Header 51

Tover je Facebookpagina om tot een leadparadijs met deze hacks

Jasper Wouters
Geschreven door Jasper Wouters
27 augustus 2018
witvlak1

Buiten Iraniërs en Noord-Koreanen zit iedereen op ‘de Feesboek’. Niet alleen je tante, maar ook frituur ’t Hoekske maakt gebruik van hét sociaal medium als communicatiemiddel. Toch zijn er ook veel merken die plots verkondigen dat Facebook overschat is en niet werkt. Fout. Ze zijn zonder een strategie op de Facebook-kar gesprongen. Voor diegene die denken dat Facebook overschat is, bundelde ik enkele hacks die je Facebookpagina omtoveren tot een leadparadijs. Zonder hocus-pocus welteverstaan.

#1 Wees geen duplicaat van een kopie

Die sleutel ligt in jouw handen. Vermijd oppervlakkige content die al je concurrenten (kunnen) gebruiken. Elk bedrijf heeft een uniek verhaal om te vertellen. Kijk naar de ‘veelgestelde vragen’ van je klanten of spendeer een dag met je klantendienst of sales. Iedere medewerker binnen jouw organisatie heeft sowieso enkele onwaarschijnlijk interessante (én juiste) verhalen of meningen. Ga eens samen rond de tafel zitten en leg hem/haar het vuur aan de schenen. Originele content gegarandeerd. 

Een voorbeeld van oppervlakkige posts: als je op de eerste lentedag Facebook opent, zal je ongetwijfeld enkele berichten van automerken tegenkomen die exact hetzelfde zullen zeggen: “Lente! Ga jij vandaag met je < vul automerk in > cabrio een ritje maken?” Zit daar nu echt iemand op te wachten? Ik houd mijn hart al vast voor Valentijn.

Wees geen duplicaat van een kopie

#2 Vul je pagina-informatie in

Een lege Facebookpagina is écht geen gezicht. Door alle mogelijke informatie te delen wek je vertrouwen op en creëer je een relatie met jouw fans. Je toont aan dat je als merk ook echt met Facebook bezig bent. Bovendien zoeken steeds meer mensen via Facebook en niet langer alleen via Google. Zoals Thierry zegt:

Er wordt nog al te vaak onderschat dat sociale media een enorm belangrijke functie hebben op het zoekgedrag van de consument. Sterker nog, sociale media zijn de zoekmachines van de zeer nabije toekomst.

Doe even zelf de test: als je de openingsuren of het adres van je favoriet restaurant snel wilt weten, doe je dat via Google of Facebook?

Check die awards!

#3 Ga een relatie aan met je fans

Trouw jij in het echte leven met een wildvreemde? Neen hé? Je gaat eerst enkele keren op date en leert elkaar beetje bij beetje kennen. Je begint hem/haar te vertrouwen en gaat samenwonen. Als dat allemaal vlekkeloos verloopt, dan zeg je pas: ‘Ja, ik wil.’ Dat is op Facebook niet anders.

Duw alsjeblieft niet direct die ‘koop nu’ boodschap in het gezicht van je kersverse fans, maar leer hen kennen. Inspireer hen. Geef hen tips. Maak ze blij. Zorg dat ze de meerwaarde van jouw merk voelen. Dat doe je niet door te zeggen - met een hondslelijke affiche - dat het hondenvoeder deze week -10% is bij aankoop van 50 kilo.

Hoe wel? Wij doen dat door oplossingen aan te reiken aan marketeers en adverteerders. Onze knowhow wekt vertrouwen en een bepaalde positie in het hoofd van onze doelgroep op. In het voorbeeld hieronder: op het moment dat een adverteerder deze post ziet en problemen heeft met Facebook, zal Dallas Antwerp door zijn hoofd spoken als oplossing.

Ga een relatie aan met je fans

#4 Iedereen houdt van afwisseling

Anders wordt het gauw een sleur. Dat is ook zo op Facebook. Elke dag foto’s van katten en baby’s of een uitgemolken meme verveelt, ook al is het heel leuk. Een langdurige relatie bouw je op door verschillende soorten posts de wereld in te sturen. Op die manier creëer je pas echt een meerwaarde voor je fanbase en vermijd je eenheidsworst. Naast de promotie van content, vuren wij vier verschillende soorten posts op onze fans af:

1. De video: we merken dat onze video’s geapprecieerd worden en doorgaans meer bereik halen dan een gewone post.

2. Het gezicht: door een medewerker in de kijker te zetten, breken we records qua bereik. Bovendien zorgen hun netwerken soms voor verrassende nieuwe leads.

3. De case: nee, we kloppen niet op onze borst als we ons werk voor klanten delen. We delen ons werk in de hoop dat marketeers er iets van oppikken zodat we stilaan naar een tijdlijn zonder rommel gaan.

4. De luchtige afbeelding: soms moet content niet zwaar zijn. Dag in, dag uit een ellenlange blog online gooien verveelt ook. Een licht verteerbare afbeelding zonder call-to-action moet zeker kunnen.


Seefbier!!!!

#5 Post in een vast tempo

Niets zo vervelend als ‘vrienden’ die lange tijd niets van zich laten horen, maar dan uit het niets opduiken als ze iets nodig hebben. Jouw Facebookpagina kan zo’n vriend zijn. Wanneer? Als je pagina een lange tijd muisstil is geweest en je plots weer alomtegenwoordig bent. Bovendien verlies je organisch bereik als er lange tijd niets te beleven valt op je pagina. Houd je Facebookpagina levend met frisse content en vermijd lange stiltes. Die zijn nergens goed voor. Zorg ervoor dat iemand toegewijd met je Facebookpagina bezig is en houd een vast tempo aan. Een content calendar helpt hier enorm bij.

Gaan met die banaan

#6 niet blindStaren op insights

Wanneer moet ik nu iets posten?’ is een vraag die menig beheerder van Facbookpagina’s bezighoudt. Tegenwoordig posten wij op basis van vertrouwen. Ik weet wanneer onze fans online zijn (of niet). Velen grijpen terug naar Facebook insights. Want daar krijg je een grafiek te zien wanneer jouw fans online zijn. Handig, toch? Helaas niet. Naar mijn bescheiden mening schat Facebook die data zeer ruim in waardoor deze informatie niet altijd 100% klopt.

Volgens diezelfde insights zou 13:00 hét tijdstip moeten zijn dat mijn fans online zijn. Gelukkig weet ik dat onze fans om 13:00 helemaal niet op Facebook zitten. Bovendien haalt het deze data uit de afgelopen week. Is dat niet heel kortzichtig?

Trouwens: waarom zou je op piektijden iets posten? Een onderzoek en mijn ervaring leren mij dat dit resulteerde in een lager organisch bereik. Lijkt het je dan ook niet slimmer om concurrenten in het oog te houden en te letten op hun tijdstippen?

#7 Gebruik triggerende foto’s

Probeer gebruik te maken van afwijkende foto’s bij Facebookposts. Vermijd stockfoto’s en bij de hand liggende foto’s. Zoals een vrouw die naar haar hoofd tast bij een Facebookpost over aspirine. Het is de kunst om afwijkende foto’s relevant te maken. Maak je fanbase nieuwsgierig zoals wij hieronder doen. Foto’s van werknemers achter de schermen werken ook altijd. Laat het gerust wat mysterieus zijn, maar overdrijf er niet mee.  

#8 Hanteer een duidelijke strategie

Ga niet zomaar op Facebook omdat iemand je ooit heeft gezegd dat je online moet zijn. Wanneer je terugkomt van die kale reis zeg je sowieso: “Facebook marcheert niet zoals het zou moeten.” Uiteraard niet. Zonder duidelijke strategie en afgebakende doelstellingen blijft resultaat achterwege.

En ja, we weten dat jouw einddoel meer klanten en meer verkoop zijn. Alleen loopt het pad naar succes voor iedereen anders. Pas wanneer je doelstellingen concreet zijn, kun je nadenken over je strategie.

Mogelijke doelstellingen zijn:

  • Een community opbouwen van trouwe fans;
  • Kennis opdoen over nieuwe contacten;
  • Feedback verzamelen;
  • Trafiek naar website genereren;
  • Meer merkbekendheid opbouwen;
  • Merk positioneren;
  • Engagement verhogen;

Welke zijn voor jou van toepassing? Gekozen? Roep je team bijeen en houd een brainstorm over hoe je deze doelstelling wilt halen. Welk type content? Welk tempo? Landingspagina’s? Wie gaat de pagina onderhouden? …


Wil je eindelijk weten hoe je meer klanten en meer verkoop uit Facebook haalt? Download dan onze uitgebreide hulpgids waarin we je stap voor stap uitleggen hoe je resultaat haalt uit Facebook.

 New call-to-action

Ook interessant

Deze verhalen over Social media