Skip to content
Header 81
Jasper Wouters 17 augustus 2018 2 min read

22 cijfers over marketing automation die je moet gezien hebben.

Marketing automation blijft een hot topic.

Het wordt door velen afgeschilderd als één van de nieuwste fenomenen in de online marketingwereld. Ook door ons.

Het laat je niet alleen efficiënter werken, maar ook je organisatie wordt er ook rendabeler van. En dat zijn slechts twee voordelen. Maar zoals altijd vullen praatjes geen gaatjes. Toch willen we aantonen dat marketing automation wel degelijk de mooie woorden waard zijn.

Daarom bundelden we 22 cijfers over marketing automation. Deze cijfers komen uit verschillende onderzoeken van betrouwbare instanties. Met andere woorden: je kunt erop bouwen.

22 cijfers over Marketing automation

 1. Marketing automation is één van de snelstgroeiende segmenten in de online marketingwereld. Op dit moment zijn er dan ook 255 aanbieders van marketing automation software. (Bron: Capterra)

 2. In twee jaar tijd steeg het aantal zoekopdrachten met zoekterm ‘marketing automation’ met 82%. Concreter nog: het steeg van 12.100 zoekopdrachten per maand (jul 2014) naar 22.200 (Bron: Google Trends)

  Cijfers


 3. Diezelfde zoekopdracht steeg op twee jaar tijd in de Benelux met 122%. Het steeg van 760 zoekopdrachten per maand (jul 2014) naar 1600 per maand (jun 2016) (Bron: Google Trends)

  Cijfers


 4. 65% marketeers vinden dat marketing automation ‘enorm belangrijk’ is voor het succes van hun campagnes. (Bron: Marketstrong)

 5. Het merendeel van de gebruikers vinden marketing automation zijn prijskaartje waard. Ongeveer 50% zegt zelfs dat het een juiste prijs is. (Bron: VentureBeat)

 6. Er zijn ongeveer twee keer zoveel B2B-bedrijven die marketing automation gebruiken dan B2C-bedrijven. (Bron: Capterra)

 7. 52% van alle marketeers die marketing automation gebruiken zagen een hogere ROI dan het jaar ervoor. (Bron: State of Inbound)

  Marketing automation cijfers


 8. 80% van de best presterende bedrijven gebruiken marketing automation al twee of meer jaar.(Bron: Pardot)

 9. Hoe groter het marketingteam, hoe groter de kans dat ze marketing automation gebruiken. (Bron: Capterra)

 10. 80% van marketing automation gebruikers zag het aantal leads stijgen. 77% van deze gebruikers zag ook een stijging van conversies. (Bron: Venturebeat)

 11. 44% marketeers zijn niet volledig tevreden van marketing automation software. Daarvoor halen ze redenen aan als: lange implementatie, moeilijk aan te leren en te duur. (Bron: Autopilot)

 12. Bedrijven die marketing automation toepassen, genereren twee keer zoveel leads als bedrijven die enkel e-mailmarketing inzetten. (Bron: Autopilot)

  grafiekcijfers.png


 13. 63% van marketing automation gebruikers gaan dit jaar hun marketing automation budget verhogen. (Bron: Marketo)

 14. 41% van de marketeers zeggen dat marketing automation "zeer effectief” is om een samenhangende ‘buyers journey’ te creëren.(Bron: Salesforce)

 15. De meest gewaardeerde functionaliteiten van marketing automation zijn: lead nurturing (57%), analytics en rapportages (52%) en het segmenteren van lijsten (39%). (Bron: Marketo)

 16. 85% van de B2B marketeers hebben het gevoel dat ze niet alles uit marketing automation halen. (Bron: SiriusDecisions)

 17. Een vierde geeft aan dat ze marketing automation software té complex vonden om efficiënt te gebruiken. (Bron: Autopilot)

 18. Gebruikers van marketing automation zien hun gemiddelde inkomsten vanuit sales stijgen met 34%. (Bron: Pardot)

 19. Relevante e-mails die door een marketing automation software worden gestuurd, genereren 18 keer meer opbrengsten dat koude, outbound mails. (Bron: HubSpot)

 20. Slechts 8% van alle organisaties maakt gebruik van marketing automation om bestaande klanten te nurturen. (Bron: SiriusDecisions)

 21. Gepersonaliseerde e-mails verhogen de CTR met 14% en de conversie met 10%. (Bron:HubSpot

 22. Organisaties die marketing automation gebruiken om prospects te nurturen zien een ongelooflijke stijging van 451% in gekwalificeerde leads. (Bron: HubSpot)