Skip to content
Dallas Groepsfoto Minerva gebouw
Damien Lemaire 19 september 2022 8 min read

10 jaar Dallas Antwerp

Op 1 juli van dit jaar fuseerde Dallas Antwerp met Trouble, en integreerde het aldus de mensen en de expertise van zijn al even no-nonsense zusterbedrijf uit de &KOO groep. Het eerste bureau, meer dan tien jaar oud, was op zoek naar creatieve versterking; het tweede naar meer strategische skills. Een wederzijdse gunst zeg maar, waaruit een nieuwe structuur is ontstaan, maar die nog steeds gebaseerd is op de overtuiging dat impact een sterke creatie en kwantificeerbare resultaten vereist.

DALLAS_MM3

22 maart 2012. Dallas Antwerp doet officieel zijn intrede in de Belgische reclamewereld. Het bureau is het resultaat van de fusie tussen Openhere en Mia, waarvan de bazen, respectievelijk Stijn Gansemans en Dirk Cassiers, besloten hadden om de specialiteit van Openhere, met name het bouwen van merken vanuit een sterke strategische en creatieve visie, te combineren met de gekende en erkende expertise van Mia op het vlak van conversaties en conversies.

“Stijn en ik hebben elkaar ontmoet bij Duval Guillaume”, herinnert Dirk Cassiers zich. “Dat was iets meer dan twintig jaar geleden. Ik had het bedrijf verkocht aan de CreAdvice groep (die later werd omgedoopt tot Duval Guillaume Dialog) en ik zat in de raad van bestuur, samen met Stijn. In die periode heb ik hem echt leren kennen en waarderen. Na het avontuur van Duval Guillaume kwamen we elkaar af en toe tegen in een café in Antwerpen, 't Licht der Dokken, waar we allebei vaak kwamen. Daar is tussen pot en pint Dallas Antwerp geboren. In die tijd leidde ik Mia, gespecialiseerd in conversaties en conversies, en was ik op zoek naar een beetje meer geloofwaardigheid en bekendheid. Stijn van zijn kant was op zoek naar nieuwe skills voor Openhere.”

“De naam Dallas symboliseerde onze wil om ‘brandsoaps’ te creëren en te vertellen”, zegt Stijn Gansemans. “We wilden adverteerders ervan overtuigen hun marketingbudgetten beter in te zetten, te beheren en te verdelen, zodat zij langer, of zelfs het hele jaar door, in de media aanwezig zouden kunnen zijn.” Net zoals de Amerikaanse soaps die hun succes vooral te danken hebben aan de dagelijkse afspraak met de kijkers. “Dat was tenminste het basisidee”, zegt Cassiers. “Intussen beseften we ook dat een merk veel meer verankerd moet zijn in het leven van de mensen. Communicatie maakt dat mogelijk, maar niet helemaal. Ook toen al, en de toekomst zou ons gelijk geven, waren wij ervan overtuigd dat de producten en diensten die de merken in de markt zetten, integraal deel moeten uitmaken van het leven van de consument. Anders gezegd, om te overleven moet een merk de consument echt afhankelijk laten worden van zijn aanbod. Het moet onmisbaar worden in hun dagelijkse leven.”

Het duo besliste zich vervolgens te specialiseren in een nieuwe marketingtechniek: Inbound Marketing (versus Outbound Marketing of traditionele marketing), een term en techniek geïntroduceerd door het Amerikaanse softwarebedrijf HubSpot. Eenvoudig gesteld, is het bedoeling de klanten naar je toe te brengen, in plaats van naar hen toe te gaan omdat je anders het risico loopt dat je hen stoort of irriteert, en dus negatieve gevoelens over het merk teweegbrengt. “In tegenstelling tot andere eigentijdse marketingbenaderingen zoals content of social, omvat inbound het volledige marketing to sales proces, van het eerste contact met het merk tot de aankoop. Het omvat ook de productie van content, het delen op sociale netwerken, referentiemarketing, maar ook e-mailmarketing, analytische followup, enz.”, voegt Dirk Cassiers eraan toe. Dallas Antwerpen is nog steeds het enige bureau in België dat kan claimen een echte inbound marketingspecialist te zijn.

Fakkel doorgeven

In 2017 verkochten onze twee ondernemers hun bureau aan de &KOO groep, met een earn-out clausule van vijf jaar. “Na meer dan zestien jaar ondernemerschap (de man was medeoprichter van Openhere in 2006, nvdr), met dezelfde mogelijkheden, maar vooral ook dezelfde problemen die steeds terugkwamen, had ik zin in iets anders”, geeft Stijn Gansemans toe. “En meer specifiek, om weer helemaal vrij te zijn! Ik heb trouwens nog niet echt beslist waar mijn toekomst ligt, wellicht in creative consultancy. Eén ding staat echter vast. Voor mij is de cirkel rond. Op 1 januari 2023 verlaat ik Dallas op serene wijze, met een gevoel van voldoening en de zekerheid dat ik het bureau en de creatie in goede handen achterlaat.”

Meer bepaald in die van Seb De Roover. Die laatste werd door Stijn Gansemans gekozen om hem op te volgen als creatief directeur van Dallas. “Seb heeft voor ons gewerkt voordat hij zijn eigen bureau Trouble startte dat ook binnen &KOO is ondergebracht. Toen de vraag over mijn opvolging kwam en we geen kandidaat vonden buiten de groep, kwamen we uiteindelijk bij volgend besluit uit: waarom zouden we Dallas en Trouble niet fuseren, vooral ook omdat ze perfect complementair zijn? We hebben er over gepraat en de zaak was snel beklonken.”

“De toekomst van Dallas ligt in de kracht van een sterke pragmatische creatie die rekening houdt met de sociale en maatschappelijke realiteit van de consument en die van onze klanten, alvorens resultaten te genereren."

 

DALLAS_MM2

“Ik heb Trouble in 2019 opgestart in Mechelen met Koen Nuyts en Anthony Buyssens”, aldus Seb De Roover. “Aanvankelijk waren we maar met drie met een duidelijke focus op creatie. Na drie jaar waren we met zeven, meer bepaald een project manager en zes creatieven (copy, AD, designer en motion designer). Onze positionering was volledig atypisch ten opzichte van wat gebruikelijk is in andere bureaus: focus op creatie, voornamelijk digitaal, met project management als back-up. Maar het liep op rolletjes en al snel schonken grote adverteerders ons hun vertrouwen, zoals IVC van de Unilin-groep, Perrigo, EG, HLN en DPG, voor wie we onder meer tijdschrift.be ontwikkelden en lanceerden... Toen Stijn me vroeg om de creatieve leiding van Dallas over te nemen, leek dat ook een evidente keuze, of beter gezegd, een gedeelde opportuniteit: Dallas was op zoek naar creatieve versterking en Trouble naar meer strategische expertise. Kortom, we waren voor elkaar gemaakt!”

De alliantie werd beklonken op 1 juli. Daarna verliet Trouble Mechelen om zich met Dallas te vestigen in een nieuw bureau (dat nog verbouwd wordt momenteel zoals je op de foto’s hiernaast kunt zien) in het Minerva-gebouw in de Karel Oomsstraat in Antwerpen-Zuid waar de meeste bureaus uit de &KOO groep gehuisvest zijn. Seb De Roover: "Het gaat niet om groeien, dat is bijzaak. Het enige wat ons motiveert, is om sterker te worden, zodat we een nog groter verschil kunnen maken voor onze klanten. De nabijheid van de bureaus en de verschillende specialisaties uit de groep zullen dit uiteraard vergemakkelijken, in volledige onafhankelijkheid. Elk bureau behoudt zijn eigen business.” “En zijn focus ‘Imagine Impact’. Dallas Antwerp zal zowel een performant creatief bureau als een creatief performance bureau blijven”, voegt Stijn Gansemans eraan toe.

“Voorts ligt de toekomst van Dallas in de kracht van een sterke pragmatische creatie (onlangs versterkt met de aanwerving van senior creative Karel Dejonghe, nvdr), die rekening houdt met de sociale en maatschappelijke realiteit van de consument en die van onze klanten, alvorens resultaten te genereren”, besluit De Roover. “Een benadering die ons na aan het hart ligt en die aansluit met onze belofte: wat leeft er vandaag onder de verschillende generaties? Wat drijft gemeenschappen? Wij zijn zeer vertrouwd met inbound marketing en hebben het tot een van onze systemen gemaakt om impact te genereren. Maar intussen hebben wij ook het pad geëffend voor andere mogelijkheden en kansen om de doelstellingen van onze cliënten te bereiken, gebaseerd op sterke ideeën en insights. Wij willen op dit vlak ook in de toekomst blijven uitblinken.”

DALLAS_MM4

De CD zal kunnen rekenen op de steun van client service director Annelies Florquin, die al vele jaren voor het bedrijf werkt, en van operations director Isabel Artoos die meer dan twee jaar account director bij Trouble was, na twee en een half jaar account manager te zijn geweest bij Dallas. Voeg aan dit trio waarschijnlijk heel binnenkort een nieuwe managing director toe en je krijgt het volledige plaatje van het nieuwe management van het bureau vanaf 2023.

Naast de vermelde klanten van Trouble omvat de portefeuille van Dallas Antwerp merken als Cornet, P&V, Securex, Bebat, Vandemoortele, Solidaris, Alpro, Grand Optical, Aveve, Dela, Daikin, Unilin Group, Alphabet Lease, Dierickx Leys Private Bank en DPG Media. Op tien jaar tijd won het bureau maar liefst zes Effie-awards, wat bewijst dat zijn aanbod meer dan op punt staat.

Sparring partner

“Als ik de balans opmaak van tien jaar Dallas, ben ik vooral trots over hoe Stijn en ik altijd hebben durven experimenteren, innoveren en heruitvinden om tot onze huidige propositie van een hedendaags marketingcommunicatiebedrijf te komen”, aldus Dirk Cassiers. “Onze ‘alles onder één dak’ aanpak die creatie, strategie, performance marketing, content marketing, maar ook inbound marketing en marketing automation omvat, is voor ons een no-brainer. Als marcom experts willen we de volle verantwoordelijkheid nemen over de beoogde resultaten, zeker in dit tijdperk waar alles hypergefragmenteerd is. Vandaag zijn adverteerders op zoek naar een partner die tegelijkertijd bijdraagt tot het garanderen van een consistent merkimago als coherente resultaten over alle kanalen heen.”

Ook Dirk Cassiers legt zijn functie van managing partner in januari neer, zonder te weten wat de toekomst voor hem precies zal brengen, behalve dat hij van plan is zijn lange en rijke ervaring te delen met iedereen die dat wil. “Na een carrière van 32 jaar, denk ik wel bewezen te hebben dat ik een bureau from scratch uit de grond kan stampen, en het vervolgens kan uitbouwen, maar ook een bestaande structuur kan leiden. Ik wil die ervaring die ik heb opgedaan, delen, ofwel binnen &KOO met wie ik momenteel de mogelijkheden aan het bespreken ben, ofwel door jonge ondernemers te steunen. Mijn ervaring op het vlak van go to marketing uitdagingen, merkpositioneringen en business development zijn zeker een troef bij de begeleiding in hun groei.”

En hij besluit: “Het voordeel aan zo lang actief te zijn in marketing en communicatie, is dat er bij wijze van spreken geen enkele sector is waarin ik mij niet kan inleven of een toegevoegde waarde kan bieden. Businessmodellen doorgronden en vanuit een helikopterzicht uitdagingen en opportuniteiten spotten is een tweede natuur geworden. Collega’s en vrienden zeggen dat het misschien wel mijn grootste talent is (lacht).”

Dallas_Management_1_LR-1