Skip to content
Header 96
Jasper Wouters 17 augustus 2018 3 min read

Inbound vs. outbound marketing: ken jij het verschil?

Ben je bezig je marketingplan voor 2019 op te stellen? Dan moeten we je niet vertellen dat je op heel wat uitdagingen botst.

De druk van buitenaf is enorm hoog, de mediawereld verandert continu en de consument krijgt meer en meer macht. Slimme adverteerders spelen daarop in, maar niet alle adverteerders weten welke oplossing nu de juiste is.

Als CMO moet je met twee grote stromingen rekening houden: inbound marketing en outbound marketing. Weet jij wat die twee stromingen exact inhouden? Wat is het verschil tussen die twee? En zijn ze nu vrienden of vijanden?

Wat is inbound marketing?

Vooraleer je überhaupt de knoop kunt doorhakken, moet je weten wat de twee marketingstromingen precies inhouden.

Inbound marketing is een visie die de laatste tijd aan heel wat populariteit won. Deze stroming vertrekt vanuit de oprechte interesse van de potentiële klant en wil hem niet onderbreken in zijn bezigheden. De klant staat dus centraal en leert de meerwaarde van het merk zelf kennen.

Om die potentiële klanten te bereiken, worden nieuwe kanalen ingeschakeld. Denk maar een SEO, social media, content marketing en e-mailmarketing. Een geïntegreerde aanpak van verschillende marketingkanalen dus. Samen hebben ze maar één doel: met relevante content zoveel mogelijk leads overtuigen.

Wat is outbound marketing?

Outbound marketing daarentegen is een vertrouwde visie die vertrekt vanuit GRP’s en OTS. Het is een marketingstrategie waarin een merk zijn productboodschappen zo breed mogelijk en zo zichtbaar mogelijk bij een grote massa wil krijgen.

Dit doet een merk door onder andere tv-commercials, advertenties en radiospots in te zetten. Traditionele marketing dus. Het leeuwendeel van de marketingbudgetten in België gaan trouwens nog steeds naar outbound marketingtechnieken.  

Voor alle duidelijkheid: outbound marketing kan succesvol zijn. Zeker voor grote organisaties die snel veel bereik nodig hebben. 

Inbound vs. outbound: het verschil

Nu je weet wat deze marketingstromingen betekenen, is het tijd om de verschillen te bespreken.

Inbound marketing

Leads genereren binnen inbound marketing is organisch en geleidelijk. Als merk ga je continu op zoek naar ‘triggers’ waarop je mensen kan binnenhalen. Het is gebaseerd op het zogenaamde ‘funneldenken’ en iemand stap voor stap verder helpen.

Inbound marketing gaat over luisteren in plaats van roepen. Je cijfert jezelf als het ware weg om de klant echt te helpen. Daarom moet je ook wel geduld oefenen als je inzet op inbound marketing. Je plukt de vruchten pas op middellange termijn, maar de groei zal alleen maar blijven stijgen. Een investering in inbound marketing blijft renderen.

Outbound marketing

Hier gaat het over grotere budgetten. Het effect van outbound marketing is sneller, maar minder duurzaam. Outbound gaat over promo's, creatieve televisiespots en grote campagnes.

Met outbound marketing roep je je merkboodschap naar zoveel mogelijk mensen in de hoop dat er zoveel mogelijk aangetrokken zijn tot je aanbod.

Daar zit het grote verschil. Bij inbound marketing ga je op zoek naar mensen die al geïnteresseerd zijn en investeer je geld in het overtuigen van die mensen. Bij outbound marketing gaat je geld meestal naar je boodschap zo breed mogelijk uit te dragen.

Outbound marketing is dikwijls merk- en productcentraler. Het gaat over hoe je jouw producten kunt verkopen en minder over hoe je de klant kunt helpen. Bij inbound marketing praat je over de dingen waar je doelgroep van wakker ligt.

Inbound vs. outbound: conclusie

Kunnen inbound- en outbound marketing nu samen door één deur? Uiteraard. Je kunt altijd opteren voor een goede mix als je budget het toelaat. Dan zet je namelijk in op snelle resultaten en een duurzaam effect. Houd wel in het achterhoofd dat het marketinglandschap blijft innoveren en dat de consument stilaan genoeg heeft van reclame. Speel hierom slim in door niet alleen te focussen op traditionele marketing.

Nog hulp nodig in je finale beslissing om je marketingplan op te stellen? Organisaties die inzetten op inbound marketing zien een hogere ROI op termijn, ongeacht hun budget. Dat bewijst onderstaande grafiek van State Of HubSpot. (Een studie bij 4.000 bedrijven)