stoppenmetroken.png

Dallas Antwerp komt op tegen roken voor Kom op tegen Kanker

Marita Daenekindt
Geschreven door Marita Daenekindt
8 augustus 2018
witvlak1

Wie rookt, kiest daar doorgaans zelf voor. Wie meerookt, doet dat niet. In Vlaanderen worden dagelijks 68.000 kinderen geconfronteerd met sigarettenrook van hun mama en/of papa. Een groot deel van het probleem zijn de hardnekkige misverstanden die -ondanks veel voorlichting- blijven bestaan. Dat het geen kwaad kan als je rookt onder de dampkap, bijvoorbeeld. Of als de kinderen niet thuis zijn…

Kom op tegen Kanker vroeg aan Dallas Antwerp om een campagne te maken die op deze misverstanden wijst en ouders vraagt om onder geen enkele voorwaarde binnen te roken. Gevoelige materie, zeker voor een doelgroep die het gevoel heeft dat er stilaan nergens meer gerookt mag worden. 

68.000 kinderen dagelijks in de rook

Kom op tegen Kanker wil rokende ouders helpen om hun rookgedrag te veranderen en op die manier hun kinderen geven waar ze recht op hebben: een rookvrije omgeving. Een onderzoek van TNS Dimarso toont aan dat zo'n 68.000 kinderen thuis dagelijks in de rook zitten. De aantoonbare gezondheidsrisico's hiervan (o.a. meer kans op astma, longontsteking en bronchitis) worden systematisch onderschat en het rookgedrag wordt nauwelijks aangepast. Enter Dallas Antwerp, dat gevraagd werd om te helpen hier verandering in te brengen. 

Ooit al eens advies gekregen van Playmobil?

Mensen aansporen om hun rookgedrag te veranderen? Dat ligt gevoelig. Sinds het horecaverbod leeft bij de doelgroep het idee dat ze hoe langer hoe meer als paria's worden behandeld. Een campagne die nu ook roken in eigen huis als onaanvaardbaar bestempelt, wordt dan ook niet per se met open armen ontvangen. De uitdaging van deze campagne bestond er met andere woorden in om een zo duidelijk mogelijke boodschap te brengen op een zo verteerbaar mogelijke manier. Daarom kozen we er bij Dallas Antwerp voor om ontegensprekelijk sympathieke spokesmen in te schakelen: het speelgoed van de kinderen. In twee TV-spots nemen respectievelijk een Playmobil-figuurtje en een knuffelaap de verdediging van het afwezige kind op zich. Ze wijzen de rokende ouder op hun gedrag en vragen hem of haar op een -min of meer- vriendelijke manier om buiten te gaan roken. Bekijk de spotjes hieronder.

www.nooitbinnenroken.be

De tv-campagne wordt ondersteund door een breed informatieluik waarvan de website nooitbinnenroken.be de centrale hub is. Daarin wordt vooral op begeleiding gefocust. Het reikt rokende ouders concreet advies aan en bruikbare tips om hun rookgedrag te wijzigen. Hiernaast kregen artsen en andere zorgverleners posters en folders waarmee zij iets gemakkelijker het gesprek met rokende ouders kunnen aangaan.

De spots zijn vanaf 11 januari op nationale televisie, maar haalden de dag ervoor al het VTM nieuws

Op zoek naar creatieve impact?

 

Ook interessant

Deze verhalen over Campagnes