Start-up, multinational, B2B, B2C,… ongeacht je type bedrijf en waar je business doet, je bent het laatste jaar sowieso in aanraking gekomen met content marketing.
Of het nu is om je merk in de kijker te zetten of om het vertrouwen met bestaande klanten op te bouwen. En of je dat dan doet in de vorm van blogberichten, podcasts of nieuwsbrieven - het maakt allemaal niet uit.
Wat wel uitmaakt is dat je het gestructureerd aanpakt. Dat je een content strategie en -plan hebt. Dat je content een doel heeft en dat je geen ‘Facebookpostjes plaatst omdat iedereen dat doet en sociale media een hype zijn’.
Nee, het pad naar succesvolle content marketing moet je op voorhand uittekenen. En dat pad zal véél soepeler verlopen als alle acties gedocumenteerd zijn in een content calendar.
Zonder het gebruik van een content calendar draag je water naar de zee. Ja, je doet aan content marketing, maar de resultaten zullen uitblijven. In dit blogbericht vertellen we waarom je beter vandaag nog start met het gebruiken van een content calendar.
Wat is een content calendar?
In zijn puurste vorm is een content calendar een verzameling van welke content je wanneer publiceert. En dit voor de komende vier á vijf weken. Met andere woorden: alle Facebookposts, blogberichten, (interne) nieuwsbrieven, Tweets, YouTube-filmpjes,… worden verzameld in één document met de nodige informatie.
Zie het als een framework van een continu verhaal dat je wilt vertellen over je organisatie.
Een content calendar is ook een werkdocument dat voor iedereen binnen het team toegankelijk moet zijn. Het moet ook snel raadpleegbaar en afleesbaar zijn. Daarom gebruiken we bij Dallas Antwerp Google Spreadsheets. Waarom?
- We hebben de volledige controle over het format. We kunnen snel een kolom verwijderen of toevoegen. Bij Trello bijvoorbeeld moet je vanaf datums vertrekken.
- Iedereen kan een spreadsheet openen vanop eender welk device.
- Iedereen binnen Dallas Antwerp snapt de ‘Excel-werking’
Voordelen van content calendar?
Het hanteren van een content calendar zorgt voor veel voordelen. De - weinige - tijd die je erin steekt, betaalt zich dubbel en dik terug. Een overzicht van de vele voordelen:
- Ieder teamlid heeft een goed overzicht van de content die de komende weken gepubliceerd wordt. Zo weet iedereen wat er zich rond je merk afspeelt en wat er op welke kanalen gepubliceerd wordt.
- Je ziet ook snel de mogelijke valkuilen of opportuniteiten. Zo heb je snel door op welke kanalen, persona’s, fase in de buyer journey,... minder wordt ingezet en kan je hier op anticiperen.
- Een content calendar spaart tijd uit voor het hele team en zorgt voor meer efficiëntie. Het document staat op één centrale plaats en is niet verdeeld over twaalf verschillende mappen.
Bovendien kunnen de content creators meer gefocust en in grotere blokken werken, want ze weten wat er aankomt. Zo zijn ze creatiever en hebben ze meer tijd om research te doen. - Je moet niet last-minute ‘iets op social media’ plaatsen omdat je van tevoren weet wat je gaat publiceren.
- Is de volgende situatie je team al overkomen? “Oei, het is Moederdag en we hebben geen inhaker. En we hebben geen tijd meer om nog iets in elkaar te boksen.”
Met een content calendar zal bovenstaand voorbeeld je niet meer overkomen. Desnoods geef je alle relevante feestdagen voor je organisatie een opvallende kleur zodat niemand er naast kan kijken.
Met de top-topical kalender van VLCM mis je trouwens nooit een belangrijke dag.
Een goede content calendar bespaart je een pak geld en tijd
- Thierry De Vynck
Wat moet dat dan bevatten?
Er bestaat geen uniforme vorm van een content calendar. Wat een content calendar moet bevatten, bepaal je best zelf en hangt of van bedrijf tot bedrijf. Uiteraard zijn er een aantal vereiste parameters zoals:
- Distributiekanaal: het is belangrijk dat de het team weet op welk kanaal iets gepost wordt.
- Deadline: de datum wanneer het stuk content af moet zijn zodat het nog gereviseerd kan worden.
- Publicatiedatum: de datum wanneer de content online gaat. Je kunt hier indien nodig ook het uur bij zetten.
- Type content: geef aan wat voor type content het is. Is het een blogbericht, nieuwsbrief, social media post,…
- Materiaal: hier kan je enerzijds de bron van de nodige links, foto’s, video’s,.. die bij het stuk content horen plaatsen. Anderzijds kan je hier aanwijzingen aanbrengen zoals ‘Afbeelding maken met formaten Facebook (940 x 788 px).
- Verantwoordelijke: goede afspraken maken goede vrienden. Plaats in de content calendar wie verantwoordelijk is voor welke taak. Wie schrijft het blogbericht? Wie leest het na? Wie bezorgt er input? Wie plaatst het effectief op de website? Wie promoot het op sociale media?
Dit kan verder worden aangevuld met andere zaken zoals:
- Persona: op welk segment van onze doelgroep moet het geschreven worden?
- Zoekwoord: Denk aan on-page SEO. Plaats het focuskeyword én de LSI-keywords in de content calendar.
- Samenvatting: vat in drie zinnen samen wat je gaat schrijven. Zo weet het hele team wat er geschreven moet worden en kan er geen discussie ontstaan.
Een voorbeeld: ‘Blogbericht over het belang van een content calendar. Wat is het? Welke voordelen heeft het? Welke parameters moet het zeker bevatten? +- 1000 woorden. Linken naar de content calendar template.
- Werktitel: wat is de voorlopige naam van het blogbericht? Wat is de subject line van de mail?
Hoe begin je daar nu aan?
Ga je starten met content marketing? Of wil je je content marketing boosten door beter gestructureerd te werken? Dan is een content calendar dé oplossing.