<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=357436&amp;fmt=gif">

5 don’ts voor wie zijn leads niet wil afschrikken

Dominique Verniers
Geschreven door Dominique Verniers
8 augustus 2018
witvlak1

Wie springt geen gat in de lucht bij elke binnengehaalde lead? Toch begint de échte uitdaging daarna pas, wanneer deze leads in klanten geconverteerd moeten worden. Exactly, daar loopt het vaak helemaal mis. Heel wat bedrijven zijn meesters in het wegjagen van potentiële klanten. Omdat een ondermaatse conversie de grootste nachtmerrie is van elke marketeer, geef ik je in wat volgt een checklist met 5 absolute don'ts. Wil jij je leads wél succesvol converteren? Lees dan vooral verder!

1. Je aanbieding verstoppen

Dooooon’t! Het moet direct duidelijk zijn wat je leads krijgen. Ze hebben zonet twee kostbare minuten van hun leven verspild aan het invullen van het formulier op jouw landing page. Het minste wat je kan doen, is ervoor zorgen dat ze verder geen tijd verliezen aan het vinden van je aanbieding. Ik kan het niet genoeg benadrukken: gebruik een opvallende, maar aantrekkelijke call to action op je bedankingspagina. Of zorg er gewoon voor dat die .pdf van je e-book onmiddellijk in een nieuw tabblad geopend wordt. Te veel clicks, dat is zó jaren '90.

2. De inbox van je leads stalken

Nog erger dan je aanbieding verstoppen, is de inbox van je leads volpompen. Wat is nu de juiste frequentie om je leads te mailen? Ik geef toe, het is niet eenvoudig om deze vraag te beantwoorden. Leads die je onvoldoende voedt, zullen je snel vergeten. Maar wanneer je ze overstelpt met informatie, zullen ze de dag waarop ze je hun gegevens gaven al snel vervloeken. Hoe geweldig je content ook is, op het verwerken van informatie staat een limiet. En om die limiet te bepalen, moet je gaan testen. Hoe lang duurt het voor mensen zich uitschrijven voor je nieuwsbrief? Let op, dit is niet de enige maatstaf om na te gaan of je je leads verveelt. Wie je updates beu is, sluist ze via één klik door naar de spam folder. Vergeet dus zeker je open- en clickrates niet te bestuderen. Gaan ze samen met je uitschrijvingen de diepte in? Dan zit je met een probleem. "Who you gonna call... ?"

3. Nog beter: de inbox van je leads stalken met irrelevante content

Of, volg onze raad en pas je content aan aan de fase van de salesfunnel waarin je lead zich bevindt. In de connect-fase is leerrijke informatie die leads op een vrijblijvende manier uitnodigt zich naar de convert-fase te begeven een must. Vermijd mails die je leads haast verplichten een veel te lange en saaie afspraak vast te leggen.

4. Ze erg traag opvolgen (én wanneer je er zin in hebt)

En je dacht net dat het niet meer erger kon. Wanneer leads zich helemaal onderaan de salesfunnel bevinden, moeten ze onmiddellijk worden opgevolgd door je salesteam. Sluis belangrijke informatie dus ook zeker naar hen door! Ik kom té vaak bij bedrijven die hun database al jaren niet meer gedeeld hebben met hun salesafdeling. Verder is het ook belangrijk dit op het juiste moment te doen. Bestudeer de tijdschema’s van je leads. Zo bel je potentiële klanten beter tijdens de werkuren en niet tijdens het weekend. Ga je internationaal? Great! Let er dan wel op dat je ze niet in het midden van de nacht opbelt.

5. Ze opvolgen als een gek

Een laatste don’t voor wie zijn leads in klanten wil omtoveren: ze onder druk zetten. Soms zeg je de juiste woorden en zien je leads er klaar uit om de stap te zetten, maar blijft conversie uit. In dit geval is het vaak beter om wat gas terug te nemen. Wie weet hebben je leads onvoldoende budget? Dring vooral niet te hard aan en hou ze te vriend. Zo kan je ze het volgende kwartaal altijd nog eens contacteren - zelfs al kozen ze voor de concurrent!

Herken jij jezelf in één van deze 5 don’ts? Time for a change! Schrik die leads niet af en converteer ze op hun eigen tempo. Twijfel je of een bepaalde stap wel de juiste is? Verplaats je in de schoenen van je lead, en denk na of je dit storend/hulpvol zal vinden.

Ook interessant

Deze verhalen over Conversie