<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=357436&amp;fmt=gif">
Header 101

Contentstrategie? Zo pak je dat samen met Dallas aan.

Jan Algoed
Geschreven door Jan Algoed
7 november 2019
witvlak1

De bedoeling van content marketing is zakelijk: het moet voor je bedrijf uiteindelijk business opleveren. Daarnaast moet je ook heel precies kunnen aantonen welke business te danken is aan je content-aanpak. En dat is nu precies waar een contentstrategie het verschil maakt. Voor alle duidelijkheid: veelschrijverij kun je niet bepaald een strategie noemen. Als je niet duidelijk weet waar je heen wilt, dan kom je uiteindelijk nergens uit. Straffer nog: content marketing is pure geldverspilling als een goed doordachte contentstrategie ontbreekt.

contenstrategie

Vertrouwen bouw je niet met één stuk content.

Niemand wordt op basis van één stuk content meteen klant. Mensen zijn veel meer geneigd om tot een aankoopbeslissing over te gaan nadat ze 7 stukken content hebben gezien (bron: IDG). HubSpot zelf zegt dat je pas over een ernstige lead spreekt nadat iemand tussen 6 en 8 stukken content heeft geconsumeerd.

Je bent hoe dan ook niet succesvol als je bijvoorbeeld veel bezoek haalt met één welbepaalde blogpost. Als je bezoek daarna stilletjes weer in de anonimiteit verdwijnt, zijn je inspanningen vruchteloos geweest. Investeer je zowel tijd als moeite om mensen naar je content te halen, zorg er dan ook voor dat je weet wie die mensen zijn zodat je hen naar de volgende stap kunt leiden.

Content marketing vereist dus een contentstrategie. Die zorgt ervoor dat je elke bezoeker makkelijker telkens één stap verder in de buyer’s journey brengt.

Maak een afspraak. En we nemen je met plezier door onze werkwijze tijdens een vrijblijvend gesprek. Lees je eerst liever gewoon verder? Ook goed.

De stappen waarmee je samen met Dallas tot een onderbouwde contentstrategie komt.


Stap 1: Content audit.

Elke (goeie) content-strategie begint met 'n content audit:

  • Een content audit levert een overzichtelijke lijst op van alle content die je hebt. En daar zitten vaak al een aantal zeer bruikbare inzichten in. Zo maakt een content audit meteen duidelijk welke bestaande content het goed doet en zonder meer bruikbaar is. Welke onder handen genomen moet worden. En welke content niemand verder helpt en dus zonder meer weggegooid kan worden.
  • Een content audit stelt je in staat om een aantal quick wins te realiseren. Zo kun je bijvoorbeeld al meteen leads genereren als je waardevolle content pas vrij geeft nadat geïnteresseerden zich bekend hebben gemaakt.

Bij deze stap evalueren we ook de personas waarmee je werkt. Heb je nog geen personas, dan ontwikkelen we die samen. Zonder personas wordt het immers een lastige zaak om je content super relevant te maken voor nieuwe ‘best fit clients’.

Stap 2: Gap analysis.

Zitten er gaten in je content-aanbod? Heb je wel content voor élk persona in élke fase van de 'buyer's journey'? Een gap analysis maakt meteen duidelijk of er nog werk aan de winkel is en waar precies.

Stap 3: Alles begint met je doelstelling(en).

Wat wil je dat de persoon die je content leest uiteindelijk doet? Wil je dat hij of zij zich inschrijft om je newsletter te ontvangen, een content offer downloadt of een afspraak maakt? Dat zijn je doelstellingen.

De rest is reverse engineering: je organiseert je content zodanig dat iedereen zo vlot mogelijk van de ene doelstelling naar de andere rolt.

Stap 4: Is je content consistent?

Wellicht heeft je bedrijf een visual styleguide. Maar hebben jullie ook een content styleguide? Grafische elementen mogen dan al belangrijk zijn voor je imago, voice en tone zijn zeker zo bepalend.

Heb je geen content styleguide op dit moment? Geen probleem: we ontwikkelen die samen. Want alleen dan is het mogelijk om consistentie te brengen in al je content.

Dit is wel een heel mooi voorbeeld van een goed uitgewerkte content styleguide.

Stap 5: Bepaal voor elk stuk content de volgende stap.

Doorgaans kost het enige moeite om je content onder ogen van mensen te krijgen. En –jawel– je kunt mensen die even anoniem verdwijnen als ze gekomen zijn opnieuw oppikken op Facebook. Daar komen zowel een beetje code, een beetje geluk als geld bij kijken (we praten hier nog altijd wel over Facebook, nietwaar?). Maar dat kan niet de échte bedoeling zijn.

Voor élk stuk content moet je vooraf de volgende stap zorgvuldig regisseren. Dat is de manier bij uitstek om je bezoekers telkens een stapje verder in de funnel te brengen. Tot ze uiteindelijk klaar zijn om bij je te kopen.

Stap 6: Je contentplan.

Als we één keer bepaald hebben welke content nodig is, dan leggen we meteen ook vast wanneer blogposts en social media posts precies gepublished worden.

We beginnen echter altijd wel achteraan: eerst zetten we de decision content live, daarna de consideration content en uiteindelijk de awareness content. Om de eenvoudige reden dat we eerst willen weten of onze winkel werkt voor we er massa's volk naartoe sturen.

Stap 7: Wat zijn je KPI's en hoe realiseer je die?

We zijn er zelf mee komen binnenvallen: content marketing moet voor je bedrijf uiteindelijk business opleveren. En als het schoentje ergens knelt, moet je ook meteen weten waar.

Wij vertrekken van benchmarks –een well-educated guess, zeg maar – maar we laten die benchmark-cijfers live updaten door wat mensen ook daadwerkelijk met je content doen. Zo hou je altijd een vinger aan de pols. En zo weet je waaraan al dan niet nog moet worden gesleuteld. Hoe doen we dat? Wel, dat leggen we je graag van naaldje tot draadje uit. Tijdens een goed gesprek.

En wat nu?

Maak een afspraak voor een gesprek. Over je contentstrategie bijvoorbeeld. Of het gebrek eraan. Geen schrik, we bijten niet. En we blijven vriendelijk ook als je uiteindelijk beslist om niet met ons te werken. Beloofd. :)

Maak een afspraak

 

Ook interessant

Deze verhalen over Content Marketing