<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=357436&amp;fmt=gif">

Kom op tegen Kanker scoort met spot over binnen roken.

Een klassieke tv-campagne met een sterk idee werkt.

Hoe bereik je rokende ouders? Via hun kinderen natuurlijk. Maar wij gingen een stapje verder. In deze campagne lieten we de knuffels van de kinderen hun verhaal doen, als woordvoerders van de kinderen. Een originele invalshoek die gesmaakt werd in Vlaanderen.

Een klassieke tv-campagne met een sterk idee werkt.

Deze bekroning werd behaald dankzij:

Enorme reikwijdte
Tv-zenders namen spots over
Gedragsverandering
(niet exact meetbaar)
video
video

De briefing

Elke dag leven 68.000 kinderen thuis in de giftige tabaksrook van hun ouders. Tijd om daar iets aan te doen, vond Kom op tegen Kanker.

De aantoonbare gezondheidsrisico's (o.a. meer kans op astma, longontsteking en bronchitis) worden onderschat en het rookgedrag wordt nauwelijks aangepast. Zo denken velen dat het geen kwaad kan als je rookt onder de dampkap. Of als de kinderen niet thuis zijn.

Kom op tegen Kanker vroeg aan Dallas Antwerp om deze misverstanden uit de wereld te helpen en rokende ouders te sensibiliseren.

Heb jij voor ons ook zo'n uitdaging?

Het Idee

Bij rokers leeft het het idee dat ze hoe langer hoe meer als paria's worden behandeld. Een campagne die roken in eigen huis ‘verbiedt’ zal dus niet met open armen ontvangen worden.

Dé uitdaging: een zo duidelijk mogelijke boodschap brengen op een zo verteerbaar mogelijke manier. Daarom schakelden we sympathieke spokesmen in: het speelgoed van de kinderen.

Binnen roken is nooit oké

Deze campagnelijn werd doorvertaald naar de tv-spots. Daarin nemen een Playmobil-figuurtje en een knuffelaap de verdediging van het afwezige kind op zich. Ze wijzen rokende ouders op hun gedrag en vragen hem of haar buiten te gaan roken.


De tv-campagne werd ondersteund door een breed informatieluik waarvan de website nooitbinnenroken.be de centrale hub was. Daarin werd vooral gefocust op begeleiding. Het reikte rokende ouders concreet advies aan en bruikbare tips om hun rookgedrag te wijzigen. Artsen en andere zorgverleners kregen tools om het gesprek met rokende ouders aan te gaan.

“Blij dat we een toon vonden zonder met het vingertje te wijzen.”

Paul Popelier, Senior Creative

Deliverables

De hele campagne draait rond de 2 tv-commercials die binnenrokers aanspreken op hun rookgedrag. Ze leiden onze doelgroep naar de campagne-website, www.nooitbinnenroken.be, waar info gegeven wordt over de schadelijke gevolgen van binnen roken, misverstanden, tips, een quiz.
Daarnaast zorgen de advertenties voor de nodige campagne-awareness.

Brand Impact

  • Tv-spots
  • Campagnewebsite
  • Print

Digital Marketing Impact

  • Merkstrategie
  • Campagnestrategie

"Deze tv-spot is uit het leven gegrepen, origineel, innovatief en geloofwaardig."

'Binnen roken is nooit oké' haalde de Topspots Award 2016. Deze publieksprijs is gebaseerd op de resultaten van een kijkersonderzoek, waarbij 1176 tv-spots van 2016 werden beoordeeld.

Resultaten

Daar willen we best naar buiten mee komen. We haalden veel - gratis - pr met het winnen van de Topspot Award 2016. En wat nog veel belangrijker is, de campagne zorgde voor een echte gedragsverandering bij rokers.

dirk-1-1

WIL EENS PRATEN OVER EEN SENSIBILISERINGSCAMPAGNE?

Boek een call met Dirk

Stichting tegen Kanker

Hoe creëer je een sensibiliseringscampagne met reële impact? Voor Stichting tegen Kanker zette Dallas Spraywatch in tegen huidkanker.

Lees meer →

Biddit 

Een lanceringscampagne bij millenials van een online platform voor het kopen/verkopen met vastgoed.

Lees meer →

Poppy 

Een nieuw carsharing merk lanceren en meteen ook conversie genereren, kan dat? Jazeker!

Lees meer →