<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=357436&amp;fmt=gif">
Header 101

Headlines die converteren: 8 handige tips + gratis download

Marita Daenekindt
Geschreven door Marita Daenekindt
28 augustus 2018
witvlak1

De komst van het internet heeft echt niet alles veranderd. Zo zie je de headlines van legendarische copywriters in de jaren ’50 nog steeds in de hedendaagse Twitter- en RSS-feeds verschijnen. De kunst van het schrijven van headlines die converteren, overleefde de internetrevolutie omdat ze werkt. En ze zal ook altijd blijven werken, want goede headlines spreken psychologische triggers aan die diep geworteld zijn in het menselijke brein. Zolang de menselijke psyche niet drastisch evolueert, mogen we er van uitgaan dat deze kunst niet snel zal verdwijnen. Spendeer dus genoeg tijd in het leren schrijven van sterke headlines. Het is een goede investering van jouw kostbare tijd. Met deze 8 tips helpen we je alvast een eind op weg.

Maak je headline duidelijk en accuraat

Eerst en vooral moet je titel duidelijk en accuraat zijn. Het moet de lezers een idee geven van wat ze zullen lezen wanneer ze die titel aanklikken. Een goede vuistregel wat headlines betreft: it’s better to underpromise and overdeliver. Je schrijft dus best headlines die niet té veel beloven, want dan zorg je alleen maar voor hoge verwachtingen die misschien niet zullen worden ingevuld. Schrijf je bijvoorbeeld iets over de goede Facebook marketing van B2B-blogs, maar beschik je niet over alle insights? Vervang dan ‘10 B2B-blogs die het zo goed doen op Facebook dat ze geen andere marketing meer nodig hebben’ door ‘10 B2B-blogs die weten wat ze doen op Facebook’.

Headlines kunnen ook sexy zijn

Sex sells, of dat willen ze ons toch altijd laten geloven. Het betekent echter niet dat je nu schunnige taal moet gaan gebruiken in je headlines. Het is de bedoeling dat je goochelt met alliteraties en sterke woorden. Vervang ‘leuk’ door ‘briljant’, ‘interessant’ door ‘intrigerend’ en ‘goede formules’ door ‘feilloze formules’. Het bovenstaande voorbeeld zou je dus kunnen vervangen door ‘10 B2B blogs die briljant zijn op Facebook’

Optimaliseer je copy voor zoekmachines

Oké, het internet heeft de kunst van de headlines niet aangetast. Maar toch moet je vandaag rekening houden met iets dat ze in de jaren ’50 niet hadden: zoekmachines. Je schrijft hoogstwaarschijnlijk blogs omdat je wil dat ze gelezen worden. Dan moet je ook proberen jouw focus ‘keyword’ in je headline te vermelden. We zeggen proberen, want je mag je niet te veel blind staren op de SEO-vriendelijkheid van je headline. Je titel moet wél duidelijk en sexy blijven klinken. In ons voorbeeld is het ‘keyword’ duidelijk Facebook marketing. Als je dat toepast wordt het dus ’10 B2B blogs met een briljante Facebook marketing strategie’.

Waan jezelf Joy Anna Thielemans

Lijstjes en cijfers werken. Het bewijs? Het succes van Gewoon Joy, Buzzfeed en The List magazine. Cijfers geven je lezers meteen ook een idee van wat ze moeten verwachten. Bij het lezen van de headline ‘45 inbound marketing termen die je moet kennen’ denkt een bezoeker niet “Ik ga iets lezen over belangrijke inbound marketing termen” maar weet hij meteen “Ik ga 45 belangrijke inbound marketing termen leren kennen”. Lijstjes zijn daarbij ook ideaal voor de vluchtige lezer die het artikel ‘leest’ door de nummers snel even te scannen. Het is namelijk een eenvoudig format voor mensen om informatie te verwerken en te onthouden zodat ze later met die kennis ook iets kunnen doen. Lijstjes blijven nu eenmaal beter hangen.

Zaai wantrouwen

Wij mensen zijn eigenlijk nogal cynische wezens. Van zodra we ontdekken dat iets betrouwbaar ons al jarenlang bedriegt of manipuleert, springen we graag mee op de kar. Goede voorbeelden van headlines die wantrouwen opwekken zijn ‘7 leugens die je marketeer je vertelt’, ‘Wat een marketeer eigenlijk echt doet op een werkdag’ en ‘10 leugens over social media marketing die je wellicht gelooft’.

Leer de mensen iets bij

Vergeet ontspanning, mensen gebruiken het internet vooral om iets bij te leren over een product of vaardigheid. Veel succesvolle educatieve titels zijn eigenlijk verbloemde ‘how to’-headlines. Een tip bij het schrijven van educatieve headlines: begin je titels niet te vaak met ‘hoe’, want dat gaat nogal snel vervelen. Ga daarom op zoek naar creatievere manieren om de lezer duidelijk te maken dat ze iets zullen bijleren in je blogartikel. De veel gebruikte en succesvolle termen ‘101’ en ‘complete beginners gids’ maken een blog artikel ook meer toegankelijk, een bezoeker moet nog niets over het onderwerp kennen, maar weet dat deze blog hem zal inleiden tot dat bepaalde onderwerp.

Schrijf voor je buyer personas

Je kent je publiek, weet waarvan ze dromen en waarvan ze wakker liggen. En als goede inbound marketeer heb je ze wellicht al gesegmenteerd in personas. Je kan deze kennis dus gebruiken om slimme, strategische en intrigerende headlines te schrijven die de beoogde persona aanspreken.

Heb je geen buyer personas? Of heb je geen idee wat buyer personas zijn? Lees dan zeker deze blog!

Trial & error

We weten het: goede headlines schrijven neemt veel tijd in beslag. Een slimme headline schrijft zich niet zo maar, tenzij je super getalenteerd bent natuurlijk. Een tip: schrijf per artikel zeker 5 verschillende headlines. Laat ze even liggen en evalueer ze daarna grondig. Bereik je met de gekozen titel toch niet het juiste succes? Pas je titel dan aan en analyseer de verschillende resultaten. Experimenteer erop los en bekijk wat wel en niet werkt bij je publiek.

Wie bovenstaande tips in acht neemt, schrijft binnenkort legendarische headlines die zullen converteren. Nood aan meer tips? Wij bekeken de kunst van het headline schrijven vanuit een wiskundige invalshoek en kwamen tot vier bewezen formules voor succes. Benieuwd naar de formules? Download ze dan hier onder.

New call-to-action

Ook interessant

Deze verhalen over Copywriting