord. Dat zal wel lukken om te onthouden, niet?

Het biedt meer relevantie voor jouw klant

“Ken je doelgroep” is een oeroud marketingprincipe, maar in deze tijden relevanter dan ooit. Breng je ideale klanten in kaart en zorg voor strakke buyer persona’s. Geen idee hoe je hieraan komt? Wij leggen het je stap voor stap uit.

Wanneer je je ideale klanten in kaart hebt gebracht, ken je ook hun grootste zorgen. Zo kun je content aanbieden op basis van een specifiek profiel. Je weet dat een LinkedInpost meer impact heeft op persona A, want persona B heeft heel weinig digitale voeling. Die kennis haal je met één klik uit marketing automation software. En het gaat nog verder.

Met marketing automation kan je ook volledig gepersonaliseerde, relevante ervaringen aanbieden, zonder dat iemand in het marketing team elke keer opnieuw op een knop moet duwen. Sterkere communicatie met je doelpubliek is dus verzekerd.

Schaalbare marketing

Valt er een ijzige stilte als iemand je vraagt: “En, wat brachten je marketinginspanningen op?”. Door repeterende taken en processen te automatiseren maak je je campagnes meteen schaalbaar. Dingen die goed werken, kan je in enkele seconden herhalen en uitdiepen. Je hoeft dus niet meer overal data te gaan verzamelen en kostbare tijd te verliezen met optimalisaties. Alles wat je nodig hebt, kan je onmiddellijk oproepen.