<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=357436&amp;fmt=gif">
Header 16.jpg

Weet jij wat je laatste campagne heeft opgeleverd?

Olivier De Laet
Geschreven door Olivier De Laet
8 augustus 2018
witvlak1

Prestigieuze awards. Onze sector heeft er meer dan genoeg. Of het nu de CCB Awards, de Cresta Awards of het Cannes Lions International Festival of Creativity is. Overal ter wereld, van het Casino in Knokke tot in het kloppende hart van NYC, worden beeldjes uitgereikt. Al die beeldjes staan symbool voor ongeremde creativiteit. Elk jaar opnieuw zijn er wel enkele campagnes die ons verstommen omdat ze de grenzen verleggen. Toch komen resultaten zelden of nooit ter sprake bij deze awards. Geen ‘case movie’ resultaten, maar échte resultaten zoals: hoeveel winst heeft de klant nu opgehaald door deze campagne?

Imago vs. performance

Er zijn - grofweg - twee manieren om een communicatiecampagne op te zetten. Er zijn de grote imago-campagnes die vaak in de prijzen vallen. Het gaat hier over spectaculaire stunts, de SuperBowl tv-spots en creatieve billboards of advertenties. Dit zijn de campagnes die een onderdeel worden van onze populaire cultuur. ‘Push to add drama' of ‘Sebiet no more koffiekoeken for you’. En dan is er ook nog actiegerichte communicatie. Google Adwords, social media ads en remarketing banners. Deze laatste categorie mixt creativiteit met wetenschap en probeert in real time in te haken op het aankoopproces van consumenten.

 

Imago-communicatie bespeelt de massa. Actiegerichte communicatie bespeelt een individu.

Binnen Dallas wordt er vaak gediscussieerd over wat er nu inbound marketing is en wat outbound marketing. Ook op Inbound 2015 is dit een ‘hot’ discussiepunt. In theorie zou elke vorm van reclame in de categorie outbound marketing moeten vallen. Omdat die grote campagnes je ongevraagd onderbreken. Je bekijkt een film op tv, hij wordt onderbroken door een reclameblok. Je wandelt van de trein naar je werk, er wordt een zakje chips in je handen gepropt. Dat kan soms best leuk ingekleed zijn, maar kopen we daardoor nu echt - bewust - méér?

Wat dan met die actiegerichte communicatie? Is het écht uit den boze om één van je blogartikels met een betalende advertentie te promoten? Neen. Absoluut niet. Op één voorwaarde: het moet relevant zijn. Je blogartikel moet behulpzaam zijn en een vraag in het aankoopproces beantwoorden. Als je targeting en keyword-onderzoek op punt staan, onderbreek je bovendien niemand. In tegendeel, je zorgt er zelfs voor dat die persoon sneller zijn weg vindt in de informatie-tsunami.

LinkedIn Create - Targeting

Marketing automation werkt de blind spots in je rapportage weg

Het mooie aan inbound marketing is dat de ROI ervan verder gaat dan het aantal bezoeken of het aantal leads. Dankzij marketing automation software zoals HubSpot is de cirkel namelijk volledig rond. Deze software laat toe om marketing activiteiten te identificeren die ook effectief voor sales en klanten zorgen. Je weet met andere woorden in geen tijd hoeveel elke geïnvesteerde euro je heeft opgebracht. En als je dat weet, weet je ook hoe je jouw marketing aanpak én sales aanpak moet bijschaven voor nóg meer resultaat.

Er is echter een probleem. Op dit moment laat geen enkele marketing automation software toe om je actiegerichte advertenties rechtstreeks mee op te nemen in die rapportage. Tracking URL’s zijn uiteraard een deeloplossing maar als iemand de vraag stelt: “In welke Google Adwords advertentie moeten we meer geld investeren om meer klanten binnen te halen?” is er eigenlijk niemand die een 100% sluitend antwoord kan geven. Of is er toch iemand?

 

HubSpots gloednieuwe Ads Add-on maakt de cirkel rond voor LinkedIn & Google AdWords

Eén van de 9 gloednieuwe producten die HubSpot gisteren voorstelde, bevat dé oplossing. De Ads manager laat namelijk toe om te identificeren welke actiegerichte ads het meest winstgevend zijn. Letterlijk winstgevend.

De tool wordt momenteel uitgerold met LinkedIn Ads en Google Adwords. Andere platformen worden later toegevoegd. Door deze vernieuwing kan je dus je inbound marketing campagnes op LinkedIn en Google opzetten, beheren en optimaliseren binnen HubSpot. Je kan extra investeringen perfect verantwoorden en aangeven hoeveel extra klanten er uit die investering zullen komen. Om het kort en bondig te stellen: door deze vernieuwing ben je in staat om te zeggen “Als je € x investeert in Google AdWords zal je x nieuwe klanten krijgen.” Het gokken is hierdoor voorgoed afgelopen. Actiegerichte communicatie wordt zo betrouwbaar als wetenschap.

Ads ROI Dashboard

Wil je meer weten over dit nieuwe HubSpot product? Of wil je alles weten over de andere nieuwigheden. Ontdek alle nieuwigheden van HubSpot of vraag hieronder een First Impact Exercise aan.

hoe-kan-jouw-merk-meer-impact-hebben

Ook interessant

Deze verhalen over Campagnes