<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=357436&amp;fmt=gif">
Header 42

Welke digitale kanalen moet een bedrijf uit de bouwsector inzetten?

Jasper Wouters
Geschreven door Jasper Wouters
16 augustus 2018
witvlak1

Het aantal contacten dat je tijdens het walhalla van de bouwsector, Batibouw, verzamelt dankzij een leuke actie is waarschijnlijk indrukwekkend, maar droogt ook gaandeweg uit.

Nietwaar?

Wat wil je de rest van het jaar doen om nieuwe leads binnen te halen? Zul je de verzamelde contacten blijven bemailen met alle mogelijke productaankondigingen en campagnes? Of is er een andere manier waarop je structureel meer en meer leads kunt verzamelen voor je bedrijf?

Uiteraard het tweede, maar waar moet je beginnen? Scroll even verder en ontdek enkele adviezen over hoe je digitale kanalen kunt inzetten in de (ver)bouwsector. 

Website: het hart van je digitale marketingstrategie.

Je website is de basis van een goede online marketingstrategie. Zeg maar gerust: het kloppend hart. Zonder een deftige website stuikt heel je strategie als een pudding in elkaar. Met andere woorden: dit is het absolute vertrekpunt waar je je productenaanbod kunt neerzetten. Toch mag je het absoluut niet zien als een productcatalogus. Vertaal je producten door naar voordelen voor de consument.

Een concreet voorbeeld?

Neem nu zonwering. Mensen plaatsen het omdat het de warmte tegenhoudt, een lagere energiefactuur oplevert en een gevoel van privacy geeft. Als aanbieders van zonweringen weten dat comfort, geld en veiligheid belangrijke factoren zijn, moeten ze dat formuleren als concrete voordelen voor de consument. In dit geval moet je de consument laten voelen dat zonweringen hun problemen oplossen.

Dit zou dan bijvoorbeeld op je website kunnen staan: ‘Zalig hé, de zon. Wel, niet altijd… In de zomer zorgt de zon vaak voor een overhitting van je woning. In de winter daarentegen staat de zon zo laag dat ze steeds voor verblinding zorgt. Wist je dat je met een kwalitatieve zonwering nooit last zult hebben van bovenstaande herkenbare situaties? Bovendien verlaagt dit je energiefactuur met minstens 5%. Ontdek hier alle voordelen van zonwering.”

Dat is wat anders dan: ‘Met rolluiken en zonweringen Verboven houd je de zon uit je ogen. Wij zijn specialist in rolluiken en zonwering. Bekijk ons assortiment.”

Eerlijk: bij wie vraag je eerst een offerte?

Je website is het vertrektpunt van je digitale strategie.


Enkele communicatietips voor je website

Dit is slechts één optimalisatie die je kunt doorvoeren op je website. Ontdek hieronder nog tips op je website om te toveren tot een leadparadijs:

 • Wees inspirerend: toon realisaties en projecten. Een extra tip hier: laat zien waarvoor je producten en/of diensten dienen in de praktijk. Vertel welke producten heb je gebruikt voor dit project en licht dit toe.
 • Bouw vertrouwen op met reviews: testimonials maken of kraken je business. Niet overtuigd? Doe even de test bij jezelf. Stel: je gaat naar een dorpje in de Ardennen. Vervolgens zoek je op het internet waar je goed kunt eten. Vervolgt kom je op TripAdvisor en stoot je op twee restaurants. Het ene is nog niet beoordeeld en het andere heeft vier reviews van mensen die vol lof spreken. Waar zul jij gaan tafelen?
 • Spreek mensentaal: vermijd technische termen of afkortingen als je een product of dienst beschrijft. Nope, wij weten echt niet wat RAL19085 of een PVC-geëxtrudeerd clipsprofiel met een te combineren doekpees van Ø3MM is.
 • Praat niet over hoe goed je bent, maar toon het. Dit komt neer op een samenvatting van hierboven: toon dit op de manier hoe je je teksten schrijft, met realisaties, met reviews, etc.
 • Reageer zo snel als je kunt op online aanvragen. Als iemand je showroom binnenstapt en hij roept: ‘ik wil een offerte!’, laat je hem staan? Waarom doen veel bedrijven uit de bouwsector dit online wel? Sommige laten gewoon niets van zich horen, terwijl ze toch een online tool voorzien voor een offerte-aanvraag.
 • Denk aan de verschillende doelgroepen die op je website belanden. Zorg dat je website breed genoeg is om verschillende doelgroepen op te vangen.

Wil je meer tips om je website om te vormen tot een leadparadijs? Kom gewoonweg eens met ons praten

Wil je weten hoe je website op dit moment scoort? Vraag dan volledig kosteloos je online conversiepotentieel aan.  

Jouw bedrijf op Google

Een andere manier om goed gevonden te worden is je bedrijf registreren bij Google. Wanneer iemand op je merknaam zoekt, krijgen ze automatisch een bedrijfsprofiel aan de rechterkant te zien. Hieronder zie je een voorbeeld van Coolblue:

Jouw bedrijf op Google?

Hoe je dit doet, leg ik zo meteen in een filmpje van slechts 6 stappen uit.

Wat zijn de voordelen hiervan?

 • Online zichtbaarheid: de personen die op je merknaam zoeken krijgen meteen een zeer visueel voorbeeld van je organisatie. Ze zien het logo en sfeerbeelden van de showroom. Vervolgens zien ze ook interessante informatie zoals het adres (waarmee ze met één klik een routebeschrijving kunt raadplegen), website en openingsuren. En wat zien we ook? Beoordelingen van tevreden klanten!
 • Je staat op de kaart: Wanneer je je bedrijfsgegevens verifieert, zal je bedrijf verschijnen op Google Maps. Zo kunnen klanten een routebeschrijving naar je bedrijf opvragen. Hierbij verschijnen ook alle contactgegevens en reviews.
 • Vindbaar op verschillende apparaten: Of je klant nu thuis of onderweg op zijn laptop, iPad of gsm naar je merk zoekt, zal hij hetzelfde bedrijfsprofiel inclusief de juiste informatie terugvinden.

Ontdek hieronder hoe je je bedrijf registreert bij Google.

 

Bloggen: dé manier om te scoren bij Google

Wil je je liefde aan Google kenbaar maken? Start dan met bloggen. En wel hierom:

46% van alle internetgebruikers leest minstens een blog per dag. (HubSpot Science of Blogging)

Bloggen moet je ook hierom doen:

 • B2B marketeers die bloggen krijgen gemiddeld 67% meer leads dan marketeers die dat niet doen. (HubSpot State of Inbound)
 • Marketeers die van bloggen een prioriteit maken, hebben 13 keer meer kans op een positieve ROI. (HubSpot State of Inbound)
 • Blogs staan gerangschikt op de vijfde plaats in het klassement van meest betrouwbare online bronnen. (HubSpot Science of Blogging)

Wanneer je start met bloggen, moet je er wel op letten dat je blogt rond een onderwerp waarop zoekvolume zit. Hiervoor gebruik je Google Keyword Planner of alternatieven zoals Keywordtool.io of Wordstream. Focus niet op short-tail keywords zoals ‘Isolatie’, maar op langere keywords zoals isolatie plaatsen, isolatie voordelen, isolatie premies, isolatie materiaal en isolatie <vul stad in>. Zo maak je meer kans op topposities in Google.

Concrete titels die je klakkeloos mag kopiëren:

 • Bespaar op je energiefactuur met deze isolatietips.

 • Ontdek of je plannen in aanmerking komen voor de Vlaamse renovatiepremies.

 • Met deze geheimen plaats je isolatie als een professional.

 • Overleef de zomer met zonneweringen op maat.

 • Badkamer renoveren? Lees eerst volgende aandachtspuntjes.

Wil je ook leuke blogtitels schrijven zodat je blogs gelezen worden? Download dan onze gids en leer schrijven als een professional.

Waarom bloggen?


Facebook: toon je ware gelaat

“Is Facebook nog niet passé?” zullen enkelen denken. Wel, Facebook is nog steeds niet achterhaald voor bedrijven. Het kan echt je business nog laten groeien. Met 1.6 miljard actieve profielen is de kans vrij groot dat je doelgroep prominent aanwezig is.

Om te communiceren naar je doelgroep zijn er verschillende strategieën, formats of creatieve ideeën. Maar het belangrijkste is: wees gewoon eerlijk en oprecht als merk. Sorry voor het Bond Zonder Naam advies, maar we blijven het herhalen zolang de bedrijven dat advies naast zich neerleggen.

Vergeet dus je marketingverhaaltje en al je promoties. Vertel je échte verhaal. Niemand zit te wachten op leuk verpakte, opgeblazen USP’s. Facebook is een sociaal medium. We onderstrepen even sociaal. Het draait om tweerichtingsverkeer, interactie en een relatie opbouwen. En in welke relatie mag je alleen maar opscheppen, of nog erger, liegen?

Toon foto’s van achter de schermen. Zet je personeel in de kijker, toon realisaties van klanten inclusief quotes, en zo meer. De mogelijkheden zijn enorm. Wanneer je een Facebookpagina hebt, zullen mensen hier reviews op achterlaten. Reageer op deze reviews ongeacht of ze positief of negatief zijn. Zorg voor een snelle responstijd zodat de consument beseft dat je met hem persoonlijk bezig bent.

Een goed onderhouden Facebookpagina kan bloed, zweet & tranen kosten. Wanneer je naar de resultaten gaat kijken, zakt de moed helemaal in je schoenen. “Doe ik dit allemaal voor 2 likes en 100 impressies?” vraag je je luidop af. Je kunt aan je vrienden en familie vragen of ze je berichten liken en delen, maar brengt dat iets op, denk je? Een andere, juistere oplossing is sponsoring van berichten.

LinkedIn: deel relevante content

Een ander sociaal medium waarop je echt moet in zetten is LinkedIn. De kans dat je hieruit leads haalt is groter dan op ander sociale kanalen. LinkedIn is een zakelijk kanaal. Wanneer mensen je volgen op Linkedin, betekent dit dat ze echt geïnteresseerd zijn in je diensten of producten.

De berichten hier mogen zakelijker. Praat over je bedrijf, de omgeving en de groei die je voor ogen hebt. Deel - in de ideale wereld - je eigen relevante blogberichten of deel interessante artikels uit je sector. Zo toon je dat je bezig bent met wat er leeft. Dit geeft de consument vertrouwen.

Inzetten op sociale media heeft ook een positief effect op je ranking in Google. Als je pagina’s leven, zal Google je belonen met betere posities. Daarnaast wordt ook je bedrijfsprofiel op LinkedIn vindbaar in de zoekmachines. Dit effect wordt groter wanneer medewerkers op hun persoonlijk profiel aangeven dat ze bij je werken. Doe de test hier

Instagram/Pinterest: het oog wilt ook wat

Visuele kanalen als Instagram en Pinterest lenen zich er perfect tot toe om een community te creëren. Je zal hieruit geen massa leads scoren, maar toch is het belangrijk om aanwezig te zijn in de leefwereld van je doelgroep.

Instagram geeft je de mogelijkheid om je merk, diensten en op een leuke manier tentoon te stellen. Als bedrijf uit de bouwsector kun je mooie foto’s van realisaties of achter de schermen plaatsen. Bovendien zit je met een tweerichtingsverkeer zodat je fans meteen kunnen feedbacken.

Enkele #instatips:

 1. Gebruik steeds dezelfde filter zodat je een duidelijke stijl afbakent.
 2. Maak gebruik van Geotags.
 3. Gebruik de juiste #hashtags. Ga zeker eens op verkenning uit en bekijk welke hashtags binnen je sector gebruikt worden.

Goed bezig Heijmans!

Met Pinterest verzamel je eerder ideeën voor de eindgebruiker. Zo kun je bijvoorbeeld alle foto’s op je website Pinnable maken. Wanneer die afbeeldingen gepind worden, zullen deze vaak 'gerepind' worden en zal er een sneeuwbaleffect ontstaan. Zo verhoog je de trafiek naar je website en kruip je in de rol als influencer. 

Ook Livios heeft het begrepen 

Videocontent: geef je doelgroep informatie op een efficiënte manier

In elk trendrapport lees je: videocontent wordt hip. Fout. Videocontent is hip. Hoeveel video’s kijk je per dag? Veel hé? Dat is op zich niet vreemd, want video is één van de meest doeltreffende kanalen om een bepaalde boodschap over te brengen en op grote schaal te verspreiden. Dit komt omdat er tegenwoordig té veel informatie te vinden valt. De mensheid vraagt naar een efficiënt kanaal om snel iets te weten te komen. En video is het antwoord op deze vraag.

Zet videocontent in door middel van how-to’s. Zo kun je een concept/videoreeks ontwikkelen zoals ’60 seconden’. 

 • Herken de juiste isolatie in 60 seconden.
 • Je rolluiken spic en span in 60 seconden.
 • Vraag online naar je renovatiepremies in 60 seconden

Ook filmpjes van de sfeer, projecten, walktrough’s, 3D-tekeningen, hoe je veilig producten gebruikt,… zijn mogelijk. Laat je niet afschrikken door tijd. Je weet wat ze zeggen: ‘It always seems impossible until it’s done

Videocontent 

E-mail: bundel je content

Al deze bovenstaande content kun je verzamelen en mailen naar je database in de vorm van een nieuwsbrief. Zorg voor een evenwichtige nieuwsbrief die er bovendien ook mooi uitziet. Er mogen promoties instaan, maar wissel genoeg af met leuke, relevante content. Schrijf ook een beklijvende headline zodat je mensen triggert om hem te openen.

Dus niet: 'Het overzicht van Dakwerken Wouters'

Wel: 'Ken jij deze geheimen om te besparen op je energiefactuur al?'

Voor e-mailmarketing kun je programma’s zoals MailChimp, Campaign Monitor of all-in-one platformen als HubSpot inzetten.

Wil je leren hoe je al deze kanalen inzet zonder een heel leger marketeers in te huren? Wil je leren hoe je al deze kanalen aan elkaar kunt linken? Wil je het pad van al je leads in kaart brengen?

New call-to-action

Ook interessant

Deze verhalen over Strategie