Skip to content
Kom op tegen kanker Sara

Kom Op Tegen Kanker roept op om nooit meer binnen te roken

PROJECT Educational campaign
CLIENT Kom Op Tegen Kanker
MISSION Getting people to stop smoking indoors
MEDIA
  • Video
  • Website
  • Print 

CAMPAIGN

Hoe bereik je rokende ouders? Via hun kinderen natuurlijk. Maar wij gingen een stapje verder. In deze campagne lieten we de knuffels van de kinderen hun verhaal doen, als woordvoerders van de kinderen. Elke dag leven namelijk 68.000 kinderen thuis in de giftige tabaksrook van hun ouders. Tijd om daar iets aan te doen, vond Kom op tegen Kanker.

De aantoonbare gezondheidsrisico's (o.a. meer kans op astma, longontsteking en bronchitis) worden onderschat en het rookgedrag wordt nauwelijks aangepast. Zo denken velen dat het geen kwaad kan als je rookt onder de dampkap. Of als de kinderen niet thuis zijn. Kom op tegen Kanker vroeg aan Dallas Antwerp om deze misverstanden uit de wereld te helpen en rokende ouders te sensibiliseren.

Bij rokers leeft het het idee dat ze hoe langer hoe meer als paria's worden behandeld. Een campagne die roken in eigen huis ‘verbiedt’ zal dus niet met open armen ontvangen worden. Daarom schakelden we sympathieke spokesmen in: het speelgoed van de kinderen.

Deze campagnelijn werd doorvertaald naar twee tv-spots. Daarin nemen een Playmobil-figuurtje en een knuffelaap de verdediging van het afwezige kind op zich. Ze wijzen rokende ouders op hun gedrag en vragen hem of haar buiten te gaan roken.

De tv-campagne werd ondersteund door een breed informatieluik waarvan de website nooitbinnenroken.be de centrale hub was. Daarin werd vooral gefocust op begeleiding. Het reikte rokende ouders concreet advies aan en bruikbare tips om hun rookgedrag te veranderen. Artsen en andere zorgverleners kregen tools om het gesprek met rokende ouders aan te gaan.

Kom op tegen kanker sara en knuffel

EXPERTISE

IMAGINE

  • Creative concept
  • Campaign strategy
  • Production

RESULTS

'Binnen roken is nooit oké' haalde de Topspots Award 2016. Deze publieksprijs is gebaseerd op de resultaten van een kijkersonderzoek, waarbij 1176 tv-spots van 2016 werden beoordeeld.

Daar willen we best naar buiten mee komen. We haalden veel - gratis - pr met het winnen van de Topspot Award 2016. En wat nog veel belangrijker is, de campagne zorgde voor een echte gedragsverandering bij rokers.

KOTK Sara schoen

WIL JIJ EENS PRATEN OVER EEN IMPACTVOLLE CAMPAGNE?

Contacteer ons