Header 41

10 manieren om je te onderscheiden met een unieke inbound marketing strategie

Jan Algoed
Geschreven door Jan Algoed
4 september 2019
witvlak1

Hoewel inbound marketing erg succesvol kan zijn als je het goed uitvoert, loert het gevaar van content overload om de hoek. Om boven het maaiveld uit te komen met je inbound marketing strategie moet je je onderscheiden. Je doelgroep wordt immers al bedolven onder content en is dus moeilijk te bereiken. Hieronder tien manieren om je te onderscheiden met een unieke inbound marketing strategie. Scoort jouw content al 10/10?

1. Personaliseer de klantenervaring

Knijp je neus dicht en duik in je data. Gebruik die informatie om een gepersonaliseerde ervaring te creëren voor je klanten. Als je precies weet tegen wie je spreekt, kan je je taal aanpassen en zal de boodschap automatisch meer op maat zijn van je doelgroep. En dat in elke fase van de buyer journey. De juiste boodschap op het juiste moment geeft je campagne meerwaarde. Zo spring je er als merk tussenuit.

2. Deel alleen wat nodig is

Ken je je doelgroep? Dan heb je een streepje voor. Weet je welke antwoorden of oplossingen ze zoeken? Dan ben je helemaal aan de winnende hand. Focus je dus enkel op content die een antwoord biedt op de vragen van je doelgroep, en niet op content die je zelf leuk vindt. Resultaat? Je zal tijd en energie besparen, en bovendien zal je zo meer diepgaande en betrouwbare content genereren. Extraatje: je zal de komende jaren nog een hoop organische leads binnenkrijgen.

3. Mind the gap

Doe actief aan keyword research en probeer eruit te leren. Wat kan je er dan uit leren? Simpel, je krijgt zicht op de vragen die je klanten zich stellen. Beschik je niet over de juiste keyword research tools? Dan kan Answer the Public een leuke oplossing zijn. Als je dan gaat kijken naar welke vragen je content nog niet beantwoordt, is het eenvoudig om via gap analysis gaten te vinden in je contentstrategie. Zo zal je makkelijk kunnen zien waar de low hanging fruit hangt wat betreft je content.

inbound marketing content strategie

4. Gebruik humor in je inbound marketing strategie

Sommige onderwerpen zijn als grijsgedraaide platen: moeilijk om je ermee te onderscheiden. Een satirische saus of een ironische invalshoek kan ervoor zorgen dat je toch de aandacht van je lezer vasthoudt. Eens je een glimlach op het gezicht van je potentiële klant hebt getoverd, zal de bereidheid om voor je merk te kiezen sterk stijgen.

5. Vertel een verhaal dat alleen jij kan vertellen

Gebruik de troeven die andere ondernemingen niet hebben: kennis over jouw merk, perspectief en ervaringen. Creëer content die specifiek gaat over jouw merk. Niemand heeft bijvoorbeeld boodschap aan een zoveelste '7 redenen waarom SEO niet dood is', maar deel liever je eigen inzichten, ervaringen en successen.

6. Verklein je doelpubliek

Werkt je contentstrategie niet zoals je zou willen? Probeer je doelpubliek dan te verkleinen. Focus op een specifieke nood van een bepaald segment van je doelgroep. Van zodra dat is gecoverd, kan je focussen op de volgende nood, enzovoort. Deze aanpak zorgt er niet alleen voor dat je meer geëngageerde, op maat gemaakte content maakt, maar geeft je ook inzichten in uitdagingen en problemen van verschillende segmenten van je doelgroep.

7. Geef je bestaande content een nieuwe draai

Vaak hebben merken qua content wel enkele basisstukken liggen waar heel wat werk is in gekropen. Meestal gaat het dan om een uit de kluiten gewassen content offer, blogs, een overzicht van producten of diensten, een lange bedrijfsvideo, noem maar op. Hoe kan je deze content optimaal benutten? Via content repurposing kan je bestaande content opfrissen, promoten, in een nieuw jasje stoppen en behandelen als nieuwe content. Knip bijvoorbeeld die lange bedrijfsvideo op in kortere versies die dan passen voor een Instastory, voor een Facebookpost, enzovoort. Of herwerk een content offer naar 5 blogposts. (Of 4, of 6, al naargelang.)

inbound marketing strategie

8. Steek er een persoonlijke touch in

Probeer interessante, persoonlijke verhalen toe te voegen aan je content. Zo geef je een inkijk in 'de mens achter het merk' en zo leert je doelgroep jou ook kennen. En dat is in je eigen belang. Mensen kopen immers bijna uitsluitend iets wat ze kennen en/of vertrouwen. Probeer ook te werken met leuke cliffhangers of prikkels om je klant aan te zetten om verder te lezen. Zo nodig je de lezer uit om verder in je content te duiken. Gezien hoe we dit aanpakten aan het begin van deze blog? ;-)

9. Wees interactief

Om op te vallen tussen alle content moet je creatief zijn. In de eerste plaats qua inhoud. Maar ook hoe je het brengt, is van vitaal belang. Denk bijvoorbeeld aan proximity marketing. Daarbij wordt geïnterageerd met mobiele browsers en locatiegebonden WIFI om zo tot een interactieve ervaring te komen. Een leuk voorbeeld is de navigatieapplicatie Waze. Daarbij kan bijvoorbeeld een lokale slager een promotie weergeven als je in zijn buurt komt. Bij interesse navigeert Waze je er zelfs naartoe. Conclusie? Proximity marketing past ideaal in je inbound marketing strategie.

10. Verhoog je productwaarde

De meeste inbound marketing campagnes zijn gebaseerd op informatie. Boks je campagnes in elkaar met een sterke verhaallijn, opvallende beelden en design, of goed geproduceerde video's. Zo kan een merk zich makkelijk onderscheiden. Vandaag winnen de sterke creatieve ideeën die uitzonderlijk goed zijn uitgevoerd. Ze torenen hoog uit boven een zee van copy-paste ideeën. Resultaat: we verlengen eindelijk de aandachtspanne van de vluchtige, afgeleide consument.
 

 

Ook interessant

Deze verhalen over Inbound marketing