<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=357436&amp;fmt=gif">
Header 82

Kan Facebook bedrijven nog doen groeien in 2017?

Thierry De Vynck
Geschreven door Thierry De Vynck
16 augustus 2018
witvlak1

Wie sociale media zegt, zegt in dezelfde adem Facebook.

Ook al schieten nieuwe sociale media kanalen als paddenstoelen uit de grond, het bedrijf van Zuckerberg blijft hét populairste online platform op deze planeet, zowel bij gebruikers als merken.

Toch plaatsen steeds meer merken vraagtekens bij Facebook. ‘Heb ik Facebook nog wel nodig in mijn online marketingstrategie?’, ‘Is het tijdperk van Facebook niet voorbij?’ en ‘Moet ik als start-up nog een Facebookpagina uit de grond stampen?’. Ook ik krijg die vragen steeds vaker te horen. In deze blog leg ik uit of Facebook in 2017 voor bedrijven nog wel voordelen heeft en of dit kanaal nog een hoofdrol kan spelen in je communicatieplan. 

Facebook is nog steeds niet achterhaald voor bedrijven

Op zich is Facebook niet passé, maar ik snap dat mensen en vooral bedrijven hieraan twijfelen. Facebook was het allereerste sociaal medium van deze generatie en dat is toch ook alweer twaalf jaar geleden. Het nieuwe is er dus al een tijdje af. Bovendien raakte het platform de laatste jaren overspoeld met allerlei reclamemogelijkheden en gedupliceerde content. Dus de twijfel of Facebook nog wel rendeert is op zich heel logisch.

Toch mag je niet vergeten hoeveel mensen er dagelijks op Facebook zitten. Elke mogelijke doelgroep en generatie is er wel in meer of mindere mate actief. Ik geef toe, het wordt steeds hipper om te zeggen dat je jouw Facebook account hebt verwijderd en nu enkel nog op Snapchat of Instagram actief bent, maar het gros van de massa zit nog altijd op Facebook, hoor. Dat mag je echt niet onderschatten. Ik steiger dan ook nog altijd als ik een marketeer hoor zeggen: ‘Mijn doelgroep zit niet op Facebook’. Zeker in B2B bedrijven is dat vaak een probleem. Ze beseffen niet dat hun B2B doelgroep na de uren gewone consumenten zijn. Met 1.6 miljard profielen is de kans vrij groot dat je doelgroep aanwezig is.

Dat betekent natuurlijk niet dat je gewoon aanwezig moet zijn op Facebook. Om resultaten te halen, moet je het juist inzetten, vanaf het prille begin.

Vat Facebook niet te gemakkelijk op

Veel bedrijven hebben ooit een Facebookpagina aangemaakt omdat ze ergens hebben gelezen of gehoord dat het onmisbaar is. Zonder een weldoordachte strategie of aanpak word je dan al snel geconfronteerd met contentschaarste. Shit, ik moet vandaag nog eens iets op Facebook zetten’ is zelden een goede raadgever, maar jammer genoeg heel herkenbaar voor veel marketeers.

Dan kom je natuurlijk snel uit op de ‘gemakkelijke’ berichten zoals top-topicals rond de lente en Pasen. Of berichten die inspelen op het weer of de zoveelste -20% promotie. Met dat soort berichten zul je weinig potten breken. Simpelweg omdat alle andere bedrijven op Facebook net hetzelfde doen. Je klant is die berichten al beu gezien, nog voor ze aan jouw bericht komen.

Welke content moet je dan wel publiceren? Het antwoord is goede, unieke content die je doelpubliek raakt. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, dat weet ik ook wel.

blogthierry3.jpg

Een aangepaste Facebookstrategie is een must

En het wordt nog moeilijker. Want de content die je op Facebook plaatst, moet écht wel voor Facebook bedoeld zijn. Zorg er met andere woorden voor dat je een aparte Facebookstrategie hebt. Als je als bedrijf één berichtje bedenkt en dat op zowel Facebook, LinkedIn, Twitter, Instagram, e-mail en een flyer zet, dan ben je gewoon lui. Dat straal je ook af op je klanten en die zullen dat niet appreciëren. Zo werkt het gewoon niet. Mensen zitten met heel specifieke behoeften op Facebook. En op Twitter zitten ze op een ander moment met andere behoeften. Tussen die twee kanalen zit zoveel verschil: onbeperkte tekens versus 140 tekens en geen hashtags versus wel hashtags, om er maar twee te noemen. Je moet je berichten dus optimaliseren per kanaal. Je maakt toch ook geen radiospot om die op tv af te spelen? 

Een aparte Facebookstrategie is een must. En dat begint sowieso bij eerlijk en oprecht het échte verhaal van je organisatie te vertellen. 

“Fake it till you make it” werkt niet op Facebook. 

Hoe eenvoudig de oplossing ook klinkt, er is helaas geen uniform handboek om Facebook te gebruiken als bedrijf. Om te communiceren naar je doelgroep kun je namelijk 1001 verschillende strategieën, formats of creatieve ideeën hanteren. Maar het belangrijkste is: wees gewoon eerlijk en oprecht als merk. Sorry voor het Bond Zonder Naam advies, maar ik blijf het herhalen zolang de bedrijven dat advies naast zich neerleggen.

 Vergeet dus even je geknutseld marketingverhaaltje. Vertel je échte verhaal. Niemand zit te wachten op leuk verpakte, opgeblazen USP’s. Facebook is een sociaal medium. De nadruk ligt op sociaal. Het draait om tweerichtingsverkeer, interactie en een relatie opbouwen. En in welke relatie mag je alleen maar opscheppen, of nog erger, liegen? Het is Facebook en niet Temptation Island. De ballon ‘Fake it till you make it’ gaat hier dus niet op.

Fake it till you make it

Hoe het dan wel moet?

 • Voer een open dialoog met je doelpubliek en geef ze de kans om interactie aan te gaan.
 • Praat niet over jezelf of over hoe goed je bent.
 • Speel een actieve rol in het leven van je doelpubliek.
 • Laat mensen voelen dat je niet op Facebook zit om het zoveelste productje te verkopen.
 • Zie Facebook als dé plek waar je je productportfolio kunt overstijgen.

En last but not least, overpeins alles keer op keer. Er is een geweldig voorbeeld van iemand die dat heel goed begrepen heeft: Ish Ait Hamou. Hij doet eigenlijk gewoon zijn eigen zin op Facebook. Zijn teksten zijn vaak lang, hij gebruikt afbeeldingen die niet altijd de juiste afmetingen hebben. Hij filmt verticaal. En toch haalt hij waanzinnige cijfers. Weet je waarom?

Omdat het écht Ish is. Daar zit geen ghostwriter tussen die dat ene zinnetje binnen 72 tekens wil houden omdat hij dat ergens op een blog heeft gelezen. Hij is op zijn Facebookpagina exact zoals je hem op straat tegenkomt. Om het met een marketingquote te zeggen: ‘De merkervaring is dezelfde. Zowel offline als online.’

Ish is dus een perfect voorbeeld van hoe je authenticiteit niet kan faken. Je moet gewoon écht zijn. En ja, natuurlijk is Ish niet echt een merk. Natuurlijk is dat voor een bedrijf moeilijker dan voor een persoon. Ik wil alleen maar meegeven dat je identiteit voorrang heeft op de conversietips van Facebook. Als dat betekent dat een bericht dan eens wat langer moet zijn dan de gemiddelde benchmark, dan moet je dat vooral doen. Zolang het maar binnen je verhaal past.

Facebook voor bedrijven

Geld steken in Facebook, is dat verkwisting?

Uiteraard besef ik ook dat Facebook een ‘smerig bedrijf’ is. Er zit enorm veel wiskunde achter. Facebook hanteert namelijk algoritmes die bepalen wat mensen te zien krijgen. Op die manier kunnen nieuwe of kleine organisaties niet altijd opboksen tegen de grote adverteerders met bijhorende clutter. Goede content kan veel doen, getuige ook Jaspers experiment. Maar soms moet je wel geld investeren om boven de massa uit te steken.

Op zich is geld investeren in Facebook geen verkwisting. Het kan je zelfs zeer veel opleveren. Bij Dallas Antwerp hebben we enkele cases waarmee we met beperkte budgetten uitzonderlijke resultaten behaalden. Maar langs de andere kant zie ik dat veel bedrijven na die resultaten hun budget door ramen en deuren naar buiten beginnen te gooien. Dan heb ik het specifiek over de grote budgetten die in één bericht worden gestoken gedurende drie of vier weken. Zoiets werkt niet, want de mensen zijn na enkele keren uitgekeken op dat bericht. Bovendien optimaliseren ze dikwijls het bericht, de targetting en de biedingsstrategie niet.

Als wij bedrijven een sponsorstrategie adviseren, zorgen we dat onze klant rijk wordt en niet (enkel) Facebook. Hoe wij dat dan aanpakken?

 • Microtargeting: kleine doelgroepen afbakenen om de relevantie te verhogen
 • Elke dag, of soms zelfs meerdere keren per dag, het bericht en biedingsstrategie optimaliseren
 • Kleine budgetten per bericht investeren
 • Een sponsoring loopt nooit langer dan twee of drie dagen. Even laten rusten en dan terug oppikken werkt veel beter.
 • Testen, testen en nog eens testen;
 • De optimale grootte voor afbeeldingen respecteren (1200 x 444 pixels)
 • Zo weinig mogelijk tekst op de afbeelding plaatsen. 

Leads genereren via Facebook, is dat een utopie?

Facebook is heel hard bezig om producten te ontwikkelen die lead generation stimuleren. Dat merk je aan bijvoorbeeld de conversiepixels die je bij de verschillende advertentievormen kan toevoegen en alle andere nieuwe advertentieproducten die ze blijven ontwikkelen.

Langs de andere kant wordt het wel steeds moeilijker om sommige doelgroepen te converteren vanuit Facebook. Vergeet niet dat mensen hun Facebook niet openen om 15 keer hun e-mailadres achter te laten. Ze openen hun Facebook om leuke dingen van hun vrienden en familie te zien. Dat blijft een moeilijk evenwicht. In hoeverre wil je die mensen uit Facebook halen om een formulier in te vullen? Er zijn bepaalde B2B-doelgroepen waarbij het wel goed werkt. Maar ook hier is het advies, probeer eerst een sterke relatie op te bouwen. Eerst geven, dan pas nemen. 

Dus ja, Facebook heeft ook in 2017 nog steeds voordelen voor bedrijven.

Facebooken behoort tot de dagelijkse internetgewoontes van veel mensen. Het is zo’n onwaarschijnlijk dominant bedrijf dat we haast niet beseffen hoeveel uren we op een van de vele Facebookplatformen spenderen. Ik ben er dan ook rotsvast van overtuigd dat Facebook die dominantie niet snel zal laten uitdoven. Ze willen zich de kaas echt niet van hun brood laten eten. Dus zullen ze producten of platformen blijven ontwikkelen voor merken én voor mensen. Dat laatste is de grootste uitdaging, want hoe meer advertentiemogelijkheden, hoe minder leuk de gebruiker het allemaal gaat vinden. En zonder gebruiker, is er niemand om voor te adverteren.

Ben je op zoek naar enkele praktische tips om de Facebookstrategie van jouw bedrijf te optimaliseren? Download dan onze uitgebreide startersgids waarin we je stap voor stap uitleggen hoe je leads uit Facebook haalt.

New call-to-action

Ook interessant

Deze verhalen over Social media