Skip to content
Numobi_1200x628
Stijn Gansemans 7 januari 2020 6 min read

Hoe Dallas Antwerp op een splinternieuw merk inplugt...

De vonk sloeg meteen over. Tijdens onze presentatie aan het marcomteam voelden we dat onze visie op de lancering van een nieuw groen mobiliteitsaanbod in België er ‘boenk’ op zat. Klaar om de launch van zo’n nieuw verhaal vanop de eerste rij mee te maken? 4, 3, 2, 1… we have lift off!

Energieleverancier ENGIE en leasemaatschappij ARVAL lanceren een eigentijds en duurzaam mobiliteitsaanbod. Onderscheidend vermogen? 250 kilowatt gemiddeld. Want dat is wat het nieuwe merk aanbiedt: elektrische wagens voor bedrijven, collectieven én ook particulieren. Is dat nieuw op de leasingmarkt? Toch wel, aangezien geen enkele speler tot dusver de tripartite van leasewagen, laadpaal en laadpas in eigen beheer kon aanbieden. De gekoppelde power van de twee marktleiders op de energie- en leasingmarkt maakt van dit nieuwe aanbod een ‘offer we couldn’t refuse’. Van merknaam tot social contentstrategie, van creatie tot performance, met deze opdracht kon Dallas met zijn ‘Imagine Impact’-visie  helemaal losgehen.

Zo schrijf je een compleet nieuw merkverhaal: in 5 hoofdstukken.


Hoofdstuk 1: De briefing.

First and foremost: wat wil je bereiken? Elk nieuw succesvol merkverhaal is goed doordacht, elk nieuw productaanbod is waterdicht. Dat huiswerk heb je als marcom-team idealiter zelf al gemaakt. Vooraleer een agency als Dallas Antwerp jouw briefing gaat challengen, zorg je er het best voor dat je business-, marketing- en communicatiedoelstellingen glashelder zijn, liefst vertaald in concrete KPI’s. Hoe scherper afgelijnd de KPI’s, hoe beter onze creatieve ideeën meetbaar worden en dus hoe méér impact we kunnen halen als agency. 

Trouwens, om onze ‘Imagine Impact’-visie te bewijzen, staan we als agency altijd open om voor een stuk revenue-based te werken. Daarover kun je altijd met ons praten.

Hoofdstuk 2: De merkstrategie.

Hoezo, strategie? Moet je niet eerst op zoek naar een gepaste naam voor je nieuwe merk? Neen, in plaats van een hoop leuke namen te roepen tijdens een geanimeerde brainstorm, moet je je merkpositionering eerst strategisch afbakenen. Zo ontstaat er een inhoudelijk oorzakelijk verband tussen je positionering en de eventuele merknaam en het verhaal die daaruit voortkomen. Drie vliegen in één klap. In het specifieke geval van ENGIE en ARVAL verliep dat ook zo. De strategische positionering vertrekt vanuit het inzicht dat elektrisch rijden ‘het nieuwe normaal’ wordt.

Die new mobility is immers overal voelbaar rondom ons, het wordt als bedrijf of particulier dus steeds makkelijker om mee aan die elektrische kar te trekken en het verschil te maken. Zo bied je automobilisten de mogelijkheid om te kiezen voor een positief lange-termijn-verhaal op vlak van mobiliteit. En is die keuze niet enkel een productkeuze maar ook een way of life… of in dit geval drive. Een positieve challenge voor de chauffeur van morgen en een antwoord op de vraag: ‘‘Wil ik deel uitmaken van die new mobility of blijf ik rijden op de gekende paden?”

Wil jij meteen aan de slag met een nieuw merkverhaal, begin je uitdaging dan hier.

Hoofdstuk 3: De creative boulevard.

Merkstrategie is wát je wil zijn en zeggen, creatieve strategie is hoe je dat wil zeggen. En een creative boulevard is een eindeloos breed platform waarop je kan blijven rijden, waarmee je ideeën kan blijven verzinnen op die strategie. Dallas neemt die proef altijd op de som bij het creëren van een nieuw merkverhaal en rijdt zo nooit over één nacht ijs. Voor ENGIE en ARVAL hebben we de strategische insight rond de new mobility vertaald in de baseline Plug into the new mobility. En nog korter samengevat in de merknaam: Numobi, een fonetische samenstelling van new en mobility. En plots ligt er een fundament waar je een merk op kan bouwen. Relevant, simpel en met veel lange-termijn-potentieel. Zodat chauffeurs die vandaag nog drempels ervaren rond mobiliteit, makkelijk kunnen inpluggen op het aanbod van Numobi. 

 

Numobi_logo

 

Hoofdstuk 4: De deliverables.

Eerst was er niks en dankzij de creative boulevard ligt er een visie waaraan je álle deliverables kan toetsen. Te beginnen met de branding: een relevante en unieke naam (new mobility - nu mobi) lag er dus al. Maar als je die relevantie ook nog ‘ns kan terugvinden in een logo en een huisstijl, dan sta je met je nieuw merkverhaal nog sterker. Voor het logo kozen we het universele icoon van de Mennekes stekker type 2 en verwerkten we dat in de ‘o’ van Numobi. Een heel eenvoudige ingreep maar het koppelt ons nieuw merkverhaal van elektrisch rijden meteen ook aan hét icoon van elektrisch laden. Een potentiële klant die nog nooit van Numobi gehoord heeft maar enkel de naam, logo en baseline ziet staan, is zo meteen mee met het verhaal. De naam, het logo, de kleuren, de tone of voice (hoe ga je je potentiële klanten aanspreken?) en de look & feel (hoe ga je je merkverhaal vormgeven?) maken allemaal deel uit van een complete branding.

Geen onderscheidende content zonder onderscheidende creatieve ideeën. Voor de launch van Numobi voorzien we een tweeledige aanpak: enerzijds leggen we een ‘always on’ content-laag die de buyer personas breed aanspreekt en voor een eerste awareness rond het nieuwe merk zorgt. Die ideeën gaan van pure graphic designs rond het logo en de huisstijl (teasers) over gerichte boodschappen die drempelverlagend werken naar gerichte buyer personas. Dat zijn blogartikels, e-books, videotutorials, enz… Zo haalt Numobi hinderpalen rond elektrisch rijden weg en zetten ze er laadpalen voor in de plaats. Een creatieve campagne die verder gaat qua creatie en de aandacht trekt door originaliteit en interactiviteit is het andere deel van de contentstrategie. Numobi stelt voor: The Smart & The Curious, een online quiz rond elektrisch rijden die mensen uitdaagt over hun kennis in 5 leuke vragen.

De titel van de campagne is uiteraard een verwijzing naar The Fast & The Furious, de bekende filmreeks waarin mannen met ballen en vrouwen met billen mekaar de vernieling in racen met opgefokte raceauto’s. Een ideaal uitgangspunt en schril contrast om de bewuste en duurzame chauffeurs van Numobi tegen af te zetten. Zo wordt de new mobility ook ineens een smart mobility. Wanneer je de quiz invult, maak je kans op 1 maand gratis rijden en word je, afhankelijk van jouw score, doorverwezen naar relevante blog-content die je wat verder in de buyer’s journey duwt. En aangezien de content voor Numobi digitaal ondersteund wordt via paid campagnes op social, leidt alles naar één website numobi.eu.  Hiervoor werkten we samen met Lunar Gravity. Dallas maakt ook zelf websites als we dat in het content management system van HubSpot kunnen doen. Voor alle andere website-platformen doen we een beroep op experts buiten Dallas. Met álle deliverables onder één dak (naming, branding, strategy, creation, content, development, enz…) kan je je creativiteit (Imagine) uiteraard meetbaar maken en ook zorgen voor concrete resultaten (Impact).

Hoofdstuk 5: De conversie.

Deze blogpost dateert van kort nadat we numobi.eu hebben gelanceerd. Daarom zijn er op dit moment nog niet veel concrete resultaten. Binnen afzienbare tijd vullen we hier de cijfers aan. En als je wil inpluggen op dit nieuwe merkverhaal, dan schrijf je je het best in op de nieuwsbrief van Numobi. Dat kan onderaan elke pagina.

Alle communicatie voor je merk is content. Maar zit het ook goed met jouw contentstrategie?

Een merkstrategie vergt altijd ook een contentstrategie. Van zodra je je merk een ‘smoel’ gegeven hebt, heb je uiteraard ook nog content (inhoudelijke boodschappen) nodig die het merkverhaal op een toegankelijke manier naar buiten brengen. In onze brochure lees je alvast wat de best practices zijn en hoe wij dat eventueel samen kunnen aanpakken.