Een negatief klimaat?
Nog méér gewoon doen, dus.

 

 

5 verkiezingen op 8 maanden tijd.

Op 14 oktober, tijdens de lokale verkiezingen, bevestigde Open Vld haar bestuurstalent met 75 verkozen burgemeesters op een totaal van 300 in Vlaanderen. De gegeerde centrumsteden Oostende en Gent kregen ook een blauwe burgemeester. Voor de provincieraden kleurde vooral Oost-Vlaanderen blauw. Ontdek de succesvolle case.

Nog geen 8 maanden later stond de partij alweer voor een zware opdracht: als coalitiepartner bevestigen in zowel de Vlaamse, federale als Brusselse regering. Een serieuze uitdaging: als ‘positieve’ partij overeind blijven in een steeds negatiever politiek klimaat waarbij extreme en populistische standpunten breed gehoor krijgen bij de kiezer. Ambitieus durven blijven in een tijdperk waarin gele hesjes, klimaatmarsen en angst voor migratie die ambitie net in vraag stellen...

Open Vldhoudt als enige coalitiepartij stand

2
Open Vld-ministers in Vlaamse regering
48 ,2 %
groei aantal Facebook likes
likes

De briefing

Gewoon verderdoen. Net zoals tijdens de lokale verkiezingen gingen we ook nu in tandem met Koen Thewissen van wearedaniel.com aan de slag. Na de succesvolle resultaten in de lokale verkiezingen en de positieve feedback op de visie van de partij en de campagne Gewoon doen, kregen we de kans om de slogan nog méér te laten leven voor de nationale en Europese verkiezingen. Met een positief verhaal in een negatief klimaat was dat niet evident. Maar we voelden de wind in de zeilen en we waren dus overtuigd dat we gewoon keihard moesten verderdoen.

Heb jij voor ons ook zo'n uitdaging?

video

Idee

Hoe kan je toch nog opvallen als je slogan al gelanceerd is tijdens de vorige verkiezingen,? Door creatief te denken en buiten de lijntjes te kleuren, of liever buiten de grensjes. Met een slim kick-off event omzeilden we de Belgische wetgeving omtrent de sperperiode (tijdens zo’n periode in een verkiezingscampagne mag je geen groter formaat dan 4 m2 gebruiken om je boodschap te afficheren). Althans… op Belgisch grondgebied. Maar in Nederland wel. En dus lanceerden we op zaterdag 2 maart op een opvallende manier ons campagne-idee Het Land van de Doeners. Pal op de grens tussen Nederland en België. Een campagneconcept van de doeners is fase 2 van de gewoon doen-campagne, het is een ode aan álle Belgen die vooruit willen en die elke dag opnieuw bouwen aan de toekomst. Want het gaat in eerste instantie over álle mensen en niet over een paar politici...

Het land van de doeners.

HubSpot Video

 

Deliverables

Met wat rugwind kreeg ons kick-off event méér media-aandacht dan was voorzien. Het fragment werd door tv en radio ruim gecoverd (QMusic had er zelfs een award voor over), zodat ons centraal campagne-idee van Het Land van de Doeners meteen op volle kracht binnenkwam. Het event kreeg zoveel aandacht dat we er een extra krantenadvertentie rond bedacht hebben. Elk nadeel hep se voordeel. Daarnaast vertaalden we het centraal concept ook breed door in off- en online media.

Met reportageportretten in videoformats stelden de 14 Open Vld-kopstukken voor de Vlaamse, federale en Europese regering hun persoonlijke doener voor. Gewone en minder gewone Belgen die opmerkelijke dingen doen en zo dit land weer een stukje de goeie richting uitduwen. De video’s werden via paid social campagnes onder de aandacht van bepaalde doelgroepen gebracht. In print kozen we voor kranten en magazines. Het waren vooral de magazines die sterk inspeelden op een brede groep van vrouwen. Met advertenties waarin onze women power sterk naar voor kwam en haar doel niet gemist heeft. Open Vld trekt, méér dan welke andere partij ook, sterke vrouwen aan die ook aan de kar willen trekken of duwen. Een mooi voorbeeld is Sihame El Kaouakibi, die het van Antwerpse onderneemster tot in het Vlaams parlement schopte. Met 10.000 voorkeurstemmen liet ze zien hoe diversiteit in onze samenleving wél een positief effect kan hebben. Gewoon doen, dus.

OpenVLD_moodboards_2019_advertenties_algemeen

 

Een grote challenge lag bij het social media-team dat - net zoals alle andere partijen trouwens - veel kritiek te verwerken kreeg tijdens de campagne. Maar een immer positieve houding en een constructieve interactie met de haters bleek toch de juiste keuze. Want de stijging van het aantal likes was bij Open Vld het grootst, met 48,2% groei ten opzichte van 19,6% voor NV-A als tweede.

Net zoals tijdens de lokale verkiezingen boden we alle Open Vld-kandidaten ook een leidraad aan in de vorm van een campagneboek. Met een visuele stijl en een tone of voice, tips & tricks om de nationale boodschap van Het Land van de Doeners ook lokaal door te vertalen. Via het online platform kadanza.be kon de Open Vld-kandidaat zijn/haar materiaal customizen in beeld en copy. Dat bleek met de nationale verkiezingen nóg belangrijker want een uniforme stijl leidde tot een betere en meer consistente dekking in het straatbeeld. Van De Panne tot Houthalen: onze blauwe campagnes vielen hard op.

Op maandag 20 mei - één week vòòr de verkiezingen - pakten we de gratis krant METRO in met een cover wrap. Die zette de lezer op het verkeerde been en liet uitschijnen dat we al maandag 27 mei waren. Zo werd de lezer gechallenged op de mogelijke effecten van zijn stem de dag na de verkiezingen. Een advertentie die reacties uitlokte en veel extra aandacht kreeg. De partij sloot haar campagne rond Het Land van de Doeners af met een groot slot-event op 22 mei en bedankte zo de hele ploeg voor het consistente en consequente campagne-verhaal. Met een kleine knipoog naar de campagnelijn boden we de aanwezigen nog een Doener Kebab aan. Want met een sterk communicatieconcept moet je soms ook eens durven Ongewoon Doen.

OpenVLD_moodboards_2019_coverwrap_Metro

video

Brand impact

  • Productie
  • Creatieve concepten
  • Events

Digital marketing Impact

  • Social media marketing

Strategic Impact

  • Merkstrategie
  • Campagnestrategie
video

Resultaten

We moeten eerlijk zijn. De kiezer gaf de coalitiepartijen een ferme duw naar rechts én naar uiterst links. Maar voor Open VLD bleven de zware verliezen uit. Op Europees vlak verloor de partij 1 zetel, in de Vlaamse regering verloren ze er 3 – waar sp.a er 6 kwijtspeelde en CD&V en NVA elk 8. Maar Bart Somers werd wel benoemd tot vice-minister-president en Lydia Peeters werd als minister bevestigd. Open Vld was de enige partij die met een marginaal verlies voor Vlaanderen afsloot (-0,8%). In de Brusselse regering bevestigde Sven Gatz zijn ministerpost na een woelige regeringsvorming. Waar de federale regering straks zal landen, blijft nog even afwachten. Feit blijft: Open Vld heeft al die tijd een cruciale rol opgenomen bij elke onderhandeling. Kort samengevat mogen we stellen dat Open Vld in een negatief verkiezingsklimaat zéér goed standhield. Dankzij een constructieve houding en een positieve visie. Wat de uiteindelijke impact van de gewoon doen-campagne is, kan enkel een uitgebreid onderzoek uitwijzen, maar we mogen concluderen dat van alle campagnes, die van Open Vld het meest consistent is uitgerold tijdens de lokale, nationale en Europese verkiezingen.

 

OpenVLD_gewoondoen_geschreven

dirk-1-1

WIL JE EENS PRATEN OVER EEN ACTIVATIE CAMPAGNE?

Boek een call met Dirk

Biddit

Een lanceringscampagne bij millenials van een online platform voor het kopen/verkopen met vastgoed.

Lees meer →

CASS

De lancering van een nieuwe muziekartiest vraagt de juiste marketing, artist branding en support bij de launch.

Lees meer →

Kom op tegen Kanker

Hoe kan je rokende ouders sensibiliseren zonder te stigmatiseren? Door het speelgoed van hun kinderen aan het woord te laten.

Lees meer →