Skip to content
Erika Kongs
Marita Daenekindt 27 augustus 2018 2 min read

Graphic Designer met een oog voor de kleinste details

Erika Kongs is een vaste waarde aan het design-eiland. Als grafisch vormgever waakt ze over haar ontwerpen tot in de kleinste details en zorgt ze voor een perfect resultaat.

De stap naar de reclame

Met het oog op een mode opleiding besloot Erika na haar secundaire studies nog een zevende jaar te volgen aan de kunsthumaniora in Antwerpen. “Ik was van plan om na dat zevende jaar mode te gaan studeren, maar kreeg er de liefde voor grafische vormgeving te pakken. Helemaal gebeten door het vak koos ik uiteindelijk voor een opleiding grafische vormgeving aan de academie in Antwerpen. Na mijn studies ging ik meteen aan de slag als freelancer en werkte ik voor verschillende bedrijven, vooral voor tijdschriften dan. Na zes jaar als zelfstandige gewerkt te hebben, had ik wat nood aan iets anders. Als freelancer voelde ik me nooit ergens helemaal thuis. Je maakt nooit echt deel uit van een groep. Ik heb dan later ook gemerkt dat ik dat groepsgevoel echt nodig heb om te kunnen functioneren.”

Een passie tot in de kleinste details

Op zoek naar haar eerste vaste job belandde Erika bij Duval Guillaume. “Ik was al er al zo’n elf jaar aan de slag toen Stijn Gansemans me vroeg of ik het zag zitten om het studio-gedeelte bij Dallas Antwerp verder uit te breiden. Ik ben toen op dat aanbod ingegaan en kwam in een hele aangename, toch gedreven werksfeer terecht. Bij Dallas Antwerp is mijn takenpakket vrij divers. De ene dag ontwerp ik de verpakking voor zuivelproducten, de andere dag geef ik vorm aan een flyer voor kinderfeestjes. Ook de technische kant van mijn job voer ik met veel liefde uit. Voor veel designers is het vaak een aspect waar ze niet zo graag mee bezig zijn, maar ik hou echt van die kleine details. Het is een beetje een autistisch kantje aan mezelf, ik kan soms echt een freak zijn wanneer het gaat over uitlijnen en uitspatiëren.”

Wandelend cliché

Na haar uren bij Dallas Antwerp leeft Erika voor haar gezin. “Ik ben een moeder van twee kinderen en ik werk sinds kort 4/5de, dat maakt me misschien een wandelend cliché, maar ik ben er wel gelukkig mee. Ik heb geen specifieke hobby’s maar kan wel genieten van eens lekker gaan eten, een spannende serie, een goed boek of een partijtje Scrabble. Dat laatste speel ik zowel offline als online. Ik droom ook al een tijdje van een kappersopleiding, niet om mijn eigen zaak te beginnen, wel om het haar van mijn man en kinderen op de juiste manier te kunnen knippen. Ik vind dat echt geweldig om te doen.”

Wil je ook eens een potje scrabbelen of ben je op zoek naar een zielsverwant in je passie voor details? Benieuwd naar het werk van Erika? Bekijk dan hier de Dallas Antwerp cases.