<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=357436&amp;fmt=gif">

Hoe langer de termijn,
hoe groter de impact.

“If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together.” Een visionair Afrikaans gezegde dat vandaag nog steeds staat als een huis. Onze beste cases zijn diegene die we, in hecht partnership, mét de adverteerder jaar na jaar kunnen uitrollen, optimaliseren, finetunen. ‘Samen’ is in het geval van CORNET dus veel méér dan een baseline...

video

4 jaarintens partnership

75 %
brand awareness
+ 28 K
active social community
2019
Marketer of The Year finalist

Samen, met CORNET

Onze eerste jaren van samenwerking met CORNET (2016-2019) bleken zeer impactvol. Van begin 2016 tot en met eind 2019 noteren we een sterke volumegroei, van een paar fans op social media tot een actieve community van +28K volgers op Facebook. De (geholpen) merkbekendheid steeg tot 75% in 2019. CORNET werd het best verkopende bier van Swinkels Family Brewers in België. Dat leverde onder andere een EFFIE Bronze Award op in 2018, de ‘Advertiser Personality Award’ 2018 voor marketer Kristof Ampe én een prestigieuze finalistenplaats op de verkiezing van ‘Marketer of The Year’ 2019 (Belgian Association of Marketing).

Maar niet alles speelt in onze kaart:

 • Een groeiend segment van sterke blonde bieren in België.
 • De opkomst van nieuwe (niche)bieren en bijna een verdubbeling van brouwerijen van 2014 tot en met 2019.
 • Een blijvend structurele daling van de biermarkt.

Wakker blijven en jezelf in vraag durven stellen was dus de boodschap. In 2019 beslisten we, samen met het marketingteam van CORNET, om onze positionering en de communicatie in het algemeen te herbekijken, in functie van de noden van de markt en onze fans.

STRATEGIE

Een verregaand onderzoek (kwantitatief + kwalitatief) bracht een aantal interessante uitgangspunten aan het licht. Zowel op gebied van consumptie, perceptie, packaging en messaging. Maar uit datzelfde onderzoek bleek ook de sterke behoefte van mensen om te verbinden. In tijden waarin technologie die verbinding zou moeten stroomlijnen, gebeurt het tegenovergestelde en ontstaat steeds sneller een kloof tussen mensen en hun meningen. De social media waren nog nooit zo antisocial. Het merk was klaar om de strategische positionering aan te scherpen van authentieke vriendschap naar verbinding.

Door een eenvoudige shift in de baseline van Samen genieten met CORNET naar Samen legden we een sterke klemtoon op die verbindingsrol van het merk. De boodschap van verbinding is méér dan ooit relevant aangezien de unieke producteigenschappen van het bier daar perfect bij aansluiten. De smaak is krachtig (blond bier 8,5%) en toch ook zacht (vanilletoets door de toevoeging van eikenhouten snippers tijdens het brouwen). De krachtige eigenschap versterkt elk gesprek maar de zachte smaak haalt de scherpe kantjes van de discussie. Producteigenschappen en positionering vinden elkaar.

Heb jij voor ons ook zo'n uitdaging?

Idee

Het centrale idee is Rond de tafel. Dit verwijst naar: 

 • de symboliek van een ronde tafel waaraan elke gesprekspartner gelijkwaardig is.
 • de Ronde Tafel als icoon van de historische riddercultuur.
 • de plaats voor een goed en diepgaand gesprek, zittend aan een tafel vs rechtstaand aan de toog, waar eerder oppervlakkige gesprekken plaatsvinden.

De baseline is even kort en krachtig als allesomvattend: Samen.

Het concept van de ronde tafel en de strategie van verbinding lenen zich om breed uit te rollen in verschillende creative deliverables en op álle touchpoints van communicatie.

Samen.

Deliverables

Brand impact

 • TV commercial
 • Online video
 • POS
 • Print
 • Activation
 • Packaging

Digital marketing impact

 • Paid & organic social
 • Website
 • e-shop

Strategic impact

 • Brand strategy
 • Campaign strategy

 

video

Een sterk en authentiek verhaal rond verbinding vertellen, dat was de basis van alle creative deliverables. In een opvallende en krachtige copyboodschap, vertaald in een  tv-commercial 30” en een online video “45, roept CORNET op tot verbinding.

De krachtige copy werd ook tastbaar doorvertaald op POS-materiaal zoals bierkaartjes, café- en retailposters tot zelfs het design van een nieuwe ronde tafel (waarbij de copy van de film gedrukt werd op het houten blad van de tafel).

 Cornet_keyvisuals_print

In nieuwe keyvisuals dragen we zowel de verbindingsboodschap uit (portretten van 2 mensen die elkaar een hartelijke ‘handshake’ geven) als de producteigenschap oaked (toevoeging van eikenhouten snippers tijdens het brouwen). De packshot keyvisual werd een bierflesje, gemaakt uit eikenhouten snippers, naast een perfect serve CORNET met de headline Zo smaakt oaked. De CORNET-vrachtwagens kregen dezelfde boodschap.

Cornet_keyvisuals_handshake-1

In een éénmailige print product plus campagne met het weekblad HUMO gaven we een gratis flesje CORNET weg bij aankoop van het magazine. Trial blijft, ook na de beginjaren, een cruciaal element in de marketingmix.

Daarnaast zorgden we ook voor een aanscherping van het packaging design met een redesign van het label op de flesjes en de lancering van een vintage houten bak (versie 10 flesjes en 20 flesjes) via de e-shop van CORNET. Die lancering ging gepaard met een uitgebreide socialmediacampagne waarbij we CORNET-liefhebbers inspireren om hun interieur op te smukken met creaties, gemaakt met de houten bak (salontafel, schoenenrek, opbergkast, bakfiets, enz…)

 

Cornet_keyvisuals_packaging

Het resultaat

De nieuwe campagne ging van start begin november 2019. Er zijn nog geen allesomvattende resultaten beschikbaar maar een eerste campagnegolf laat al een significante stijging zien in de verkoop van 2019 t.o.v. dezelfde periode in 2018. De houten bakken worden massaal besteld via e-commerce. Wordt vervolgd in 2020.

CORNET-visual-houten bakken
dirk-1-1

WIL JE DE IMPACT VAN JE MERK VERGROTEN?

Boek een call met Dirk

Meus signeert

Hoe geef je de salescijfers van een boek van tv-chef Jeroen Meus een boost rond eindejaar? Met een slimme live activatie voor de die-hard fans.

Lees meer →

Kom op tegen Kanker

Hoe kan je rokende ouders sensibiliseren zonder te stigmatiseren? Door het speelgoed van hun kinderen aan het woord te laten.

Lees meer →

CASS

De lancering van een nieuwe muziekartiest vraagt de juiste marketing, artist branding en support bij de launch.

Lees meer →