<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=357436&amp;fmt=gif">
Header 100.png

“Impact moet je niet forceren, het is iets organisch”

Jasper Wouters
Geschreven door Jasper Wouters
21 november 2018
witvlak1

Wat betekent impact voor jou? Hoe zou jij dit definiëren en waarom?

Voor mij kan je spreken van impact wanneer een gebeurtenis of actie een zekere invloed heeft op iemand waardoor hij/zij zich anders gaat opstellen. Een veel sterker woord dan ‘effect’, zeg maar.

Impact moet voor mij iets ‘organisch’ zijn. Iets wat vanzelf komt, wat je niet moet forceren. Vergelijk het met een zanger die een uur de ziel uit zijn lijf zingt omdat hij het ook écht graag doet. Dat bedoel ik met organisch. Dat blijft je bij en doet je de dingen anders beleven.

Zware woorden? Wel, ik vind impact ook een zwaar woord. Iets wat je niet elke dag gebruikt. Of meemaakt.

Wat is voor jou de meest impactvolle campagne aller tijden en waarom?


Mag ik er ook twee geven? Toe?

Allereerst: de veelbesproken recente campagne van Nike met Colin Kaepernick.

Als je die helemaal ontleedt, vind ik dat een campagne met massale impact. Dat was ook wel bewust zo bedoeld. Denk ik.

Een controversieel figuur als Kaepernick gebruiken was slim. De campagnemakers tonen een soort van martelaar waar Nike’s lievelingsdoelgroep zich kan mee vereenzelvigen.

 

De impact?

Nike verliest oudere, racistische kopers die om het jaar één paar kopen. Anderzijds winnen ze de harten van de jongere generatie. Jawel, diegenen die meerdere paren per jaar kopen en een brand loyalty ontwikkelen die ze nog heel lang meedragen. Ik geloof dat dit allemaal de bedoeling was van Nike. Ze willen niet geïdentificeerd worden met racisme. Ze willen verhalen vertellen van mensen die zijn blijven knokken voor de dingen waarin ze geloven. En daarmee kan de doelgroep zich identificeren.

De statistieken liegen er niet om.

Deze campagne heeft vooral een impact op het merk Nike. De Nike marketeers weten dat ze zich hiermee positioneren en een bepaalde doelgroep gaan kwijtraken. En daar zijn ze net blij om. De impact is een sterkere, trouwere, krachtigere, bereid-tot-meer-kopende doelgroep die nooit zal vergeten dat Nike in koude tijden achter hen stond.  

Weet je wat het is? Mensen, en zeker de jongere generaties, verwachten dat merken ergens voor staan. Ze willen merken met een authentieke identiteit. Die een middelvinger en een mening durven geven.

Een ander kort binnenlands voorbeeld:

Twee choquerende filmpjes van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid zijn mij altijd bijgebleven. Hun doelgroep zijn koppige hardrijders die een mentaliteit hebben van “Mij overkomt het toch niet.” Die bereiken is lastig. Een impact op hen hebben al helemaal.

De eerste campagne was een filmpje en een mailcampagne. Via een campagnewebsite kon je berichten versturen aan hardnekkige hardrijders. Dus mijn moeder had mij bijvoorbeeld kunnen sturen: “Er zijn al te veel mensen gestorven door een onaangepaste snelheid en ik wil je echt niet verliezen. Twee minuten sneller op je bestemming zijn is het niet waard.” Dan besef je dat het een ‘kort-bij-mijn-bed-show’ wordt en dat blijft door je hoofd spoken als de teller weer de lucht ingaat.

De andere campagne was dit jaar nog.  De campagne waarin overtreders in plaats van een boete te krijgen, met nabestaanden van verkeersslachtoffers moesten gaan praten.

Dat komt serieus binnen.

Wat is de meest impactvolle campagne waaraan je ooit hebt meegewerkt en waarom?


Dan kies ik het Inbound Marketing-verhaal van Dallas zelf.

In 2015 besloten Stijn, Dirk, Thierry, Dominique en ik om volop thought leader rond Inbound Marketing te worden. Dus als iemand in België ‘Inbound Marketing’ zei, dan moest die in één adem ook Dallas Antwerp zeggen.

New call-to-action

Dus hebben we een content- en SEO-strategie uitgeschreven, lead generation triggers bedacht en een nieuwe website gelanceerd. Vanaf toen was het mijn taak content te creëren rond alle facetten van Inbound Marketing.

In 1,5 jaar tijd schreven we tientallen whitepapers, +100 blogs, een wekelijkse nieuwsbrief en talloze social posts. Tel daarbij het Filmpje Van de Week op en je beseft dat we toen alles in het werk hebben gezet om een unieke positionering te creëren.

En dat lukte.

Niemand in België creëerde in dat tempo zoveel content over ons gekozen onderwerp. Ons motto: “Practice what you preach.” Want deze strategie gebruikten we ook bij klanten.

Iedereen gaf ons complimenten over onze content-aanpak. Ook werden we regelmatig beloond met een award uitgereikt door mensen uit de reclamewereld, zoals de Cuckoo award. Dat vind ik wel een verwezenlijking. Het feit dat ik die nacht nog op de award ben gaan zitten en hem dus kapot heb gemaakt, vind ik eigenlijk ook een verwezenlijking.   

7D459735-4F87-48C7-BB0D-1B9C6984DBF9

Het inbound marketing positionering had een hele impact op onze organisatie. Een shift in skills, mentaliteit en tools was nodig. Onze helpende content had ook een impact op marketing managers die met hun handen in het haar zaten. Dankzij onze blogs en whitepapers vol tips & tricks konden ze hun marketing beter laten renderen.

Dit is eigenlijk de eerste keer dat ik daarbij stil sta. Als je daar volop aan bezig bent, besef je eigenlijk niet dat je content een breed draagvlak krijgt. Ik ben net gaan spieken en onze blogs zijn in die tijd meer dan 100.000 keer gelezen. Daar word ik even stil van.

Dat is toch ook impact? ;-)

De impactvolle tip van Jasper 

Probeer geen gedragsverandering of impact te forceren. Pak het slim aan en vertrek niet vanuit buikgevoel. ‘Ik denk dat’. Fout. ‘Ik weet dat.’

Vertrek vanuit onderzoek en een goede strategie. Laat daarna de cijfers spreken en draai aan de knoppen waar nodig. Dan komt al de rest vanzelf.  

Laat ook alles challengen en durf snel bij te sturen waar nodig. 

marjan_800x800

Op zoek naar een impactvolle campagne?

Boek een call met Marjan

Ook interessant

Deze verhalen over Conversie