Skip to content
Header 9
Annelien Boens 8 augustus 2018 4 min read

7 tips om de beste onderwerpen te bedenken voor je corporate blog

De bedrijfswereld heeft corporate blogging ontdekt: het web telt vandaag 31% meer bloggers dan 3 jaar geleden en 57% van alle marketers genereert op die manier nieuwe klanten. Bedrijven met een eigen blog hebben meer succes en geven waardevolle content steeds meer prioriteit. We gaven enkele succesvolle voorbeelden in dit artikel. Toch loopt bloggen niet altijd van een leien dakje. Ben je zelf een content creator of houdt jouw marketing afdeling zich bezig met content marketing? Dan ken je ongetwijfeld de writer’s block. Je weet wel, zo’n frustrerend moment waarop je geen flauw idee hebt waarover je nu moet bloggen, geen zinnig woord op papier krijgt en je jezelf dan maar wijsmaakt dat Buzzfeed vast wel iets inspirerend te vertellen heeft.

Maar stel jezelf even voor dat er enkele handige tips waren die je écht meer inspiratie konden geven. Tips die je in één uurtje relevante blogtopics voor een heel jaar bezorgen. Tips waarmee je een heleboel potentiële blogtitels uit je mouw schudt. Onmogelijk? Helemaal niet. Het enige wat je nodig hebt, is een virtueel blad papier en onze tips voor een geslaagde brainstormsessie.

#1 First things first: connecteer met je klant

De eerste stap naar meer inspiratie is wellicht de moeilijkste: je allereerste topic vinden. Kan je echt niets bedenken? Denk dan even aan je prospects en klanten. Welke vragen spoken door hun hoofd? Welke uitdagingen staan hen te wachten? Geen flauw idee? Stuur ze dan gerust eens een mailtje of bel ze even op. Natuurlijk zijn er nog heel wat andere tips en tricks om blogtopics te bedenken, maar geloof ons: deze zijn bijzonder effectief.

#2 Eén onderwerp kan voor meerdere blogs zorgen

Heb je een onderwerp voor je blog in gedachten? Geweldig! Nu zijn we aan het leukste deel van de oefening beland: spelen met dat onderwerp. Trek een smal, afgebakend onderwerp open of baken te ruime topics af. Enkele voorbeelden: wil je schrijven over Social Media Tips voor Beginners? Maak dat concreter door tips aan te bieden voor de sociale media waar je doelgroep actief is: LinkedIn, Facebook, Twitter, Ello, Instagram of Pinterest, bijvoorbeeld. Zo heb je al snel een tiental blogs met titels zoals '10 Linkedin tips om meer uit je Linkedin profiel te halen' of 'Alles wat je moet weten over Ello' - sounds familiar? Ook deze blogs bevatten sociale media tips voor beginners, maar zijn concreet, doelgericht en onmiddellijk toepasbaar.

#3 Kies voor actuele topics

Ook al zijn de meeste blogtopics ‘evergreen’, lezers vinden het altijd leuk om actuele artikels te lezen over trends die in hun sector leven. Neem nu SEO, één van de topics waar online marketers spontaan van gaan watertanden. Trek je graag alle registers open? Kies dan voor een actueel tijdskader, bijvoorbeeld door te schrijven over de ‘best practices’ van het afgelopen jaar. Veel marketeers worstelen bijvoorbeeld met het vinden van onderwerpen voor hun blog. Door dat onderwerp in een stresserende periode uit te spelen (bijvoorbeeld op de dag voor de kerstvakantie begint), ben jij deze zin nu aan het lezen.

#4 Begin bij je buyer personas

De meeste bloggers gebruiken geen buyer personas en schrijven over topics voor een breed publiek. Maar niet iedereen leest graag over dezelfde topics en vindt zomaar alle posts even leuk. Zo schrijf je een blogpost over Facebook helemaal anders voor een CMO dan voor lezers met een allereerste job. Geloof ons, het is zó veel gemakkelijker om te schrijven voor een afgebakend doelpubliek.

#5 Kijk door een minder roze bril

Wie denkt aan blogtopics, denkt aan iets positief. ‘6 blogs die content naar een hoger niveau tillen’, ‘10 tips voor meer conversie op je landingspagina’,… Stuk voor stuk topics waarmee je anderen wil helpen. En hoewel anderen helpen getuigt van een goed hart, er is niets mis met af en toe ook eens de negatieve kant van het verhaal te belichten. Laten we die eerste post eens omdraaien in iets negatief. Wat dacht je hiervan: ‘5 corporate blogging fails en hoe eraan te ontsnappen’. Een simpele, maar vooral leuke trick om creatieve topics te bedenken die makkelijk schrijven én je publiek écht boeien.

#6 Wissel af met verschillende formats

Helpen zelfs de bovenstaande tips je geen stap vooruit? Probeer dan eens een nieuw format. Wissel lange, doorlopende teksten af met korte en praktische checklists of trakteer je beste designer op het ontwerp van een indrukwekkende infographic. Het vereist lef om uit je comfort zone te treden, maar gevarieerde content verzekerd!

#7 Filter en zorg voor een herkenbare rode draad

Zit je nu met een overload aan potentiële blogtitels? Dat dachten we al. Jammer genoeg zijn ze niet allemaal even bruikbaar voor jouw corporate blog. Sommige onderwerpen liggen gewoon niet op één lijn met je merkpositionering, en door even te bezinnen lijken misschien niet alle topics altijd even origineel. Tijd om te filteren dus! Wees keihard en verban alle topics die je aan het twijfelen zetten.

Geen enkel stevig huis kan zonder fundament. En dat principe geldt ook voor een succesvolle corporate blog. We geven je deze tips mee zodat je een stevige en waardevolle reserve hebt waarop je steeds kan terugvallen. Dit betekent uiteraard niet dat je je spontaniteit moet verliezen. Wie weet wordt marketingland wel verrast door een nieuwe trend of opmerkelijk event waar je best als eerste bij bent.

Met deze 7 handige tips ga je de kerstvakantie ongetwijfeld met een gerust hart in. Content marketing belooft in 2015 alleen nóg belangrijker worden en met deze blog zit je helemaal goed om er een succesverhaal van te maken!