Veel adverteerders betalen vandaag om hun verhaal onder de aandacht van andermans publiek te duwen. Dat is vaak hun marketingstrategie. Een dergelijke aanpak valt hoe langer hoe meer tegen: het wordt alsmaar minder efficiënt en je moet er steeds meer geld voor ophoesten. Inbound marketing biedt hier een uitstekend alternatief: het is efficiënt én betaalbaar. Maar je moet het wel aanpakken zoals het hoort…
Wat is het?
Inbound marketing is de aanpak waarbij alles draait rond het bouwen van waardevolle ervaringen die een positieve impact hebben op mensen en op je bedrijf. Hoe doe je dat? Je haalt met nuttige content mogelijke klanten en mensen die al klant zijn naar je website of blog. Wanneer je de aandacht hebt, start je de conversatie op met bijvoorbeeld email en chat. En je belooft dat je hen waarde zult blijven bieden. Uiteindelijk overtref je hun verwachtingen wanneer je je als raadgever en expert in hun situatie blijft inleven.
Waarom werkt inbound marketing goed?
In tegenstelling tot outbound marketing, hoef je niet de strijd aan te gaan en te knokken voor de aandacht van mogelijke klanten. Je ontwikkelt immers content die een antwoord biedt op de problemen en behoeftes van je ideale klanten. Daarmee trek je gekwalificeerde prospects aan. Tegelijkertijd boezem je vertrouwen in en je creëert geloofwaardigheid voor je zaak.
Inbound is een filosofie
Inbound marketing maakt deel uit van een grotere beweging die inbound heet.
Het is een methode waarmee je mensen aantrekt, engageert en positief verrast. Op die manier ontwikkel je een business die waarde biedt en vertrouwensrelaties opbouwt. Technologie evolueert razendsnel. Inbound geeft je een houvast om ondanks alle technologie toch zaken te blijven doen op een menselijke en behulpzame manier.
Je communicatie wordt beter, je verkoopproces wordt beter en je helpt je klanten beter vooruit. Wat goed is voor je klanten, is goed voor je business. Op lange termijn komt dat je bedrijf alleen maar ten goede.
De inbound methodologie
De inbound-methodologie heeft 3 fases: mensen aantrekken, warm laten lopen (tot ze uiteindelijk klant worden) en aangenaam verrassen. Bedrijven die inbound toepassen, gebruiken de methodologie om vertrouwen, geloofwaardigheid en momentum te bouwen. Alles komt erop neer dat je waarde toevoegt bij elke stap die klanten zetten in hun traject met jou.
Wanneer je het vanuit zakelijk oogpunt bekijkt, dan staat de methodologie voor de groei van je business. Tevreden klanten leveren energie die voor groei zorgt. Ofwel omdat ze opnieuw bij je kopen. Of omdat ze zo positief over je praten dat mensen uit hun netwerk ook klant bij je worden. Het omgekeerde is evengoed waar. Zo kunnen je klanten ontevreden zijn omdat wat jij hen aanbiedt niet de geschikte oplossing voor hen is. Of omdat je niet doet wat je hen hebt beloofd. Ontevreden klanten zetten een rem op je groei.
Het is goed als iedereen in je team doordrongen is van de inbound-aanpak. Want dan heeft iedereen die met je zaak in aanraking komt altijd een positieve ervaring. Waar ze zich ook bevinden in de buyer's journey.
Mensen aantrekken is niet uitsluitend de taak van je marketing-mensen. Mensen warm maken voor wat jij te bieden hebt, is niet uitsluitend de taak van je verkopers. En mensen aangenaam blijven verrassen is niet uitsluitend de taak van wie binnen je bedrijf verantwoordelijk is voor service. Wil je dat je klanten heel graag en heel lang klant bij je blijven? Dan moet iedereen van je bedrijf die met klanten in aanraking komt weten hoe ze vanuit hun functie mensen aantrekken, warm maken en positief verrassen. En zo groeit het vertrouwen in je merk.
Hoe pas je de inbound methodologie toe in marketing?
Het doel van elke inbound marketeer bestaat erin nieuwe klanten aan te trekken, hen massaal warm te laten lopen voor je bedrijf om hen dan –nadat ze klant zijn geworden– persoonlijk aangenaam te (blijven) verrassen. Marketeers, verkopers en iedereen die verantwoordelijk is voor service zorgen er samen voor dat het vliegwiel efficiënt blijft draaien zodat je business groeit.
Wat is je verhaal?
Waarom doet je bedrijf wat het doet? En, neen, 'geld' is niet het goede antwoord. Geld is je beloning voor goed geleverd werk. En dat is veeleer een gevolg dan een reden. Het is belangrijk dat je in een paar zinnen glashelder kunt vertellen waar je merk voor staat. Dan wordt het hele vervolgtraject meteen een pak makkelijker.
Wie heeft iets aan je verhaal?
Op basis van je verhaal bepaal je voor wie jouw verhaal het meest relevant is. Dat doe je het best met de ontwikkeling van buyer personas.
Is je verhaal aangepast aan waar geïnteresseerden zich bevinden in de buyer's journey?
Alleen maar content produceren en het daar vervolgens bij laten, is niet langer een goeie optie. Je moet er vandaag actief voor zorgen dat je verhaal z'n weg vindt naar de juiste persoon, op het juiste moment en in de juiste context. Dat doe je als je je content afstemt op de verschillende fases van de buyer’s journey.
Aantrekken
Je wilt niet dat je website overspoeld wordt door Jan en alleman. Je wilt vooral mensen op bezoek die hoogst waarschijnlijk leads worden. Om daarna klant te worden. En uiteindelijk een tevreden klant die over jou praat tegen familie, vrienden en kennissen.
Maar hoe krijg je net die mensen naar je website? Dat doe je met relevante content die op het geschikte moment onder ogen komt van de mensen die er baat bij hebben.
- Je zorgt ervoor dat je content SEO-gewijs optimaal scoort. Je wilt immers dat mensen bij jou uitkomen als ze op zoek zijn naar oplossingen die jij kunt helpen realiseren.
- Je gebruikt je eigen kanalen (blog, video, sociale media, …) om je content te verspreiden.
- Je zet betalende advertenties in zodat je doelgroep je leert kennen en ontdekt hoe je merk behulpzaam kan zijn.
- Je houdt goed bij wat werkt en schaaft bij waar nodig.
Warm maken
Praat met je prospects via de kanalen die zij verkiezen. Gebruik email, bots, live chat of messaging apps. Zo bouw je duurzame relaties.
- Gebruik CTAs, formulieren and lead flows zodat je je bezoekers leert kennen.
- Gebruik alle informatie die je in je CRM hebt over prospects en klanten om hun ervaring persoonlijker te maken met behulp van 'smart content'.
- Maak de hele buyer's journey aangenamer met emails en workflows (lead nurturing).
- Werk merkentrouw in de hand bij welbepaalde doelgroepen met wat je op social media publiceert of adverteert.
Aangenaam verrassen.
- Gebruik email en marketing automatisering zodat je altijd op het juiste moment de juiste informatie aan de juiste persoon kunt bezorgen.
- Ontwikkel content die je prospects makkelijk kunnen delen met familie en vrienden in het formaat van hun voorkeur.
Wat doet het nu voor je?
Met inbound marketing bouw je aan een vertrouwensrelatie met prospects en klanten. We spreken hier per definitie niet over een korte-termijn-strategie. Wel over een aanpak die gericht is op helpen, kennisoverdracht en het oplossen van problemen.
Dat je via inbound marketing ook nog de mensen bereikt die je niet meer vindt via traditionele weg, is mooi meegenomen. Maar de essentie is deze: via inbound behandel je prospects en klanten niet langer als gegevenspunten maar gewoon weer als mensen. En dat loont. Voor iedereen.
Haal zelf je inbound marketing certificaat.
Wil je communicatie meteen goed aanpakken? Of wil je dat binnen je bedrijf iedereen dezelfde –juiste– termen gebruikt zodat er geen misverstanden zijn en je ook makkelijker kunt samenwerken met een partner als Dallas? Of je bent gewoon leergierig? Dat zijn allemaal waardevolle redenen om zelf je inbound certificaat te halen. Alles wat daarvoor nodig is, is een beetje van je tijd, een beetje van je aandacht en een kleine inspanning. En je bent weeral een pak slimmer. Veel succes!